Over de bond
De Bond Precaire Woonvormen is opgericht om de woonrechten van mensen die tijdelijk, onzeker of te duur wonen op te eisen. Wij strijden voor stabiele woonruimte met woonzekerheid voor iedereen. De BPW organiseert huurders in solidariteitsnetwerken en biedt (juridische) back-up, zowel inhoudelijk als moreel voor (flex)bewoners die voor hun rechten op willen komen. Sinds 2010 is de Bond Precaire Woonvormen als vrijwilligersvereniging actief. Word nu ook actief.
-Wat is de BPW?
Sinds 2010 werken als Bond Precaire Woonvormen een aantal actieve bewoners samen om een politieke verandering te bewerkstelligen. Wij vinden het ongewenst dat steeds meer mensen die moeite hebben om een plekje op de woningmarkt te veroveren in tijdelijke en precaire woonvormen terecht komen. De verandering komt niet van bovenaf, het begint ermee dat we voor iedereen van onderaf een veilige en stabiele woning opeisen en waarborgen.
-Wat heb je aan de BPW?
We zijn daarom landelijk actief met eerste-lijns hulp bij conflicten tussen verschillende typen (tijdelijke) huurders en verhuurders. Onderdeel van de ondersteuning is zorgen dat er meer publicitaire en politieke aandacht komt voor de problematiek van precaire bewoners. Onder onze leden hebben we een team van door de wol geverfde bewonersondersteuners die kunnen bijspringen als er actie nodig is. Het gaat ons er niet om de situatie voor (flex)huurders marginaal te verbeteren: we spreken ons uit dat het zo niet verder gaat. Wij eisen woonrechten voor iedereen! Ben je het hier mee eens? Wordt dan lid.
-Wat wordt van jou verwacht?
We kunnen alleen met jou als (flex)bewoner samen dingen bereiken. We zijn een zelfhulporganisatie, dus je hebt commitment nodig. Je wordt weerbaar met juridische tegenargumenten en praktische ervaringstips. Je krijgt ondersteuning bij jouw actie, het werk wordt je niet uit handen genomen. Als je hulp krijgt, wordt ook verwacht dat je anderen helpt en lokaal anderen in dezelfde positie bij het solidariteitsnetwerk betrekt. Samen staan we sterk.
-Kun je lid worden?
We zijn geen welzijnsstichting met subsidie om medewerkers te betalen. Onze financiële middelen komen uit donaties en incidentele subsidies. Lid wordt je door je aan te melden en een automatische maandelijkse overschrijving te doen van 2,50 euro Per maand of 30 euro per jaar (standaardbedrag en richtlijn bij een onzeker of minimuminkomen) en facultatief 5,00 euro per maand of 60 euro per jaar (bij hogere inkomens) Tevens is het mogelijk om een eenmalige donatie te doen. Dit kan gemakkelijk met iDeal
Hiermee help je o.a mee de organisatiekosten te dragen en aan het opbouwen van een juridische fonds en solidariteitskas. Iedereen werkt vrijwillig voor de BPW.
-Waar kan ik mee helpen?
Door samen met de BPW te strijden voor betere woonrechten kan jij het verschil maken. Niet alleen voor jezelf maar ook voor anderen in dezelfde positie. Daarnaast kunnen we alle hulp gebruiken om sterker te worden en hebben we altijd vacatures voor nieuwe actieve leden. Er is altijd een volgende actie waar je aanwezigheid nodig is. Je kunt administratief werk doen, stukken schrijven of bewoners te woord staan, maar ook alleen een donatie geven is nodig. We zijn ook benieuwd als je alleen je verhaal even kwijt wil.
Informatie, advies of hulp nodig? Zo gaan we te werk:
Stap 1 – Vul ons vragenformulier in.
Lees onze werkwijze en neem dan even de tijd om je situatie duidelijk te beschrijven: wat is je situatie, wat is je probleem, wat heb je nodig.
Stap 2 – Kun je de contributie voldoen?
Lid wordt je door je aan te melden en een automatische maandelijkse overschrijving te doen van 2,50 euro per maand of 30 euro per jaar (standaardbedrag en richtlijn bij een onzeker of minimuminkomen) en/of facultatief 5,00 euro per maand of 60 euro per jaar (bij hogere inkomens) Minder of meer mag uiteraard ook.
Stap 3 – We nemen contact met je op.
We maken afspraken over samenwerking. Welke lokale steun kun je organiseren en welke actie is nodig?
Stap 4 – Aan de slag.
We gaan samen aan de slag met je situatie en houden contact. Anderen die in je buurt met dezelfde problemen zitten worden betrokken. We kunnen jouw helpen een lokaal solidariteitsnetwerk op te zetten en contact te leggen met lokale politiek en media. Er kan een campagne worden opgezet, actie worden gevoerd. We kunnen doorverwijzen naar advocaten die met ons samenwerken.
Stap 5 – Evaluatie.
Terugkoppeling is erg belangrijk. Wij horen graag hoe het is afgelopen, ook als je maar een korte vraag had. Lessen trekken voor de toekomst, maar vooral voor vervolgactie. Als jij geholpen bent is het voor ons nog niet afgelopen. Blijf jij ook betrokken, dan is dat natuurlijk het mooiste.