BOND PRECAIRE WOONVORMEN

Op zondag 19 juni 2022 gaan tienduizenden mensen de straat op om rechtvaardig klimaatbeleid te eisen — precies 30 jaar na de eerste klimaatconferentie. Terwijl politici blijven praten komen wij in actie. Zorg dat je erbij bent en sluit je aan bij het Woonopstandblok! Voor een radicaal gelijkwaardig woon- en klimaatbeleid!

Woonopstandblok @ Klimaatmars

Binnenrotte, Rotterdam
19/06/2022

13:00

Tijd voor eerlijk woon- en klimaatbeleid

Een derde van Nederland bevindt zich onder zeeniveau. Als we klimaatverandering niet kunnen stoppen, zullen miljoenen Nederlanders ontheemd raken. De levens van vele miljoenen (toekomstige) mensen zijn in gevaar. Een veilig bestaan voor iedereen begint met eerlijk en effectief woon- en klimaatbeleid. Immers, geen bestaanszekerheid zonder veilige woonruimte en geen veilige woonruimte zonder veilige woonomgeving. Woonopstand roept sympathisanten op om van zich te laten horen en zich tijdens de Klimaatmars op 19 juni aan te sluiten bij het Woonopstandblok.

Klimaatcrisis = wooncrisis!

Door klimaatverandering worden grote delen van de wereld onbewoonbaar. Te droog — met hongersnoden tot gevolg, zoals in India — of juist te nat, zoals in Limburg (maar vooral ver daarbuiten), waardoor mensen worden gedwongen om hun huizen te verlaten. De klappen vallen vooral bij mensen die de minste middelen hebben om zich tegen deze gevaren te weren. Net als de wooncrisis is de klimaatcrisis een symptoom van een politiek- en economisch systeem dat winst boven mensen en natuur stelt. 

 

Het huidige systeem produceert extreme ongelijkheid, verdeeld bevolkingsgroepen en legt de verantwoordelijkheid bij het individu. Dit zien we terug in zowel klimaat- als woonbeleid. In het verlengde van ons recht op waardige huisvesting liggen het recht op een veilige leefomgeving en het recht om je vrij te verplaatsen om een veilig heenkomen te vinden. Alsof het nog niet erg genoeg is dat steeds meer mensen voor klimaatverandering moeten vluchten, worden zij in Europa vaak afgeschilderd als ongewenste vreemdelingen, waarvoor Europese landen geen verantwoordelijkheid zouden hoeven te dragen. Voorts misbruiken politici met nationalistische en racistische retoriek de wooncrisis om deze mensen op de vlucht te weren.

Vreemdelingenangst

Ook in Nederland, waar investeerders massaal grond opkopen om huizen tegen torenhoge prijzen te kunnen verhuren of verkopen en waar honderdduizenden woningen, winkel- en kantoorpanden onnodig leegstaan, jutten politici hun achterban op met gevoelens van angst voor de vreemdeling, die de ware oorzaak van onze woningschaarste zou zijn. Dat is niet alleen onjuist, maar bovendien levensgevaarlijk! Er wordt een vals narratief voorgespiegeld, waarin vluchten niet wordt erkend als een gevolg van het rampzalige handelen van westerse economieën in het globale zuiden, maar als een eenzijdige aanval op onze welvaart. In plaats van complexe problemen bij de oorzaken aan te pakken, nemen deze politici de wooncrisis en de klimaatcrisis (en dus het lot van toekomstige generaties in Nederland) helemaal niet serieus! Als we het nu niet wereldwijd over een radicaal andere boeg gooien, zullen onvoorstelbaar leed en historische vluchtelingenstromen het onvermijdelijke gevolg zijn.

Energiearmoede

Ook in Nederland voelt iedereen de gevolgen van klimaatverandering en ook hier komen de mensen met de minste middelen door slecht woon- en klimaatbeleid in de problemen. Door de pan uitrijzende gasprijzen krijgen kwetsbare groepen in slecht geïsoleerde woningen nu massaal met armoede te maken. Ondertussen laat de Minister van Volkshuisvesting, Hugo De Jonge (die er zelf warmpjes bijzit), verhuurders de huren per 1 juli weer doodleuk omhoog gooien en veranderd er niets aan de ongelijke mogelijkheden voor burgers om hun woning te verduurzamen. Woonopstand eist eerlijk woon- en klimaatbeleid en een eerlijke energietransitie, waarbij niet de burger, maar grote vervuilers en grootgrondbezitters de kosten zullen dragen. Huurders moeten veel beter worden beschermd en voor stijgende woonlasten worden gecompenseerd. Huisjesmelkers moeten eindelijk worden aangepakt en, nu de verhuurdersheffing eindelijk van tafel is, eisen we dat wooncorporaties zich gaan richten op verduurzaming van de bestaande woningvoorraad, zonder dat huurders moeten opdraaien voor de kosten.

'Zonder goed klimaatbeleid geen woonzekerheid!'

Kom in actie!

Eis eerlijk en effectief woon- en klimaatbeleid! Mobiliseer vrienden en familie en sluit je aan bij het Woonopstandblok! Na de massale klimaatprotesten in Amsterdam, voert de Klimaatmars deze keer door Rotterdam — het hart van de fossiele industrie in Nederland. Met de politie-aanval op de Woonopstand-demo vorig jaar in Rotterdam nog scherp op het netvlies, is velen duidelijk geworden dat de overheid onze problemen niet serieus neemt. Door actief samen te werken met andere basis-democratische initiatieven en grass-roots organisaties, laten we de overheid zien dat hun pogingen om ons te verdelen ons juist motiveren om verder te bouwen aan een brede beweging voor woon- en klimaatrechtvaardigheid.

 

Wij eisen een veilige toekomst voor iedereen – nu en in de toekomst. Zonder radicaal ander klimaatbeleid is er geen woonzekerheid!

Praktische info

  • Datum: Zondag 19 juni 2022
  • Start podiumprogramma: 13:00
  • Plaats: Binnenrotte
  • Verzamelen Woonopstandblok: 12:30
  • Verzamelplaats: Binnenrotte, t.h.v. Librijesteeg (openbare toiletten)

Steun de strijd voor woonzekerheid!

Recente berichten

BPW Nieuwsbrief

nl_NLNL