BOND PRECAIRE WOONVORMEN

Bewonersacties in Groningen, Leiden, Den Bosch en Steenwijk. De BPW heeft niet stilgezeten in de afgelopen maanden. Overal in Nederland hebben we actie gevoerd en huurders ondersteund bij het opeisen van hun woonrecht. We geven hier een update van lopende bewonerszaken die de BPW actief ondersteunt.

BPW Groningen - Actie tegen Groningse Panden

In Groningen voeren de bewoners van de Sugar Homes al weken actie tegen de misstanden van hun vastgoedbeheerder Groningse Panden. De containerwoningen waar de veelal internationale studenten verblijven, worden geplaagd door schimmel en ongedierte. Daarnaast houdt Groningse Panden illegaal de 750 euro borg van de bewoners in. Groningse Panden beweert dit te doen om te voorkomen dat de studenten na vertrek uit Nederland de gestegen energierekeningen niet zouden betalen, maar negeert dat het achterhouden van de borg op deze voorwaarde bij wet niet toegestaan is. Bewoners van de Sugar homes pikken dit niet. Zij eisen hun borgsom terug en zijn voorbereid om naar de rechter te stappen als Groningse Panden hier geen gehoor aan geeft. De BPW heeft de actie van de bewoners gecoördineerd en hen al in contact gebracht met een advocaat, wat het hele proces voor hen een stuk doorzichtiger heeft gemaakt. Op dit moment bereiden bewoners zich voor om met buitengerechtelijke incassobrieven hun borg terug te eisen.  

BPW Leiden - Actie tegen Urban Interest

Het zal jullie niet ontgaan zijn dat de BPW in Leiden al langer actie voert tegen de schandalige praktijken van vastgoedbedrijf Urban Interest, eigenaar van de Stationsflat tegenover het centraal station. Het bedrijf haalt een bekende truc uit: door bewoners met tijdelijke contracten iedere twee jaar te vervangen ontneemt Urban Interest huurders hun huurrecht en houdt het maximale controle over het pand. Eind November voerden BPW Leiden actie tegen de dreigende huisuitzettingen van bewoners van de Stationsflat. En eerder in de maand brachten BPW’ers samen met Doorbraak en de Haagse Stadspartij een bezoek aan het hoofdkantoor van Urban Interest in Den Haag om vaste contracten voor alle Stationsflat bewoners op te eisen. Bo Salomons, een van de bewoners en actief BPW-lid die zijn huis uitgezet dreigde te worden, heeft inmiddels een vast contract en vervangende woonruimte aangeboden gekregen. Maar de strijd voor woonzekerheid in de Stationsflat gaat door, want voor veel andere bewoners dreigt nog steeds een huisuitzetting.

BPW Den Bosch - Actie tegen Parochie Heilige Maria

Ook in Den Bosch zijn de bewoners van de Pastorie aan de Kruisbroedershof opgestaan tegen hun dreigende huisuitzettingen door de Parochie Heilige Maria en vastgoedbeheerder Monoma. De bewoners hebben in de afgelopen jaren het verloederde pand zelf bewoonbaar gemaakt, maar worden nu zonder pardon gedwongen hun huis te verlaten. Samen met de BPW Den Bosch hebben de bewoners hun eis voor woonzekerheid overgebracht aan de Parochie Heilige Maria en een camp–out protest georganiseerd voor het Bossche gemeentehuis. Ook spraken zij in bij de gemeenteraad. Om niet alleen hun eigen woonsituatie aan te kaarten, maar ook om de wooncrisis in Den Bosch zichtbaar te maken en een rechtvaardiger woonbeleid op te eisen. Helaas hebben bewoners recent hun rechtszaak verloren waardoor velen thuisloos zijn geworden, er volgt nog een bodemprocedure. De strijd voor woonzekerheid gaat dus door.

Steenwijk - Actie tegen Aandacht Vastgoed

In Steenwijk blijven de bewoners van het voormalige ouderencomplex Vijverhof zich verzetten tegen hun agressieve en intimiderende beheerder Aandacht Vastgoed B.V. De vastgoedbeheerder intimideert huurders regelmatig en heeft meerdere malen huisvredebreuk gepleegd. Het bedrijf probeert koste wat kost de huidige bewoners het complex uit te jagen, o.a om hen te kunnen vervangen voor arbeidsmigranten. Ondanks een uitspraak van de rechter dat hun contract geen bruikleen was maar huur, dat de beheerder verbiedt bewoners te ontruimen, blijven de intimidaties en bedreigingen doorgaan. Er heerst een permanente angstcultuur in het gebouw. De BPW blijft betrokken bij de bewoners van de Vijverhof zolang dit doorgaat.  

