BOND PRECAIRE WOONVORMEN

BPW Nieuwsbrief: Algemene Ledenvergadering op 9 september

Gelukkig hebben jullie je allemaal massaal aangemeld om de huurverhoging te weigeren en samen een breed gedragen statement af te geven. Lokaal ontstaan er steeds meer solidariteitsnetwerken en initiatieven tussen huurders!

Gelukkig hebben jullie je allemaal massaal aangemeld om de huurverhoging te weigeren en samen een breed gedragen statement af te geven. Lokaal ontstaan er steeds meer solidariteitsnetwerken en initiatieven tussen huurders!


1 juli staat voor de deur, en daarmee de ingang van de huurverhoging.

Bestel voor 1 juli nog een poster bij de Rode Lap en hang deze voor je raam om te laten zien dat je de huurverhoging weigert of onze actie steunt! Maak een foto en deel deze met #bevriesdehuur op sociale media om op 1 juli extra zichtbaar te maken dat we meerjarige huurbevriezing eisen, om wonen weer betaalbaar te maken en te houden!

De standaardbrief voor het stopzetten van je automatisch incasso en meer informatie over de actie vind je via onderstaande link.

Algemene Leden Vergadering juni 2023

Zaterdag 17 juni zijn BPW leden samengekomen in Centrum Moira voor de eerste ALV van dit jaar. We hebben afscheid genomen van bestuursleden Abel Heijkamp en Joska Ottjes, en twee nieuwe leden Brecht van der Meulen en Tom Scholten zijn tot het bestuur toegetreden. Daarnaast hebben we stilgestaan bij de successen van het afgelopen jaar. Hieronder een kleine greep hieruit:

 

  • Groei en verdere ontwikkeling van lokale groepen en woonspreekuren in Rotterdam, Amsterdam, Den Haag, Leiden en Den Bosch. En opstart van nieuwe BPW groepen in Utrecht, Groningen, Tilburg, Dordrecht en Oost-Nederland. 
  • Meer dan 35 casussen zijn door de landelijke wederzijdse hulp groep behandeld. En enkele honderden bewoners zijn op lokaal niveau georganiseerd door BPW groepen; van individuele adviezen tot buurt organiseren.
  • 140 nieuwe BPW leden

De volgende ALV vindt plaats op 9 september om 13:00 in Groningen.

 

Verleng de tijdelijke huurcontracten van de bewoners van Mannoury!

40 jonge huurders van Mannoury (Koningin Wilhelminaplein in Amsterdam West) dreigen op straat te belanden. Pogingen tot overleg met eigenaar Aedes Real Estate hebben tot nu toe tot niets geleid. Hun tijdelijke contracten worden niet verlengd, ondanks eerdere beloften. Aedes Real Estate wil de huidige huurders inwisselen voor de volgende groep tijdelijke huurders… om ze ook een ‘kans’ te geven in deze kansloze woningcrisis.

Samen met ons hebben de bewoners actie gevoerd en politiek en media ingeschakeld.


Op 7 juni overhandigde we onze eis aan Aedes: Biedt vaste contracten aan de bewoners van Mannoury! Ook hebben at5 en rtl erover bericht.


Na meerdere inspraken van bewoners heeft de gemeente Aedes op het matje geroepen voor een moreel appel. Wij kijken met spanning uit naar de uitkomst van dit gesprek.

 

BPW Rotterdam in Nieuwsuur over Leegstand

Nieuwsuur besteedde in de uitzending van 26 mei 2023 aandacht aan leegstand van woningen en ging onder meer langs bij het woon- en kraakspreekuur van BPW Rotterdam. In Rotterdam staan ruim 6000 woningen langer dan een jaar leeg (CBS-cijfers hier), maar er is vanuit de gemeente geen aanpak van leegstand. Ondanks de wooncrisis en het woningtekort, hebben de meeste gemeenten geen plan voor de aanpak van leegstand.

 

R(ivieren)huis wil een thuis!

Ook tientallen tijdelijke bewoners uit het Rivierenhuis in Amsterdam dreigen eind dit jaar dakloos te worden. Drie van de bewoners zijn in actie gekomen en eisen namens deze groep woonzekerheid van verhuurder Eigen Haard. 

 

Vorige week hebben de bewoners hun eisen overhandigd aan vertegenwoordigers van Eigen Haard. Die hebben echter laten weten niks te kunnen betekenen. 

 

Maar de bewoners laten zich niet zo makkelijk weg zetten en strijden door! Zo hebben zij aan raadsleden gevraagd om Eigen Haard met een gesprek ter verantwoordelijkheid te roepen. Ook heeft BPW aan deze raadsleden om structurele veranderingen verzocht. Zoals het inperken van tijdelijke verhuurder in renovatie- en slooppanden en een zorgplicht voor verhuurders.

 

Eerder berichtte tevens het Parool over de situatie van bewoner Rob.

 

Gefeliciteerd, de wet doorstroming huurmarkt word afgeschaft!

We hebben als BPW jarenlang gewaarschuwd voor tijdelijke huurcontracten. We hebben ertegen geknokt, gelobbyd en voor gestreden. Woonstrijd van onderop helpt! In 2014 en daarvoor waarschuwde de BPW al voor de uitkomsten van de wet doorstroming huurmarkt en de negatieve effecten van tijdelijke huurcontracten.

 

Wel is er nog sprake van veel uitzonderingsregels. Mensen die gaan samenwonen en daardoor een woning hebben waar ze nog niet vanaf willen, mogen deze tijdelijk gaan verhuren. Ook kunnen particuliere verhuurders verhuur aan een familielid als opzeggingsgrond gebruiken. Oude tijdelijke verhuurvarianten, zoals o.a jongerencontracten, campuscontracten, contracten voor grote gezinnen, antikraak, short stay en tussenhuur blijven ook bestaan met de gewijzigde wet. De wet gaat nu naar de Eerste Kamer

 

Ondanks dat de woonzekerheid van de ene groep (middenklasse) wordt uitgewisseld voor het behoud van andere precaire woonvormen, smaakt deze afschaffing naar meer! Tijd voor het fundamenteel verankeren van ons woonrecht in alle aspecten van het woonbeleid.

 

Landelijke Strategiedag Rotterdam

Op 13 mei vond de landelijke Strategiedag plaats in Rotterdam. Er waren diverse workshops o.a. ‘Demonstratie- en arrestantenrecht’ door arrestantengroep.org en ‘Hoe politiseer je de Woonstrijd’ waarbij alle elementen van de BPW actie methode aan bod kwamen. S’avonds werd de dag feestelijk afgesloten met eten en livemuziek.

 

Mustapha gaf een korte introductie tot de ‘Zeven sleutelkarakteristieken van het recht op wonen’ en gezamenlijk gingen ca. 30 leden met elkaar in discussie aan de hand van een aantal vragen en stellingen van gespreksleider Jochem.

 

Op de Brainstormmuur konden deelnemers hun thema’s positioneren op de assen van korte naar lange termijn en van kern- tot bijzaak. Voor een uitgebreid verslag van de Strategiedag kun je een mail sturen naar contact@bondprecairewoonvormen.nl.

 

Nog geen lid, maar wil ook jij de strijd voor woonzekerheid steunen? Word dan nu lid van de Bond Precaire Woonvormen!

BPW schrijft een artikel over containerwoningen - deel je ervaringen!

Steun de strijd voor woonzekerheid!

Recente berichten

BPW Nieuwsbrief

Steun de strijd voor woonzekerheid!

Recente berichten

BPW Nieuwsbrief

nl_NLNL