BOND PRECAIRE WOONVORMEN

Op 9 januari a.s. moet Kayleigh haar huis schoon en leeg opleveren, het onkruid verwijderen, eventuele gedane aanpassingen verwijderen, alles terugbrengen in de originele staat en de sleutels inleveren. De opgegeven reden is renovatie van de woningen door de eigenaar corporatie Havensteder. Steun Kayleigh en kom op 9 januari om 9:00 naar haar huisuitzetting in Vreewijk, of onderteken haar petitie!

'Huiswacht'

Als ‘huiswacht’ is zij op 9 september 2021 ingetrokken in de leegstaande corporatie woning in Vreewijk, met een antikraakcontract van Interveste. Ze heeft 2 weken de tijd gehad voor ze er in moest om het huis bewoonbaar te maken en ook de tuin is grondig aangepakt. Huiswacht is een soort bewaker, en werkzaamheden zoals Kayleigh heeft uitgevoerd worden normaal gesproken betaald verricht! Ook de term ‘huiswacht’ suggereert meer een betaalde functie als schoonmaker en bewaker, dan de rechteloze positie van iemand die in de buurt van haar werk probeert te blijven wonen, en daarbij zoveel slechte omstandigheden en verhuizingen moet accepteren.

Ramp voor de sociale cohesie

Het is natuurlijk een bekende valkuil bij antikraak, dat je als bewoner eigenlijk geen moeite mag/ kan steken in je woning want ze kunnen je er toch elk moment weer uit knikkeren. Daar heb je voor getekend. Maar toch, er is constant sprake van het ontmoedigen van eigen initiatief en het belonen van ‘doe wat we zeggen anders heb je ook geen huis meer’. Door antikraak en tijdelijke verhuur wordt voorkomen dat mensen binden met hun omgeving of ergens moeite voor zouden doen. Na een jaar, of minder, ben je toch weg!

Voordat Kayleigh kon verhuizen heeft ze de gehele woning moeten 'nicotine soppen'.

Woononzekerheid als verdienmodel

De corporatie in kwestie, Havensteder, zou blij moeten zijn met zoveel gratis moeite in plaats van deze bewoner nu af te schepen en met een kluitje in het riet te sturen. Interveste doet niets behalve een contract opstellen en cashen, (€195,-) van zowel de bewoner als eigenaar Havensteder. De goed uitziende plek, de aardige mensen: allemaal gedaan door de bewoners. Zo heeft Kayleigh voordat ze de woning kon bewonen de bruin-gele muren moeten soppen van een dikke laag nicotine en de jungle in de tuin gesnoeid voordat ze intrek kon nemen. Na een jaartje woonplezier mag ze vervolgens vertrekken.

Het gebruik maken van antikraak bewoners om uw leegstand- en veiligheidsproblemen op te lossen is natuurlijk hartstikke makkelijk, volledig gratis.

De bewoner blijft achter met een kater waar hij of zij zelf voor betaald heeft, het kan natuurlijk niet mooier. Zulke huiswachten hebben wij graag, op naar het volgende huis: en bedankt!

Ook de tuin heeft ze volledige moeten opruimen voordat er iets van gebruikt kon worden.

Afbraak op het sociale vlak

Iemand die een leven op wil bouwen verdient een stabiele plek om zich persoonlijk en professioneel te ontwikkelen. Het huidige woonbeleid en de woningmarkt zorgen voor het tegenovergestelde: afbraak op het sociale vlak. De schade is al groot onder huurders op het gebied van ontwikkeling en levensloop en tijdelijke huurcontracten of bruikleencontracten verergeren dit. Wij accepteren dit niet langer!

actieoproep

Kom a.s. maandag 9 Januari 9:00u naar het huis van Kayleigh in Vreewijk te Rotterdam om haar te steunen tijdens het bezoek van Interveste aan de woning! De sleutels moeten dan worden ingeleverd, maar ze kan pas verhuizen bij het aanbieden van een geschikt nieuw huis. Als Interveste dit door zet staat zij op straat! Stop deze huisuitzetting en kom allen naar Vreewijk op maandagmorgen! Je kunt ook de petitie van Kayleigh tekenen, waarin ze oproept tot stabiele huisvesting.

Eisen

Wij eisen een kwalitatief goede (lees: geen weken schoonmaken, geen schimmels, lekkage, onveilige elektra, goed afsluitbaar etc.) vervangende woonruimte in Vreewijk met huurcontract voor onbepaalde tijd van woningcorporatie Havensteder.

De onbewoonbaarverklaring dient te worden teruggedraaid en de oorzaak ervan, de kapotte boiler, dient vervangen te worden. zelfs al duurt de huurperiode nog maar een paar weken. Mevrouw heeft betaald voor een bruikbare woning die hoort zij te hebben zolang ze daar woont. Interveste heeft zorgplicht jegens mw. en dient deze na te komen!

Stop het gebruik van en de uitbesteding van sociale huurwoningen aan antikraakbureaus die werken met wurgcontracten die kunnen leiden tot dakloosheid. Respecteer onze huurrechten.

Zolang er geen goed alternatief geboden wordt heeft Kayleigh geen reden om te verhuizen in onze ogen.

De BPW en bewoners eisen:

1. Voorkom dakloosheid: Bied Kayleigh woonzekerheid en stop de geplande huisuitzetting.

2. Draai de onbewoonbaarverklaring terug en repareer de kapotte boiler.

3. Stop het gebruik van sociale huurwoningen als antikraak locaties en respecteer huurrechten.

Media

Open Rotterdam kwam langs op de dag van de actie om met Kayleigh te spreken. Zie onderstaand item of het artikel op hun website

Steun de strijd voor woonzekerheid!

Recente berichten

BPW Nieuwsbrief

nl_NLNL