Kennismakingsbijeenkomst voor (nieuwe) leden in Oost-Nederland

Het ledenaantal van de BPW groeit gestaag en niet alleen in de grotere steden. Zo zien we ook  een forse stijging in Oost-Nederland (Overijssel en Gelderland). Reden voor een aantal BPW-leden om de nieuwe leden uit Overijssel en Gelderland uit te nodigen om elkaar te ontmoeten en om de BPW beter te leren kennen. Er is genoeg te bespreken na een aantal recente BPW-activiteiten in Ewijk, Arnhem en Steenwijk. Een bewoner van een voormalige serviceflat in Steenwijk komt vertellen hoe de bewoners een kort geding tegen ontruiming hebben gewonnen. Ook zijn er plannen om in het voorjaar in Apeldoorn te starten met een woonspreekuur voor mensen die antikraak of anderszins precair wonen. Ook huurders die meedoen met de door de BPW opgezette huuractie Wij Weigeren De Huurverhoging kunnen voor vragen en advies daar terecht. Bij interesse maar verhinderd en bij problemen met vervoer stuur ons dan ook een e-mail.

UITNODIGING
Wanneer: Donderdag 12 januari 2023
Waar: Café Nova, Marktstraat 20, Apeldoorn 
Tijdstip: 15:00 – 17:00 uur
Aanmelden: per e-mail via wederzijdsehulp@bondprecairewoonvromen.nl

Meerjarige huurbevriezing

De huren stijgen explosief de laatste jaren en het aantal huurders met betaalachterstand neemt fors toe.De actiegroep Wij Weigeren De Huurverhoging (WWDH) eist meerjarige huurbevriezing. De actie houdt in dat huurders uit protest hun huurverhoging per 1 juli niet betalen. Ook de eerste successen worden gemeld. Uit heel het land komen er berichten binnen van huurders die succesvol de huurverhoging hebben geweigerd.

De BPW heeft in 2020 besloten om deze actiegroep op te zetten en zorgt voor de hand- en spandiensten. BPW-leden worden uitgenodigd om zich ook aan te melden bij de actiegroep WWDH om waar mogelijk wederzijdse hulp te bieden bij deze huuractie.

Lees hier meer informatie in de recente nieuwsbrief van Wij Weigeren de Huurverhoging.

BPW schrijft een artikel over containerwoningen - deel je ervaringen!

Met de tragische brand op het Riekerhavencomplex in Amsterdam nog vers op het netvlies, en vele andere misstanden in gedachten, werkt de BPW aan een artikel over containerwoningen. In navolging van nationaal beleid om flexwoningen een permanente plek in het Nederlandse woonsysteem te geven, wordt in veel gemeenten de bouw van containerwoningen aangespoord en gesubsidieerd. Deze woningen zijn echter altijd van tijdelijke aard, met flexibele contracten, bieden geen woonzekerheid, en zijn – zo blijkt nu – niet altijd veilig of van slechte kwaliteit. De brandveiligheid van containerwoningen was ook vóór de brand in Amsterdam een punt van discussie. Voor ons artikel verzamelen we het liefst zo veel mogelijk verhalen van bewoners van containerwoningen die dagelijks te maken krijgen met deze problemen. Wil jij je verhaal met ons delen? Stuur dan een mailtje naar contact@bondprecairewoonvormen.nl

Nieuwjaarsborrel

Het is makkelijk om somber en pessimistisch te worden van de vele misstanden op de woningmarkt. Maar in steeds meer steden in Nederland zien wij een enorme strijdbaarheid en solidariteit onder bewoners. Mensen pikken het niet langer dat hun recht op een behoorlijke woning stelselmatig ontnomen wordt. En dat mag ook gevierd worden! 

Op Zaterdag 14 januari is er een BPW werkgroepenvergadering van 13:00 uur tot 15:00 in Den Bosch te Ridderspoorstraat 2 (uitnodiging volgt nog). Aansluitend zal er op deze locatie vanaf 15:15 een BPW nieuwjaarsborrel plaatsvinden met om 17:00 ook eten (soep, brood, snacks etc)  Iedereen is van harte welkom om het nieuwe jaar feestelijk in te gaan!

Steun de strijd voor woonzekerheid!

Recente berichten

BPW Nieuwsbrief

nl_NLNL