BOND PRECAIRE WOONVORMEN

Nieuwsbrief Augustus

UITNODIGING EXTRA ALGEMENE LEDENVERGADERING BPW – 9 SEPTEMBER GRONINGEN

Op zaterdag 9 september organiseert de Bond Precaire Woonvormen (BPW) van 13.00 tot 15.00 uur een Algemene Ledenvergadering in Groningen. In aanvulling op de ALV van juni kiezen we op deze vergadering een nieuwe penningmeester en voorzitter, beoordelen we de jaarstukken en kunnen leden en verschillende werkgroepen van gedachten wisselen. Na de vergadering is er ruimte om na te praten onder het genot van een drankje en versnaperingen.

Programma

  • Datum: Zaterdag 9 september 2023
  • Locatie, ORKZ, Emmastraat 15, Groningen.
  • Inloop: 12:30 -13:00 
  • Ledenvergadering: 13:00 – 15:00
  • Borrel: 15:00 – 17:00

Aanmelden voor de ALV
De ALV bijwonen? Graag even voor 1 september aanmelden via contact@bondprecairewoonvormen.nl. Voorafgaand aan de ALV sturen wij je de stukken toe en ontvang je de agenda van de vergadering en overige (jaar)stukken. Zelf iets agenderen? Mail ons je agendapunt voor 1 september door. Nog geen lid van de BPW? Word dan lid vóór 1 september om mee te kunnen doen aan de ALV. Penningmeester met activistisch hart gezocht.
De BPW is op zoek naar een nieuwe penningmeester. Je kunt je kandidaat stellen tot uiterlijk 1 september door een email met korte motivatie te sturen naar contact@bondprecairewoonvormen.nl. Je kandidaatstelling wordt dan voorgesteld op de Algemene Ledenvergadering op 9 september 2023. De vacature is ook hier te bekijken. 

BPW EIST WOON- EN FINANCIËLE ZEKERHEID VOOR JELENA

Kom naar de eisenoverhandiging en solidariteitsactie op het Spuiplein in Den Haag op vrijdag 25 augustus om 12:00!

Elf jaar lang woont Jelena al precair, antikraak of onderhuur. Als klap op de vuurpijl heeft haar onzekere woonsituatie er deze zomer toe geleid dat zij door de Gemeente Den Haag onterecht wordt beschuldigd van bijstandsfraude. Al haar inkomsten zijn al sinds juni stop gezet en nu wordt zij op straat gezet omdat ze de huur niet meer kan opbrengen. Samen met BPW Den Haag roept zij de betrokken wethouders Marielle Vavier en Martijn Balster op actie te ondernemen en dit grove onrecht recht te zetten!

In 2022 besluit de huisbaas waarbij Jelena al 4 jaar onderhuurt drie Oekraïense vluchtelingen op te vangen in de woning. Twee van hen, een echtpaar van rond de 70, slaapt in eerste instantie op de bank in de woonkamer. Maar Jelena wordt vrijwel elke nacht wakker van heftige nachtmerries door haar PTSS. Ze stelt voor het oudere echtpaar tijdens de uren die zij wakker is in haar bed te laten slapen.

Maar, door het hoge aantal inschrijvingen op het adres start de gemeente een adresonderzoek naar overbewoning.Er ontstaat het misverstand dat Jelena haar kamer permanent heeft afgestaan aan het Oekraïense echtpaar.

Resultaat: haar uitkering wordt op 26 juni 2023 per direct stopgezet en de bijna €19.000,- die ze ontving gedurende het afgelopen jaar aan bijstand wordt teruggevorderd. Nu, twee maanden verder, heeft de huisbaas haar huur opgezegd. Die kan ze sinds het wegvallen van haar uitkering niet meer betalen. 27 augustus wordt zij dakloos.

Wij houden de gemeente en de desbetreffende wethouders direct verantwoordelijk voor de ontstane situatie van aanstaande dakloosheid, gezien het een direct gevolg is van het intrekken van Jelena’s uitkering. We roepen hen op per direct aan de slag te gaan voor een duurzame oplossing!

BPW en Jelena eisen:

1. Bied woonzekerheid en zorg dat Jelena per direct urgentie kan aanvragen en krijgen voor een sociale huurwoning.
2. Bied financiële zekerheid door Jelena’s uitkering te herstellen per 26 juni, en de terugvordering van €19.000,- ongedaan te maken.

Kom 25 augustus om 12:00 naar de solidariteitsactie! Spuiplein 70, voor het stadhuis, 5 a 10 minuten lopen vanaf Den Haag Centraal. Spreek je uit en deel het artikel.

Volg BPW Den Haag ook via de onderstaande buttons.

BPW HEEFT EEN VERTROUWENSPERSOON EN EEN VERTROUWENSCONTACTPERSOON

Tijdens de ALV van 2022 werd onder leden uitgesproken dat er behoefte is aan een vertrouwenspersoon. Aangezien we het als bestuur van de BPW belangrijk vinden dat alle leden zich veilig voelen in hun samenwerkingen en er onderling geen ongewenste omgangsvormen plaatsvinden, hebben we onder andere in mei en juni 2023 een vertrouwenspersoon en vertrouwenscontactpersoon aangesteld.

Wanneer een vertrouwens(contact)persoon contacteren­?
Als je met een ongewenste situatie zit binnen de bond met betrekking tot een ander lid en dit in vertrouwen wil bespreken, kan je een vertrouwens(contact)persoon contacteren. Ook al streven we gezamenlijk naar een plek waar iedereen zich prettig voelt, ongewenste situaties kunnen zich voordoen, zoals (micro-)agressie, pesten, discriminatie of ongewenste humor.

Wat doet een vertrouwenscontactpersoon?
Een vertrouwenscontactpersoon (VCP) biedt de eerste opvang en heeft een kortdurend contact. De VCP gaat in gesprek en onderzoekt waar de persoon in kwestie terecht kan met zijn hulpvraag en welke mogelijke stappen genomen kunnen worden.
Op de ALV 2023 is ingestemd dat J. Ottjes de vertrouwenscontactpersoon zal zijn van Bond Precaire Woonvormen, te contacteren via vertrouwenspersoon@bondprecairewoonvormen.nl.

Wat doet een extern vertrouwenspersoon?
Indien je liever het gesprek voert met een extern vertrouwenspersoon, kan de benodigde contactinformatie opgevraagd worden via de VCP (zie bovenstaand mailadres).
Een extern vertrouwenspersoon is niet verbonden aan de BPW en begeleidt een slachtoffer of beschuldigde (vaak voor langere tijd). De vertrouwenspersoon heeft een geaccrediteerde opleiding gevolgd.

Steun de strijd voor woonzekerheid!

Recente berichten

BPW Nieuwsbrief

nl_NLNL