BOND PRECAIRE WOONVORMEN

 Eisenoverhandiging.

voor de kerk Sint Cathrien, Kruisbroederhof 4, Den Bosch.
 Zondag 13 november 09:45

5 jaar geleden heeft een bewonersgroep de jarenlange leegstaande Pastorie aan de Kruisbroedershof 10 in Den Bosch bewoonbaar gemaakt. Nu dreigt de eigenaar Parochie Heilige Maria en Monoma (voorheen Camelot) deze bewonersgroep op 28 November uit hun huis te zetten. Een jonge groep Bosschenaren komt nu in actie om hun dreigende dakloosheid te voorkomen en woonzekerheid op te eisen. Deze bewonersgroep op 28 November uit hun huis te zetten. Een jonge groep Bosschenaren komt nu in actie om hun dreigende dakloosheid te voorkomen en woonzekerheid op te eisen.

Sinds decennia stond het pand en het naastgelegen patronaat leeg en de eigenaar had geen bestemming. In 2017 heeft een bewoners groep in woningnood het initiatief genomen om het pand bewoonbaar te maken. Ondanks pogingen om tot een redelijke overeenkomst te komen dreigde de eigenaar echter met uitzetting. Bewoners hadden toen de keuze of ontruiming of teken een antikraakovereenkomst bij Camelot (nu Monoma). Het huis was zwaar verwaarloosd en de bewoners hebben dit zelf opgeknapt. “Het is schandalig dat eigenaren hun panden laten verrotten terwijl er grote woningnood is. Door de bewoners is het pand bewoonbaar gemaakt.

Wonen is geen stoelendans.

Bewoner Veerle: “Toen we hier kwamen was alles beschimmeld en na jarenlange leegstand zwaar verwaarloosd. De bewoners hebben alles zelf opgeknapt waar de parochie en Camelot/Monoma dit nalieten.
Bewoner Peer: “We contacteerden de eigenaar om samen onze onzekere woonsituatie te stabiliseren, maar ze zeiden weer nee. Opeens waren er allerlei plannen en wij als bewoners zijn er helemaal niet bij betrokken. Van gelijkwaardige communciatie is geen sprake. Wij blijven hier en willen hiermee niet alleen ons eigen woonzekerheid opeisen maar staan ook in solidariteit met andere mensen die worden uitgebuit en hiertegen opstaan!”.
“Nu dat er een wooncrisis heerst in Den Bosch is het bijna onmogelijk om een woning te vinden die betaalbaar is binnen een korte tijd en nu dwingen ze ons een maand om een andere woning te zoeken. Dit is onmenselijk. We kunnen nergens heen, dus dan gaan we ook nergens heen. Ik laat me niet dakloos maken” stelt bewoner Erik.”

Woonzekerheid voor iedereen.

Een woordvoerder van BPW stelt “Dat mensen door tijdelijke huurcontracten dakloos dreigen te worden is niet uniek. 1 op 5 huurders heeft al zo’n onzeker huurcontract. De dakloosheid onder jongeren is mede hierdoor de afgelopen 10 jaar verdriedubbeld.
De wachtlijst voor sociale huur is ook in Den Bosch fors gegroeid en de huurrechten worden verkwanseld door de politiek en markt, dit urgente probleem speelt ook in Den Bosch. De Bossche politiek en wethouder Wonen Pieter Paul Slikker moeten nu ingrijpen om woonzekerheid te bieden. Op de overheid ligt de verplichting om zorg te dragen voor voldoende huisvesting en om in te grijpen bij dreigende huisuitzettingen.
De dakloosheid van deze groep jonge Bosschenaren moet koste wat kost worden voorkomen. Doet de overheid, kerk en markt dat niet, dan doen we dat zelf als gemeenschap! Wonen is geen handelswaar. Wij claimen ons mensenrecht op huisvesting.

De Pastoriebewoners en BPW Den Bosch eisen van Parochie Heilige Maria, Monoma en de gemeente Den Bosch:

 

1. Stop de huisuitzetting en het inwisselen van alle bewoners.


2. Biedt alle bewoners een regulier huurcontract of een (her)huisvestinggarantie met woonzekerheid voor iedereen.


3. Voorkom dak-en thuisloosheid en waarborg het mensenrecht op wonen van iedere Bosschenaar.Stop de flexibilisering van wonen. Niemand op straat!

De BPW is solidair met de bewoners en roept alle Bosschenaren en organisaties op om hen ook te steunen.
 
Hoe kan jij de bewoners steunen?  Deel dit op sociale media met de hashtag #stophuisuitzettingpastorie 
 
Kom naar flyeractie – eisenoverhandiging. 
Zondag 13 november 09:45 voor de kerk Sint Cathrien, Kruisbroederhof 4, Den Bosch.
Wilt u meer informatie over deze zaak of contact met de bewoners? Neem dan contact op via dit formulier (link toevoegen) of bel Abel Heijkamp 06-47686543.

Steun de strijd voor woonzekerheid!

Recente berichten

BPW Nieuwsbrief

nl_NLNL