BOND PRECAIRE WOONVORMEN

Ex-bewoners Sugar Homes voeren actie tegen misstanden, eisen borg terug

Ex-bewoners Sugar Homes komen in actie met Bond Precaire Woonvormen tegen inhouden borg, slechte woonomstandigheden en discriminatie van internationals. Op 12 december om 16:00 zullen zij bij het kantoor van Groningse Panden, Ubbo Emmiusstraat 30, hun eisen presenteren.

Eisenoverhandiging:
Ubbo Emmiusstraat 30
12 december om 16:00

Achterhouden borg

Beheerder Groningse Panden en eigenaar Student Housing (STHO CV, niet te verwarren met SSH Student Housing) houden onterecht borg ter waarde van 750 achter van voormalig bewoners van containercomplex Sugar Homes. De totale borg van deze 250 wooncontainers kan oplopen tot 187.500

 

Afgelopen maart gaf Groningse Panden al aan de huur met zo’n 200 per maand te willen verhogen, met terugwerkende kracht vanaf januari 2022. Oplopende energieprijzen zouden hiervoor de aanleiding zijn. Na berichten in de media dat huurders dit niet accepteerden werd hier zonder nader bericht van afgezien. 

 

Nu lijkt het erop dat Groningse Panden de bewoners weer geld afhandig wil maken, ditmaal via de borg. Volgens de contracten krijgen bewoners hun borg 8 weken na verhuizing teruggestort. Op 25 september was deze periode verstreken. Studenten die hier achteraan mailden ontvingen reactie van Groningse Panden dat de energierekening moest eerst worden opgemaakt. Ex-bewoners die vroegen om een uitsplitsing van de energiekosten van het afgelopen jaar werden op soortgelijke manier afgescheept. 

Schimmel en ongedierte

Dit is niet de eerste keer dat bewoners op het Suikerunieterrein klagen over de containerwoningen. Volgens de bewoners waren veel van de containers niet schoon bij intrek. Schimmel en ongedierte zoals muizen en bedwantsen komen voor. Ondanks dat trekt Groningse Panden een vast bedrag van 50 van de borg af als schoonmaakkosten. 

 

De beheerder reageert traag of helemaal niet op contactpogingen van bewoners. Reparatieverzoeken en geldzaken duren maanden om te regelen. Bewoners vertrekken vaak in 6-12 maanden, na afloop van hun contract. Voor een beroep op de huurcommissie of een rechtszaak kan de afhandeltijd oplopen tot meer dan een jaar. Daardoor blijven veel problemen onopgelost. Niet-teruggevorderde bedragen kunnen zo in de zak van Groningse Panden eindigen. 

 

https://www.oogtv.nl/2022/11/borg-oudhuurders-sugar-homes-gaat-waarschijnlijk-helemaal-op-aan-energiekosten-situatie-onwenselijk-maar-begrijpelijk

 

Raadsfracties van GroenLinks, de SP en de Partij voor de Dieren stelden afgelopen oktober schriftelijke vragen aan het college over de samenwerking tussen STHO, de gemeente, RUG en Hanzehogeschool. Ondanks de opgestapelde misstanden reageerde het college laconiek op voorstellen om te breken met deze verhuurder. Er zou volgens het college  ‘goed contact’ zijn met [STHO]. Die hebben bovendien ‘meldingen correct opgelost’ en er is ‘geen sprake van misstanden’. Bewoners zouden daarom hun borg ‘waarschijnlijk niet’ terugkrijgen. Het is twijfelachtig of het college zo makkelijk zou omgaan met de rechten van Nederlandse studenten. Op deze manier worden internationale studenten gediscrimineerd. 

 
Dit is wettelijk niet toegestaan; borg mag alleen worden ingehouden bij een huurachterstand of schade aan de woning. (https://www.wooninfo.nl/vraagbaak/einde-huur/borg/) Bovendien moet Groningse Panden een uitsplitsing  geven van de energierekening over eerdere jaren wanneer zij energiekosten willen verhogen bij een inclusieve huur. (https://www.wooninfo.nl/vraagbaak/huurprijzen/all-in-huur/)

Daarom eisen ex-bewoners van Groningse Panden en BPW Groningen per direct:

 

1 Teruggave borg ter waarde van €750

 

2 Dat de gemeente Groningen de samenwerking met Groningse Panden en haar opdrachtgever Student Housing (STHO CV) verbreekt

 

3 Garantie dat internationale studenten gelijk worden behandeld op de Groningse woningmarkt

 

 

Steun de strijd voor woonzekerheid!

Recente berichten

BPW Nieuwsbrief

nl_NLNL