BOND PRECAIRE WOONVORMEN

Oproep: 30 oktober actie bij Portaal in Leiden

Jennifer is een alleenstaande moeder die in verwachting is van haar tweede kindje. Ze is uitgerekend voor 5 november. Om uit een gewelddadige thuissituatie te ontsnappen is ze naar een antikraakwoning van Ad Hoc gevlucht. Haar kindje gaat in Leiden naar het kinderdagverblijf, maar Jennifer heeft nog niet genoeg wachttijd opgebouwd om hier een sociale huurwoning te krijgen. Dit terwijl Portaal haar huis dit jaar nog wil slopen. Doordat Ad Hoc en Portaal weigeren om uitsluiting te geven over de datum, wordt het krijgen van urgentie haar onmogelijk gemaakt.


De situatie
Jennifer woont al enige tijd in Leiden. Zij is ooit uit noodzaak hierheen verhuist. Vrouwenopvang-centra wilden haar niet helpen, omdat er sprake was van contra-indicaties en de vrije sector was (en is) veel te duur. Een antikraakwoning van Ad Hoc aan de Corantijnstraat in Leiden was de enige plek die op dat moment beschikbaar was, en die kans heeft ze aangegrepen.

De woning is absoluut niet geschikt om met twee kleine kinderen te wonen. Het is helemaal boven in een portiekflat zonder lift. Het zoontje van Jennifer kan die afstand nog helemaal niet lopen en moet dus gedragen worden. Dit terwijl Jennifer ook al haar tweede kindje moet dragen, dat naar verwachting in november zal worden geboren. De woning heeft ook niet genoeg kamers om twee kinderen in groot te brengen. Deze gezinsuitbreiding is de vrije keuze van Jennifer, maar wordt door Portaal als iets kwalijks uitgelegd, waarmee over de rechten van Jennifer wordt gewalst.

De woning zal ook niet lang meer bestaan. Portaal en de gemeente Leiden willen de portiekflats aan de Corantijnstraat en de Paramaribostraat slopen om ruimte te maken voor nieuwbouw. Jennifer heeft urgentie aangevraagd, maar hoewel Portaal zelf stelt ernaar te streven “de woningen in de loop van 2023 te slopen” kan Portaal nog onvoldoende duidelijkheid geven over wanneer dat precies is. Omdat de dreiging van dakloosheid onvoldoende ‘concreet’ zou zijn, wordt de urgentie niet toegekend.

Daarnaast geeft de urgentiecommissie aan dat het Jennifers ‘eigen schuld’ zou zijn dat ze tijdelijk huurt, terwijl haar enige andere optie dakloosheid was. Ondanks dat Portaal geen duidelijkheid kan bieden over de sloop, wordt de flat aan de Corantijnstraat al langzaam gestript en vinden er andere voorbereidende werkzaamheden plaats.

De urgentiecommissie heeft hier blijkbaar geen boodschap aan. Helaas heeft Jennifer, die nooit verwacht had om in Leiden te gaan wonen, nog nauwelijks inschrijftijd opgebouwd bij Huren in Holland Rijnland. Zij is hier sinds 2019 ingeschreven, wat onvoldoende inschrijftijd is om op de korte termijn aanspraak te kunnen maken op een huurwoning.

Jennifer valt tussen wal en schip: zij heeft onder extreme omstandigheden voor een antikraakwoning gekozen en die zelfredzaamheid wordt haar nu aangerekend. De ambitie van Portaal maakt haar nu slachtoffer. Ze heeft zelfs niet de vrijheid om van haar huidige antikraakwoning naar een andere te verhuizen, aangezien antikraakverhuurders geen mensen met kinderen willen huisvesten.

Ook Jeugdbescherming geeft aan dat voor de kinderen van Jennifer een vast huis van groot belang is. Zij moeten in Leiden kunnen wortelen, vriendjes kunnen maken en hun omgeving leren kennen. Als Jennifer geen vaste woning krijgt aangeboden, zal zij gedwongen dakloos worden. Een andere optie heeft ze niet. Daarom eist BPW Leiden dat Portaal een vaste sociale huurwoning voor Jennifer regelt, met genoeg ruimte voor haar gezin.

Actie-oproep
Op maandag 30 oktober zullen we de eis van Jennifer aan Portaal overhandigen, en ze duidelijk maken dat deze manier van handelen niet door de beugel kan. Wij roepen hierbij iedereen op om solidair te zijn met Jennifer en je aan te sluiten bij onze demonstratie. Zegt het voort en hopelijk zien we je maandag de 30e!

Waar: Woningcorporatie Portaal
3e Binnenvestgracht 23, Leiden
Wanneer: Maandag 30 oktober 2023
Start: 13.00 uur


Met vragen over de actie kun je terecht bij leiden@bondprecairewoonvormen.nl.

Steun de strijd voor woonzekerheid!

Recente berichten

BPW Nieuwsbrief

nl_NLNL