BOND PRECAIRE WOONVORMEN

12 maart actie: Stop Huisuitzetting door Veenvesters in Veenendaal

Een kwetsbare huurder aan de Linneauslaan in Veenendaal moet na 18 maanden zijn huurwoning alweer verlaten, zonder dat hij door kan naar een andere woning. In de huidige wooncrisis wordt het onmogelijk om binnen korte termijn een nieuw dak boven zijn hoofd te vinden, en toch wil de woningcorporatie niet buigen.

Woonzekerheid is kerntaak van woningcorporaties

In het najaar 2022 kwam Aaron wonen aan de Linnaeuslaan. Hij kwam hier terecht vanuit een beschermde woonvorm. Aaron’s woon-en zorgcontract waren in zijn vorige woning gekoppeld. Nadat het bestuur van de zorgverlener (De Grasboom) het zorgcontract in zijn vorige woonvorm had opgezegd, werd ook zijn huurcontract bij Veenvesters (voorheen Patrimonium) ontbonden. Hierdoor werd Aaron automatisch een laatste kans contract aangeboden. Dit zou dan verlengd kunnen worden tot een vast contract. 

Vanwege klachten door buren wordt het contract nu toch niet verlengd, en is Veenvesters inmiddels overgegaan tot het beëindiging van de huur en huisuitzetting, de geplande opleverdatum is op 13 maart. Alhoewel Aaron wel in gesprek wil gaan met zijn buren en de corporatie om de wederzijdse problemen die zij ervaren op te lossen, weigert Veenvesters verder in gesprek te gaan om dakloosheid van deze bewoner te voorkomen. Op verzoeken tot inzage  in de klachten werd weinig openheid van zaken gegeven, alleen na nadrukkelijk verzoek vanuit BPW werd dit onlangs pas gedaan. Eerdere verzoeken tot mediation vanuit Aaron en zijn persoonlijk begeleider van de ambulante hulpverlening werden in de wind geslagen. Er worden geen oplossingen geboden, en alle verantwoordelijkheid wordt door de verhuurder afgeschoven. 

Laatste kans voor Veenvesters.

Veenvesters, een woningcorporatie van wie verwacht wordt een sociale rol te spelen, draagt bij aan precariteit door deze vorm van laatste kans contracten aan te bieden. Deze kunnen in tegenstelling tot normale sociale huur contracten tijdelijk zijn en dus vele malen makkelijker opgezegd worden. BPW stelt “Deze contracten stellen naast de tijdelijkheid en het gebrek aan huurrecht ook absurde voorwaarden waardoor iemands woonzekerheid niet de basis is. Ze worden feitelijk als disciplineringsinstrument ingezet. Zo krijgt iemand die dus al een kwetsbare positie heeft, nu ook de stress en kopzorgen van continu dreigende dak- of thuisloosheid er boven op. Dit werkt contraproductief op de bestaanszekerheid. Juist kwetsbare mensen hebben woonzekerheid nodig! Politiek en verhuurders moeten dit nu aan banden leggen”. 

Het is van het uiterste belang om deze huisuitzetting en de daaropvolgende dakloosheid te voorkomen en woonzekerheid te waarborgen!

Daarom eist Aaron, samen met de Bond Precaire Woonvormen, van Veenvesters:

  1. Stop de huisuitzetting.
  2. Maak van het tijdelijke contract een vast contract.
  3. Bied woonzekerheid. Stop met tijdelijke “laatste kans” conrtacten.

Toon je solidariteit!
Kom naar de eisen overhandiging bij het kantoor van Veenvesters:
Datum: 12 maart.
Tijd: 11:00.
Locatie: Boompjesgoed 20, Veenendaal.

Wil je meer weten of heb je vragen? Mail dan naar contact@bondprecairewoonvormen.nl

Deze actie in het nieuws:

XON | Huisuitzetting dreigt voor 32 jarige Aaron uit Veenendaal

AD | Aaron (32) heeft Gilles de la Tourette en zorgt volgens buren voor overlast: moet huurwoning verlaten

Steun de strijd voor woonzekerheid!

Recente berichten

BPW Nieuwsbrief

nl_NLNL