BOND PRECAIRE WOONVORMEN

Stop huisuitzettingen en stoelendans Stationsflat Leiden

Er zijn nog geen sloopplannen voor de bekende rood-witte flat aan het Stationsplein in Leiden. Desondanks willen pandjesbaas Urban Interest en beheerder Van ’t Hof Rijnland de huurders op straat zetten. Om te renoveren en het pand op te knappen? Of om het pand te slopen? Nee, want direct na de uitzettingen komen er weer tijdelijke huurders in. Wat is hier aan de hand?

Tijdelijke huurcontracten

Van ’t Hof Rijnland sluit, onder instructie van Urban Interest, alleen maar tijdelijke huurcontracten voor twee jaar. Deze contracten mogen van Urban Interest niet worden verlengd. Mensen met dit type tijdelijk contract kunnen namelijk middels eenzijdige beëindiging zonder reden uit hun huis gezet worden (art. 7:271 lid 1 onder b tweede volzin BW jo. art. 7:228 lid 1 BW). Als huurders een vast contract krijgen is het moeilijker om van ze af te komen, bijvoorbeeld als ze het pand willen verkopen of slopen. Vaste huurders kunnen alleen onder bepaalde voorwaarden en door een rechter worden uitgezet, en hebben dan recht op vervangende huisvesting en vergoeding van verhuis- en inrichtingskosten. Om deze sociale rechten te omzeilen sluit Urban Interest alleen contracten die op korte termijn en zonder reden kunnen worden beëindigd, zodat ze niet vast zitten aan huurders met huurrechten.

Drie maanden om te vertrekken

De bewoners worden ondertussen zonder pardon op straat gezet. Sommige huurders, zoals Bond Precaire Woonvormen-lid Bo Salomons, moeten in december al het pand verlaten. In september kreeg hij te horen dat zijn contract niet zou worden verlengd.

“Ik heb geen idee hoe ik in drie maanden, in deze markt, een nieuw huis zou moeten vinden. Hoe kan ik met zo veel haast überhaupt eisen stellen? Straks kom ik weer in een huis terecht waar ik binnen twee jaar weg moet, elke keer opnieuw. Zo kan je toch geen leven opbouwen?”

Bo Salomons

Van ’t Hof Rijnland heeft bewoners aangeboden dat ze wel met buren van appartement mogen ruilen, maar dat ze niet in hun eigen appartement mogen blijven wonen om huurrechten op te bouwen. Hieruit blijkt vooral dat het Van ’t Hof Rijnland en Urban Interest alleen maar gaat om het afbreken van huurrechten, door huurders mobiel te maken middels een mogelijkheid die is gecreëerd door de wet doorstroming huurmarkt. Zij hebben dan alle voordelen van vaste huurders (ze vangen 1000 of 1250 euro per maand), en alle voordelen van tijdelijke huurders omdat de bewoners mogen elk jaar mogen bedelen om een nieuw contract en nauwelijks durven te klagen, stelt Bo.

Ondertussen laat Van ’t Hof Rijnland de flat verloederen door geen onderhoud te plegen. Al twee keer heeft het Leidsch Dagblad geschreven over de omstandigheden in de flat, waar de huurinspectie en de brandweer tijdens een recente controle van zijn geschrokken.

‘Strategie’

Meerdere pogingen om in gesprek te gaan met de beheerder en de eigenaar hebben geen effect gehad. Urban Interest blijft zich naar eigen zeggen vasthouden aan hun ‘vastgoedstrategie’ en zal geen contracten verlengen. Die strategie betekent mensen uit hun huis blijven zetten zodat ze, als ze het pand willen verkopen of over een jaar of tien willen slopen, geen rekening hoeven te houden met huurbescherming, aldus Bo.

Wonen is geen stoelendans

De huurbescherming bestaat met een reden. Het beschermt het recht om een thuis te hebben zonder opeens je biezen te hoeven pakken. Met de huidige woningprijzen, de enorme wachtlijsten en een tekort aan betaalbare woningen is die bescherming des te belangrijker. Urban Interest mag niet zomaar haar huurders uit hun thuis zetten. Dat er al vaste huurders wonen in het pand toont aan dat het mogelijk is. De huurders van de Stationsflat, met vaste en tijdelijke contracten, staan solidair op en weigeren de ondermijning van het woonrecht door Urban Interest te accepteren. Huizen voor mensen, niet voor winst!

De Bond Precaire Woonvormen Leiden eist van Urban Interest:

Laat de bewoners van de Stationsflat in hun eigen woning zitten en biedt de bewoners een vast huurcontract!

en van de politiek:

Schaf de wet doorstroming huurmarkt af, bied woonzekerheid voor iedereen en voorkom dak-en thuisloosheid.

Indien Urban Interest en Van ’t Hof Rijnland niet zo snel mogelijk akkoord gaan met deze eis, zullen acties van huurders volgen. Huurders zijn niet inwisselbaar! Neem voor meer informatie contact op met bewoner Bo per telefoon (06-48203862) of BPW Leiden per mail. Wilt u met uw organisatie onze actie steunen? Neem dan vooral contact op via de bovenstaande gegevens.

Ook het woonrecht in Leiden verdedigen?

Word lid van BPW Leiden!

Facebook

Instagram

Twitter

Steun de strijd voor woonzekerheid!

Recente berichten

BPW Nieuwsbrief

nl_NLNL