BOND PRECAIRE WOONVORMEN

Bevries de huur! Actieverslag | Haagse huurders in actie: “Onze eis is glashelder: huurbevriezing”

Zo’n veertig mensen deden vanmorgen mee met de actie “Bevries de huur”, georganiseerd door een coalitie van SP Den Haag, Bond Precaire Woonvormen Den Haag (BPW), Haagse Stadspartij en Wij weigeren de huurverhoging. Het protest vond plaats voor de ingang van het kantoor van woningcorporatie Haag Wonen aan de Waldorpstraat en was gericht tegen de hoogste huurverhoging in dertig jaar die Haagse woningcorporaties willen gaan invoeren.

Actieverslag door Harry van Doorbraak – Nadat bij het begin van de actie de stemming was gezet met de energieke klanken van “Fight the power” van Public Enemy, volgden strijdbare aanklachten tegen de jaarlijks steeds zwaarder wordende woonlasten van sociale huurwoningen. Een aantal huurders greep de gelegenheid aan om hun hart te luchten over het steeds grotere aandeel van die vaste lasten in hun maandinkomen en over het vaak slechte onderhoud van sociale huurwoningen, waardoor schimmel en andere narigheid in en om de woningen meer regel dan uitzondering aan het worden zijn. De actiecoalitie had huurders opgeroepen om ervaringsverhalen en verwachtingen over de huurverhoging te delen, en die werden gebundeld in een zwartboek.

“In de afgelopen dertig jaar stegen de huren al met ruim honderdveertig procent!”, aldus de inleiding van dat zwartboek. “Tegelijkertijd heeft de overheid miljarden onttrokken aan de sociale huursector door de verhuurdersheffing, werd het ministerie van Volkshuisvesting opgeheven en lieten de corporaties duizenden woningen verslonzen met grootschalige schimmel- en vochtproblematiek tot gevolg. Om nu te stellen dat de huurders zelf de nieuwbouw, renovatie en verduurzaming van onze volkshuisvesting moeten financieren door middel van de jaarlijkse huurverhoging, is een schop tegen het verkeerde been.”

Wij moeten bezuinigen, zij niet

De actiecoalitie legde huurders deze vragen voor: “Wat betekent 5,3 procent huurverhoging voor jou? Welke boodschappen moet je links laten liggen als je 30 euro per maand minder te besteden hebt? Welke kosten of andere rekeningen kun je dan niet meer betalen? Op welke vakanties of uitjes moet je besparen, als je er 360 euro per jaar op achteruit gaat?” De reacties van huurders spreken boekdelen. Iemand meldt dat zijn gezin dan moet stoppen met het eten van fruit, omdat dat erg duur is. Een ander geeft aan gepensioneerd te zijn, maar erbij te moeten werken om comfortabel genoeg te kunnen leven. Weer een ander merkt op dat sparen om onvoorziene kosten te kunnen betalen steeds moeilijker wordt. Meerdere huurders laten weten dat ze met dit soort huurverhogingen in het algemeen moeten gaan bezuinigen op boodschappen. Deze huurverhoging is “onbetaalbaar”, zo reageren diverse huurders. Minder warme maaltijden per week eten, zegt een ander. “Wij moeten wel bezuinigen, maar zij niet”, zo vat weer een andere huurder het onrecht samen.

Het zwartboek werd tijdens de actie aangeboden aan een bestuurder van Haag Wonen. Zoals te doen gebruikelijk, sprak de hotemetoot links, maar doen hij en zijn collega-bestuurders rechts. Vanuit de demonstranten kwam de oproep aan woningcorporaties om zich activistischer op te stellen. Dus niet alleen zeggen dat je wilt opkomen voor de belangen van huurders, maar dat ook daadwerkelijk doen door je poot stijf te houden in de strijd tegen verwoestende neo-liberale marktwerking en de keiharde politiek van armen armer maken en rijken rijker.

Hieronder de speech van Tom, die sprak namens de BPW

Mijn naam is Tom en ik ben actief bij de Bond Precaire Woonvormen. Wij ondersteunen huurders die tijdelijk en/of te duur wonen. En precies voor dat laatste punt staan we hier vandaag voor Haag Wonen en eigenlijk ook voor de andere woningcorporaties in Den Haag. De drie grootste woningcorporaties hebben aangekondigd om de huur per 1 juli flink te verhogen. Voor de meeste mensen zal dat neerkomen op ruim vijf procent. Voor de mensen die zogenaamd te veel zouden verdienen voor een sociale huurwoning, kan de huur zelfs in een keer met honderd euro worden verhoogd. Dat accepteren wij niet. De woningcorporaties zeggen dat dit nodig is om te gaan verduurzamen. Wat mij betreft krijgen huurders boter bij de vis. Pas een huurverhoging op het moment dat ze ook nog besparen op de energierekening. Pas op het moment dat er verduurzaamd is, kan er misschien gesproken worden over een huurverhoging. Niet van tevoren, en dan maar hopen dat het uitkomt.

Het gaat er natuurlijk niet alleen maar om dat de corporatie meer geld overhoudt. Dit geld komt direct van de rekening van hun huurders. De laatste weken hebben wij huurders gevraagd wat de huurverhoging betekent. En de reactie was overweldigend. Een aantal verhalen hebben wij al gehoord, en we zullen wel ook het zwartboek overhandigen, en ik zou aan iedereen willen vragen, zeker ook aan de corporatiemedewerkers, om dat te delen ook binnen jullie corporatie, om aan te geven wat het nou precies betekent voor de mensen die het uiteindelijk gaan betalen. Onze eis is dan ook glashelder: huurbevriezing. Door samen op te trekken kunnen wij als huurders een vuist maken tegen te hoge huur, slecht onderhouden huizen en ons woonrecht claimen. Want dat is ons woonrecht, ons mensenrecht. En als we dat samen doen, dan kunnen we dat ook samen verkrijgen. En ik hoop dat ik jullie de volgende keer weer ga zien, want ik denk dat het volgende week nog niet geregeld gaat zijn. Maar laten we strijdbaar blijven en ontzettend bedankt voor jullie aanwezigheid.”

Deze actie in het nieuws:

Den Haag Centraal | Column: Eerst beter onderhoud, corporaties. Daarna pas de huren omhoog

Den Haag Centraal | Protest tegen huurverhoging: ‘Steeds meer mensen zakken door de ondergrens’

AD | Arme huurders in schimmelwoningen verontwaardigd over huurverhoging: ‘Het is niet meer te betalen’

Omroep West | Uitzending West Vandaag 15 maart 2024

Omroep West | Arme huurders protesteren tegen huurverhoging: ‘Ik zou de tv nog eruit kunnen gooien’

Den Haag FM | Protest tegen huurverhoging sociale woningen: ‘Wij kunnen dan geen fruit meer kopen’

Steun de strijd voor woonzekerheid!

Recente berichten

BPW Nieuwsbrief

nl_NLNL