BOND PRECAIRE WOONVORMEN

Stefan voor zijn woning in Arnhem

De Arnhemmers Stefan en zijn huisgenoot Alwin worden op straat gezet. Pandjesbaas Jan Willem van Delft Westerhof, zelf woonachtig in Sydney, Australië, had de twee huurders mondeling bevestigd dat zij na een jaarcontract een contract voor onbepaalde tijd zouden krijgen. Toch heeft hij onlangs alsnog besloten Stefan en zijn huisgenoot op straat te zetten en terug te komen op zijn belofte. Het jaarcontract is aangezegd en hij wil nu dat de bewoners het pand per 16 augustus verlaten.

En dat pikken de bewoners niet. Zeker niet omdat het pand aan de Steenstraat 91 alweer online aangeboden staat voor een huurprijs die 155 euro hoger ligt dan wat de twee huurders nu betalen. Daarmee worden Stefan en Alwin hun recht op huisvesting ontnomen, zodat deze huisjesmelker zijn zakken extra kan vullen. BPW en de bewoners accepteren het niet dat zij ingewisseld worden voor andere huurders die meer gaan betalen en eisen woonzekerheid.

Huurrechten voor de hoogste bieder

Toen Stefan en zijn huisgenoot te horen kregen dat zij binnen 5 weken een nieuwe woning moeten vinden omdat hun jaarcontract alweer wordt aangezegd, vroegen zij de eigenaar om opheldering. De huurrechten die de huurders zouden krijgen bij een contract voor onbepaalde tijd zijn voor hem reden om hen dan maar op straat te zetten. Enorm vervelend”, in zijn eigen woorden, maar hij kan niet anders, want: “een woning met een huurcontract voor onbepaalde tijd is heel slecht verkoopbaar.” Toch lijkt deze pandjesbaas geen problemen te hebben met het verhuren van de woning voor onbepaalde tijd, mits de nieuwe bewoners hem per maand €155 extra betalen, blijkt uit de advertentie die alweer online staat op een woningverhuursite.

Wet Doorstroming Huurmarkt

Het verhuren van woningen met tijdelijke contracten is mogelijk sinds de invoering van de Wet Doorstroming Huurmarkt in 2016. Volgens Hugo de Jonge, onze Minister voor Volkshuisvesting, zouden contracten voor onbepaalde tijd de norm moeten blijven. Toch zet ook deze Minister vol in op flexibilisering en wil hij de Wet Doorstroming Huurmarkt behouden, en laat hij huurders stikken in rechteloze situaties waarbij ze te maken krijgen met huisuitzettingen en uitbuiting. Ondertussen zien we dat de helft van de nieuwe contracten in de particulier huursector tijdelijk is en vooral gebruikt wordt als een soort proefperiode waarin de huurder zich dient te gedragen. Ook wanneer huurders zich wel goed gedragen, zoals Stefan en Alwin, worden tijdelijke contracten misbruikt door pandjesbazen zoals Jan Willem om huurrechten te omzeilen en exorbitante huurverhogingen door te voeren. Het is tijd dat deze wet van tafel wordt geveegd zodat verhuurders niet meer de macht hebben om te beslissen over de huurrechten van hun huurders. Onlangs werkte de BPW mee aan een Brandbrief waarin we de minister oproepen te stoppen met het faciliteren van tijdelijke contracten. 

"Ik kan en ga nergens heen. Ik weiger mezelf dakloos te laten maken zodat mijn verhuurder zijn zakken kan vullen. Ik eis woonzekerheid en een regulier huurcontract. Graag ga ik in gesprek om tot een oplossing te komen."

Steun Stefan & Alwin

Steun Stefan en zijn huisgenoot door dit artikel en onze eisen te delen. Roep de lokale en landelijke politiek en pandjesbaas Jan Willem op te stoppen met het dakloos maken van huurders en in actie te komen om dakloosheid te voorkomen.

Bewoners en BPW eisen van Van Delft-Westerhof:

1. Bied bewoners een regulier huurcontract

Bewoners en BPW eisen van de politiek:

1. Schaf de Wet Doorstroming Huurmarkt af

2. Bied woonzekerheid aan iedereen

3. Maak het bestrijden en voorkomen van dakloosheid topprioriteit

Wil je meer informatie over deze zaak of wilt u in contact komen met Stefan, neem dan contact op met contact@bondprecairewoonvormen.nl

Steun de strijd voor woonzekerheid!

Recente berichten

BPW Nieuwsbrief

nl_NLNL