Van mantelzorger tot dakloze
Kelly zorgde eerder al meer dan 4 jaren als mantelzorger voor haar zieke moeder aan de Keldonkstraat en toen haar moeders gezondheid verder verslechterde ging ze bij haar wonen in 2019. Ze voerde een duurzame gezamenlijke huishouding met haar moeder en wilde zich inschrijven als medehuurder op het huurcontract. Dit werd geweigerd door TIWOS. Nadat haar moeder in december 2021 overleed, wilde Kelly haar bewoning voortzetten. TIWOS weigerde wederom. Na een rechtszaak waarin ontruiming werd gevorderd in september 2022 volgde een schikking dat Kelly nog 2 jaar de woning kon gebruiken. Ondanks dat Kelly constant reageert en 9 jaar op de wachtlijst staat, bleek dit onvoldoende tijd om een andere passende woning te vinden in de regio Tilburg. Nu dreigt Kelly uit haar huis gezet te worden per 30 september en dakloos te worden.
Maatschappelijke oplossingen
Kelly: “Ik koos ervoor om mijn zieke moeder te helpen, om voor haar klaar te staan in deze kwetsbare periode. Ik was me niet bewust van het risico wat ik nam door haar te helpen. Ik had tijd en heb mijn onprettige particuliere huurhuis voor haar opgezegd om fulltime voor haar te kunnen zorgen. Immers ging ik 24/7 voor haar zorgen en bij haar wonen en kon dus niet meer aanwezig zijn in mijn huurhuis. Ik heb gedaan wat mijn moeder nodig had, ik had geen keuze! Nu krijg ik stank voor dank en dreig ik zelfs dakloos te worden?! We willen als samenleving dat mensen voor elkaar (mantel)zorgen maar het voelt alsof je er eigenlijk voor wordt gestraft.”
Kelly heeft last van een functioneel-neurologische stoornis (FNS), hierdoor vallen ledematen waaronder haar arm uit. Ook heeft ze een WMO indicatie voor ambulante begeleiding. De klachten zijn door de dreigende huisuitzetting ernstig versterkt in de afgelopen maanden. “Ik voel me machteloos en compleet klem gezet. Ik wil rust aan mijn hoofd en woonzekerheid zodat ik mijn leven weer kan opbouwen na een traumatische periode.”
Dakloos door bureaucratie
Sinds kort is de woning als 55 plus woning gelabeld door een doorstroommakelaar. En Kelly is 34. Zo worden er bureaucratische hobbels opgeworpen om maar geen oplossing te zoeken. Wel wordt er door TIWOS geadviseerd om maar rechteloos antikraak te gaan wonen. Zo worden de sociale problemen elders gedumpt en geïndividualiseerd. Wat zijn de persoonlijke gevolgen en maatschappelijke kosten van het rondpompen en opjagen van mensen voordat hun woonproblemen worden opgelost? Uiteindelijk moet Kelly gewoon weer in een sociale huurwoning worden gehuisvest. Terwijl ze er al woont!
Uitbannen dakloosheid voor 2030
De overheid heeft als doelstelling in het “Nationale actieplan dakloosheid eerst een thuis” om voor 2030 dakloosheid compleet uit te bannen. “Dit gaat alleen lukken als we nu in actie komen. Samen kunnen we voorkomen dat kwetsbare huurders als Kelly dakloos worden en woonzekerheid krijgen in waardige volkshuisvesting. Dat is waar sociale woningbouwverenigingen als TIWOS ooit voor zijn opgericht”, stelt de BPW.
Het voorkomen van dakloosheid moet veel meer urgentie krijgen van TIWOS en ook van de gemeente Tilburg. Zolang de politiek en samenleving faalt in het realiseren van breed toegankelijke volkshuisvesting en het voorkomen van dakloosheid claimen wij woonzekerheid voor iedereen. Kelly kan nergens heen en gaat nergens heen!
BPW Tilburg en Kelly eisen.
- Voorkom dakloosheid. Stop de huisuitzetting en biedt woonzekerheid.
- Biedt een regulier huurcontract in de huidige woning of passende herhuisvesting elders.
- Gemeente Tilburg en Tiwos moeten er alles aan doen om dakloosheid van Kelly en in het algemeen in Tilburg te voorkomen.
Toon je solidariteit.
Kom naar de actie op donderdag 26 september om 14:00 bij TIWOS, Stationsstraat 24 te Tilburg.
Neem voor meer informatie met BPW of de bewoner contact op via contact@ bondprecairewoonvormen.nl