BOND PRECAIRE WOONVORMEN

DOE MEE MET DE HOUSING ACTION DAYS 2024! | 27 MAART TOT 7 APRIL

2023 was een jaar met toenemende sociale ongelijkheid, xenofobie, en repressie van sociale bewegingen en minderheden in Europa. Het is ook een jaar geweest waarin het hebben van een dak boven je hoofd voor steeds minder mensen vanzelfsprekend is geworden. Daarom roepen we samen met de European Action Coalition op tot een week lang aan decentrale woonacties door heel Europa! Organiseer en mobiliseer mee!

In heel Europa zien we stijgende huren en uit de pan rijzende kosten voor energie- en levensmiddelen. Gevolg hiervan is dat een groeiende groep mensen zich in erbarmelijke woon- en leefomstandigheden bevind en/of zich scheel betaalt aan huur! Dakloosheid neemt in een schrikbarend tempo toe, en tentenkampen, zelfs in en rondom Europa’s rijkste steden, zijn inmiddels een vast onderdeel van de publieke ruimte geworden (mits ze niet direct met veel geweld worden opgerold natuurlijk). Steeds meer mensen met een laag inkomen worden verder richting precaire woonvormen geduwd worden en hebben vaak geen andere keus hebben dan zichzelf te huisvesten in tijdelijke, overbewoonde of informele woonvormen. In Nederland zijn we ondertussen koploper als het gaat om woonlasten, en betaalt 58% van de bevolking gemiddeld meer dan 40% van hun inkomen aan woonlasten! Terwijl de crisis steeds verder escaleert,en terwijl alle beloftes over bestaanszekerheid overboord zijn gedonderd, gaan nationale en Europese instituties door met het voortrekken van private investeerders op de vastgoedmarkt, en worden de belangen en rechten van bewoners en burgers steeds verder genegeerd. 

Duizenden van ons komen al in actie en gaan samen de straten op om een stem te geven aan onze onvrede. Collectief georganiseerd verzet groeit gestaag en er worden nieuwe ideeën en oplossingen naar voren gedragen voor een rechtvaardige en inclusieve stad, voor gelijke rechten en toegankelijkheid tot gedegen en betaalbaar wonen voor iedereen. De woningcrisis is een Europese crisis, internationale actie én solidariteit zijn ons wapen!

Europese week aan decentrale acties!

Om op Europees niveau radicaal rechtvaardig woonbeleid af te dwingen, organiseert de Europese Actie Coalitie voor het recht op wonen en de stad ook dit jaar weerde Housing Action Days. Van 27 maart tot 7 april 2024 gaan we opnieuw een week lang, door heel Europa, de straten op om actie te voeren en worden er in tientallen landen tegelijkertijd decentrale acties georganiseerd voor het recht op wonen en de stad. Ook jij kunt hier lokaal aan bijdragen. Organiseer tijdens de Housing Action Days een actie bij jou in je buurt, dorp, of stad!

Voorgaande jaren zijn er tijdens de Housing Action Week tientallen acties georganiseerd. In Nederland werden er o.a. flyer-acties georganiseerd, woonprotesten zoals het Woonprotest in Arnhem, een huurdersactie bij de Amsterdamse verhuurder Rochdale en in Haarlem gingen activisten de straat op met sjablonen en krijtspray. Benieuwd wat er nog meer georganiseerd werd? Bekijk hier het volledige overzicht van Nederlandse acties tijdens de Housing Action Days 2023, of bekijk hier het volledige overzicht van de meer dan 90 (!) acties die georganiseerd werden door heel Europa.

Meld je actie aan!

Heb je ideeën voor acties of heb je hulp nodig bij de organisatie en mobilisatie? Meld je actie bij ons aan via of neem contact met ons op via woonopstand@disroot.org.

We zullen gezien worden, we zullen gehoord worden, en we zullen gezamenlijk ten strijde trekken! Word ook onderdeel van de brede Europese woonstrijd!

Lees de originele oproep voor de #HAD24 in verschillende talen via de website van de EAC en download de HAD24 graphics voor jou oproep.

Steun de strijd voor woonzekerheid!

Recente berichten

BPW Nieuwsbrief

nl_NLNL