BOND PRECAIRE WOONVORMEN

Red de toekomst van de Zuiderzeeweg!

De laatste rafelranden van Amsterdam moeten steeds meer plaats maken voor dure en eenzame studio's. Dat lijkt nu ook te gebeuren met het terrein op de Zuiderzeeweg (Zeeburgereiland, Amsterdam Oost).

De studenten vormen samen met kunstenaars en maak/woongemeenschappen – zoals Fort Knox en One Peaceful World – de Baaibuurt West, een van de laatste rafelranden van Amsterdam Oost. Gedurende de 40 jaar dat de rafelrand bestaat, zijn er gemeenschappen samen met studenten- en kunstenaars gebouwd die een bron zijn voor innovatie, creativiteit en gemeenschappelijk leven. Ze hebben waardevolle expertise in huis en onder hen bevinden zich toekomstige stadsplanners, ecologen, kunstenaars, beleidsmakers en ontwerpers.

Op 13 september 2023 informeerde de woningcorporatie DUWO de studentengemeenschap dat ze hun woningen een half jaar eerder moeten verlaten dan gepland, namelijk op 30 juni 2024. Deze vervroegde datum valt samen met het afronden van het academisch jaar, wat de prestaties van de studenten onder druk zet. Bovendien lijkt DUWO niet bereid vervangende woonruimte te bieden. De gemeente speelt een cruciale rol in deze kwestie, aangezien DUWO handelt in opdracht van de gemeente.

In plaats van deze gemeenschap onnodig dakloos te maken, eisen wij, de studenten van de Zuiderzeeweg, van DUWO en de gemeente:

Eisen aan DUWO en de gemeente Amsterdam

Stel de ontruiming met tenminste 3 maanden uit

Laat onze gemeenschap op het terrein voortbestaan of bied een vervangende plek

Onze visie voor een maak/woongemeenschap bouwt voort op de collectieve waarden en creativiteit die in de buurt aanwezig zijn. Dit omvat niet alleen sociaal en betaalbaar wonen, maar ook het belang van creativiteit, collectief eigendom, intergenerationeel contact en het delen van kennis en zorg voor elkaar

Gemeente Amsterdam, daad na woord: betrek de gemeenschappen in de ontwikkeling van de nieuwe buurt en zoek samen naar een oplossing voor het behoud van de rafelrand.

Steun de strijd voor woonzekerheid!

Recente berichten

BPW Nieuwsbrief

nl_NLNL