BOND PRECAIRE WOONVORMEN

Woonopstand roept op tot actie tijdens debat over de Rotterdamse Woonvisie

Op 14 maart vergadert de gemeente Rotterdam over de nieuwe woonvisie. De landelijke actiecoalitie Woonopstand, die in 2021 een grote demonstratie in Rotterdam organiseerde, benadrukt dat de nieuwe woonvisie van de gemeente Rotterdam nog altijd faalt. Daarom zal de Woonopstand in samenwerking met Bond Precaire Woonvormen (BPW) op 14 maart om 20.00 uur bij het Stadhuis tegen de nieuwe woonvisie actievoeren.

Woonvisiedemo

Donderdag 14 maart, 20.00

Stadhuis Rotterdam, Coolsingel 40

Het is onbegrijpelijk dat er nog steeds zoveel onbetaalbare nieuwbouw wordt gebouwd, terwijl duizenden mensen dakloos zijn en nog eens duizenden huishoudens te duur, onzeker of tijdelijk wonen. Om de nijpende wooncrisis aan te pakken zijn betaalbare nieuwbouw en uitbreiding van de sociale huursector nodig. 

Niet voor niets waarschuwden vijf Speciale Rapporteurs van de Verenigde Naties in 2021 voor de desastreuze gevolgen van het Rotterdams woonbeleid. Afgelopen december is één van de Speciale Rapporteurs naar Rotterdam gekomen om zelf te horen en te zien hoe de gemeente en het Rijk het woonbeleid ingericht hebben. Deze Special Rapporteur kraakt het woonbeleid en heeft naar aanleiding van zijn bezoek aan verschillende steden een waslijst aan kritiekpunten gepresenteerd in zijn definitieve rapport.

Woonopstand eist radicaal rechtvaardig woonbeleid

Met deze actie geeft Woonopstand vervolg aan de eerdere actie op 18 november 2023 en aan de woonprotesten die in 2021-22 door heel Nederland werden gehouden. Het Woonprotest bezette in oktober 2023 het kantoor van de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed (IVBN). Woonopstand en BPW zullen actie blijven voeren tot onze eisen ingewilligd worden!

  1. Prioriteer het uitbannen van dakloosheid en voorkom precair en te duur wonen. 
  1. Investeer in breed toegankelijke volkshuisvesting: bouw 100% sociaal en betaalbaar en stop de sloop, verkoop en liberalisatie van sociale huurwoningen.
  1. Onteigen huisjesmelkers: democratiseer besluitvorming over huisvesting en ondersteun coöperatieve woonvormen. Wijken en woningen moeten in handen zijn van de mensen die er wonen. 
  1. Stop het gentrificatiebeleid. 
  1. Neem de kritiekpunten van de Speciale Rapporteur voor het recht op adequate huisvesting over.

Huizen voor mensen, niet voor winst!

Oproep aan solidaire organisaties, activisten en andere sympathisanten: Claim woonrecht! Mobiliseer je achterban voor het recht op wonen, deel dit bericht en de oproep, en kom naar de actie!

Voor perscontact, neem contact op via woonopstand@disroot.org

Steun de strijd voor woonzekerheid!

Recente berichten

BPW Nieuwsbrief

nl_NLNL