BOND PRECAIRE WOONVORMEN

Nieuwsbrief maart

Het nieuwe jaar is begonnen en verschillende campagnes komen weer op stoom. De Housing Action Days 2024 komen eraan, een week aan decentrale woonstrijd door heel Europa. De campagne van Wij Weigeren de Huurverhoging is van start en begint voortvarend met de Actiedag 'Bevries de huur!' in Den Haag. Daarnaast blikken we terug op de actie van BPW Den Bosch tegen vastgoedgigant Heimstaden en werd er een illegale ontruiming tegengehouden door BPW Rotterdam.

Doe mee met de Housing Action Days 2024! 27 Maart tot 7 april

2023 was een jaar met toenemende sociale ongelijkheid, xenofobie, en repressie van sociale bewegingen en minderheden in Europa. Het is ook een jaar geweest waarin het hebben van een dak boven je hoofd voor steeds minder mensen vanzelfsprekend is geworden. Daarom roepen we samen met de European Action Coalition op tot een week lang aan decentrale woonacties door heel Europa! Organiseer en mobiliseer mee!

🏡 Housing Action Days 2024 🏡
Van 27 maart tot 7 april 2024 gaan we, samen met duizenden anderen in heel Europa, de straten op om te strijden voor radicaal rechtvaardig woonbeleid. We roepen iedereen op om lokaal een actie te organiseren tijdens deze week van Europese woonstrijd.

Heb je ideeën voor acties of heb je hulp nodig bij de organisatie en mobilisatie? Meld je actie aan via de website van Woonopstand of neem contact met ons op via contact@bondprecairewoonvormen.nl 

🌍 Samen staan we sterk! Word onderdeel van de brede Europese woonstrijd!
Lees de oproep voor #HAD24 in verschillende talen op de website van de European Action Coalition en download de HAD24 graphics voor jouw oproep. Lees onze volledige oproep op onze website.

Haagse organisaties in actie voor bevriezing van de huren! 

Vanaf 1 juli dreigen de woningcorporaties Haag Wonen, Staedion en Hof Wonen de huren te verhogen met maar liefst 5,3% – de hoogste stijging in drie decennia! Dat betekent voor velen een lastenverhoging van meer dan €30,- per maand of €360,- per jaar! Een onaanvaardbare situatie in tijden van groeiende bestaansonzekerheid die een grote impact zal hebben op Haagse huurders in armoede.

Een coalitie van SP Den Haag, BPW Den Haag, Haagse Stadspartij en Wij Weigeren de Huurverhoging komt in actie en eist meerjarige huurbevriezing om bestaanszekerheid en blijvende verlichting te bieden aan huurders die het al moeilijk hebben. Om deze eis kracht bij te zetten, organiseren we op 15 maart een actiedag, beginnend om 10.00 bij het kantoor van Haag Wonen (Waldorpstraat 80, Den Haag).

Actiedag ‘Bevries de huur!’
📅 Datum: 15 maart
🕙 Tijd: 10.00 – 12.00
📍 Locatie: Haag Wonen, Waldorpstraat 80, Den Haag

Oproep!

Toon je solidair met de strijd voor meerjarige huurbevriezing! Doe mee met de actiedag op 15 maart vanaf 10.00 bij Haag Wonen! Deel deze oproep in je netwerk, mobiliseer je buren en deel je verhaal! 

Actie BPW Den Bosch & Bomenlandflat tegen Heimstaden

22 Februari stond BPW Den Bosch samen met SP Den Bosch en de huurders van de Bomenlandflat bij het kantoor van Heimstaden Nederland in Eindhoven.

De huurders pikte het niet langer dat de grote internationale investeerder hun huizen heeft laten verloederen na de overname van Vestia en hebben hun eisen voor goed onderhoud en betaalbare huren overhandigd. 

“Wij eisen zeggenschap en zekerheid. Dat krijgen we nooit bij een vastgoedbelegger als Heimstaden die enkel geïnteresseerd is in snelle winst. Naar goed onderhoud, naar broodnodige renovaties en verduurzaming en naar goede service kunnen we fluiten.”

Heimstaden kan niet meer om de huurdersactie heen. De actie is goed opgepakt in de media, o.a. Trouw schreef een uitgebreid artikel over de huurdersactie: ‘Buitenlandse beleggers laten flat in Den Bosch verslonzen. ‘Wij hebben het koud door slecht onderhoud’. En er was brede internationale solidariteit van actiegroep Stop Heimstaden uit Berlijn en de European Action Coalition.

Wij blijven doorstrijden voor goede en betaalbare sociale huur. Iedereen bedankt voor de komst en brede (internationale) solidariteit! Later meer!

Illegale huisuitzetting gestopt in Rotterdam!

Op dinsdag 30 januari ontvangen we een zeer urgente oproep tot ondersteuning van huurders die de dag erop met een illegale huisuitzetting werden bedreigd. We gingen er meteen mee aan de slag en hebben voor een solidariteitsactie kunnen mobiliseren.

Met hulp van BPW Oost (een nieuwe lokale BPW groep), Rentbuster NL en activisten uit diverse sociale bewegingen in Rotterdam (kraakgemeenschap, anarchisten, WoonopstandSocialisten010) kwamen we om 09.30 uur aan om ons allemaal tegen de ontruiming te verzetten en de huisbaas een halt toe te roepen.Wij ondersteunden de huurders om de verhuurder zelf te confronteren en een eind aan te maken aan deze illegale huisuitzetting. Zonder gerechtelijk uitzettingsbevel kan er in Nederland geen ontruiming plaatsvinden. Het gesprek was snel voorbij en de huurders claimden hun woonrecht. Directe actie levert weer resultaten op!

Deze huurderszaak is geen toeval, maar het gevolg van slecht huisvestingsbeleid, waarbij verhuurders straffeloos te hoge huurprijzen kunnen vragen. Dit moet veranderen.

Wij willen iedereen nogmaals enorm bedanken die deze solidariteitsactie steunde en eraan heeft deelgenomen. Zonder jullie hadden we deze actie niet succesvol kunnen uitvoeren en waren er 2 huurders dak-of thuisloos geworden.

Samen met Rentbuster NL, BPW Rotterdam en de huurders blijven we ons organiseren om woonzekerheid en huurverlaging te claimen in hun huis.

Wil je ook actief worden in strijd voor woonzekerheid en lagere huren? Word BPW lid.

Vacatures WWDH | Kom in actie tegen de hoogste huurverhoging in 30 jaar!

De actiecampagne Wij Weigeren de Huurverhoging is een campagne gebouwd voor en door actieve huurders, vrijwilligers en activisten. Naast het weigeren van de huurverhoging bouwen we aan een duurzame beweging, waar jij deel van uit kunt maken. Er zijn altijd taken op te pakken, op landelijk of lokaal niveau, dus wordt actief bij onze campagne voor meerjarige huurbevriezing!

We hebben een vacature voor Vragenbeantwoording & ActieondersteuningSociale media & content, en Schrijver/ Redacteur!

Bekijk alle vacatures hier en reageer!

Nog geen lid, maar wil ook jij de strijd voor woonzekerheid steunen?
Word dan nu lid van de Bond Precaire Woonvormen!

Steun de strijd voor woonzekerheid!

Recente berichten

BPW Nieuwsbrief

nl_NLNL