BOND PRECAIRE WOONVORMEN

Stop Huisuitzettingen in de olmenhof!

Een groep Amstelveense huurders moet komend jaar hun tijdelijke woonplek in het voormalige verzorgingshuis de Olmenhof verlaten, zonder enig vooruitzicht op alternatieve woonruimte. En dat terwijl de woningmarkt al jarenlang muurvast zit. Met Amstelveen als schrijnend voorbeeld waar de wachttijd op WoningNet inmiddels een schrikbarende 19 jaar bedraagt.

Woonzorg creert precaire woonsituatie

Eigenaar Woonzorg, eigenlijk een woningcorporatie met een maatschappelijke verantwoordelijkheid, laat het pand door de commerciële leegstandsbeheerder Plaza Resident Services (voorheen Camelot) verhuren. Zij staan bekend om het in rekening brengen van onredelijke kosten, flex-verhuur en achterstallig onderhoud, waar bewoners ook in de Olmenhof last van hebben.

Tijdelijke huurcontracten onder de leegstandwet worden na een maximale termijn van 10 jaar automatisch omgezet in reguliere, vaste huurcontracten. Om dit te voorkomen, dwingen Plaza Resident Services en Woonzorg de bewoners om per april 2024 hun vertrouwde woningen te verlaten. Het pand zal echter voorlopig niet gesloopt of verbouwd worden. Om leegstand te voorkomen is de gemeente Amstelveen van plan om Oekraïense vluchtelingen in het complex te huisvesten.

Deze situatie roept belangrijke vragen op over rechtvaardigheid en gelijke kansen in een tijd van woningnood en woningcrisis, waarin sommigen het dak boven hun hoofd verliezen om anderen een nieuw thuis te bieden. Wonen is geen stoelendans! Mogelijk brengt dit ook  het draagvlak voor de opvang van vluchtelingen binnen de gemeente in het geding.

Hoewel de huurders begrip tonen voor de noodzaak van onderdak voor vluchtelingen, roepen ze gezamenlijk op voor maatwerk van verhuurder Plaza Resident Services, eigenaar Woonzorg en de gemeente. Ze vragen om begrip voor hun situatie en hopen op een oplossing die hen niet dakloos achterlaat.

BPW en de bewoners eisen

Stop de aanstaande huisuitzettingen en laat de bewoners in het complex wonen totdat de renovatie begint
 
Bied vervangende woonruimte aan wanneer de renovatie begint

De bewoners komen in actie

Eerder sprak een van de bewoners in bij de raadscommissie. Vervolgens deed wethouder Ballegooijen, nota bene van het ‘linkse’ PvdA, een aantal bijzondere en meedogenloze uitspraken: 

  • het bouwen van meer woningen zou leiden tot meer dakloosheid en 
  • De bewoners kunnen terecht in de daklozenopvang van de Regenbooggroep.

Wel krijgen zij steun van de lokale SP. Samen met SP en BPW zijn de bewoners nu bezig om met spandoeken, posters en flyers nog meer aandacht te vragen voor hun situatie en druk te zetten op Plaza, Woonzorg en de gemeente. Daarnaast zochten zij publiciteit voor hun situatie: 

Houd de website en onze socials in de gaten voor verdere acties!

Steun de strijd voor woonzekerheid!

Recente berichten

BPW Nieuwsbrief

nl_NLNL