BOND PRECAIRE WOONVORMEN

Haagse organisaties in actie voor bevriezing van de huren!

Vanaf 1 juli zijn de woningcorporaties Haag Wonen, Staedion en Hof Wonen van plan de huren te verhogen met 5,3%, de hoogste huurverhoging in 30 jaar! Dat betekent voor veel mensen een lastenverhoging van meer dan € 30,- per maand, of € 360,- per jaar! Een actiecoalitie van SP Den Haag, BPW Den Haag, Haagse Stadspartij en Wij Weigeren de Huurverhoging eist daarom meerjarige huurbevriezing, om structurele lastenverlichting voor Haagse huurders in armoede te realiseren!

Om de eis tot huurbevriezing kracht bij te zetten en de druk te vergroten op de wethouder en de corporaties voordat er een definitief besluit wordt genomen over de huurverhoging, organiseert de coalitie op 15 maart een actiedag! De actie begint om 10.00 bij het kantoor van Haag Wonen met speeches van verschillende Haagse huurders en de betrokken organisaties. Na het programma aan de Waldorpstraat 80 zal de eis tot huurbevriezing en een verhalenbundel overhandigd worden aan vertegenwoordigers van Haag Wonen, Staedion en Hof Wonen.

Actiedag ‘Bevries de huur!’

  • Datum: 15 maart
  • Tijd: 10.00 – 12.00
  • Locatie: Haag Wonen, Waldorpstraat 80, Den Haag

Nick (BPW Den Haag):

“In een stad waar we te maken hebben met een bovengemiddeld armoedepercentage, kan een huurverhoging van 5,3% grote gevolgen hebben en de minimale koopkrachtstijging tenietdoen, of zelfs de koopkrachtdaling voor de meest kwetsbare gezinnen verergeren. Daarmee blijft structurele lastenverlichting en een oplossing voor aanhoudende armoede in Den Haag uit, en wordt er van de meest kwetsbare huurders in onze stad verwacht dat zij het begrotingstekort van de noodlijdende volkshuisvesting oplossen.”

Lesley Arp (SP Den Haag):

“Woonlasten in Nederland behoren tot de hoogste van Europa. Niet voor niets hamert de SP landelijk al jaren op huurbevriezing voor corporatiehuurders. Dat een voorstel hiervoor laatst is weggestemd in de Tweede Kamer, laat zien hoe belangrijk het is dat huurders hun stem laten horen.”

Actiecoalitie voor huurbevriezing

In de afgelopen 30 jaar stegen de huren al met ruim 140%! Tegelijkertijd heeft de overheid miljarden onttrokken aan de sociale huursector door de Verhuurderheffing, werd het Ministerie van Volkshuisvesting opgeheven en lieten de corporaties duizenden woningen verslonzen met grootschalige schimmel- en vochtproblematiek als gevolg. Om nu te stellen dat de huurders zelf de nieuwbouw, renovatie en verduurzaming van onze volkshuisvesting moeten financieren door middel van de jaarlijkse huurverhoging, is een schop tegen het verkeerde been.

Tim de Boer (Haagse Stadspartij):

“Corporaties zien de eigen huurders als melkkoe voor de landelijke ambities. Huurders zitten soms tientallen jaren in een schimmelwoning, maar moeten nu zelf de renovatie bekostigen via de maximale huurverhoging. Dat is de omgekeerde wereld.”

Oproep!

Toon je solidair met de strijd voor meerjarige huurbevriezing! Doe mee met de actiedag op 15 maart vanaf 10.00 bij Haag Wonen! Deel deze oproep in je netwerk, mobiliseer je buren en deel je verhaal! 

Wat betekent 5,3% huurverhoging voor jou?

Welke gevolgen heeft een huurverhoging van 5,3% voor jou? Welke boodschappen moet je links laten liggen als je € 30,- per maand minder te besteden hebt? Welke kosten of andere rekeningen kun je dan niet meer betalen? Op welke vakanties of uitjes moet je besparen als je er € 360,- per jaar op achteruit gaat? Deel je verhaal met ons via het volgende formulier: tinyurl.com/actiehuurverhoging. Wij bundelen de ingezonden verhalen en zullen deze samen met huurders van de drie grootste corporaties gezamenlijk overhandigen tijdens de actiedag op 15 maart. 

Wij Weigeren de Huurverhoging

De actiecoalitie van SP, BPW en HSP komt voort uit de actiecampagne Wij Weigeren de Huurverhoging, die sinds een aantal jaar georganiseerd wordt op landelijk en lokaal niveau, zo ook in Den Haag. De actie richt zich op zoveel mogelijk huurders die samen massaal bezwaar aantekenen tegen de huurverhoging door deze simpelweg niet te betalen.

Tom (Wij Weigeren de Huurverhoging):

“Door middel van deze actiemethode willen we breken met de cultuur dat de huurverhoging als een soort onvermijdelijke natuurkracht elk jaar terugkomt waar huurders niks tegen in te brengen hebben. De huurverhoging is slechts een voorstel, en het is een recht om daar bezwaar tegen te maken als huurder!”

Aan de hand van een simpel stappenplan kun je meedoen met de actie en de huurverhoging weigeren. Er zijn gratis flyers beschikbaar om samen met je buren de straat op te gaan en zoveel mogelijk medehuurders te bewegen om mee te doen met de actiecampagne. Ga naar de website van Wij Weigeren de Huurverhoging om je aan te melden en het stappenplan te bekijken. 

#bevriesdehuur #stopdehuurverhoging

Voor perscontact kunt u contact opnemen met een van de betrokken organisaties of hun woordvoerders, of mail naar denhaag@wijweigerendehuurverhoging.nl

Steun de strijd voor woonzekerheid!

Recente berichten

BPW Nieuwsbrief

nl_NLNL