BOND PRECAIRE WOONVORMEN

De algemene vergadering van Vonovia SE, de grootste commerciële huisvestingsmaatschappij van Europa, zal ook dit jaar alleen virtueel op internet plaatsvinden. Maar dit weerhoudt een brede alliantie van huurdersorganisaties en critici van het bedrijf er niet van te demonstreren tegen de handelspraktijken en de groeiende macht van Vonovia, LEG en soortgelijke bedrijven. Op zaterdag 23 april 2022 willen zij hun protest in de straten van Bochum laten horen. We beginnen om 12.30 uur voor het centraal station.

Actie tegen Vonovia
Bochum (Duitsland)
23/04/2022

12:30

Origineel bericht: Mieteraktionrin

Vertaling door: Global info

Vanuit haar hoofdkantoor in Bochum beheert de beursgenoteerde onderneming Vonovia 570.000 eigen flats in Duitsland, Oostenrijk en Zweden. Op haar virtuele algemene vergadering van 29 april zal zij opnieuw de winststijging vieren en haar goedkeuring hechten aan hogere dividenduitkeringen aan de aandeelhouders. In haar zelfportret presenteert zij zichzelf als een sociaal en ecologisch modelbedrijf. In werkelijkheid gaan hun afschuwelijke winsten echter ten koste van het maatschappelijk welzijn en het milieu.

 

Ondanks Corona hebben Vonovia & Co. hun huurinkomsten bovengemiddeld verhoogd en daarmee de inflatie van de woonlasten aangewakkerd. Ze hebben te weinig personeel in dienst en betalen hen slecht. De service is miserabel, beslissingen worden genomen zonder inspraak van de huurders. Achterstallige reparaties worden afgedaan als moderniseringen omdat dan huurverhogingen kunnen worden geëist. De berekening van de bouwkosten en de jaarlijkse servicekosten zijn volledig ondoorzichtig. De huurders worden gevraagd te betalen voor verborgen winsten.

 

Na de overname van de op één na grootste Duitse woningbouwonderneming, Deutsche Wohnen, nemen de marktmacht en de politieke invloed van Vonovia steeds dreigender proporties aan.  Maar er is ook verzet. In Berlijn stemde in september jongstleden 59% van de kiesgerechtigden voor de eis tot onteigening en socialisatie van de flats die eigendom zijn van Vonovia en andere grote ondernemingen. Sinds ongeveer een jaar probeert een landelijke alliantie van belangengroepen die huurders van Vonovia vertegenwoordigen, de VoNo!via huurdersalliantie, licht te werpen op de niet-transparante facturering en huurverhogingen.

Brede alliantie plant acties

Het is de hoogste tijd om samen te demonstreren tegen de huurdrijvers en eisen en strategieën uit te wisselen. Een alliantie van huurdersverenigingen, huurdersinitiatieven, kritische aandeelhouders, onderzoekers en andere sociale bewegingen is al enkele weken bezig met de voorbereiding van tegenmanifestaties tegen de algemene vergadering van Vonovia.

 

De kern van de acties is een demonstratie op zaterdag 23.4.2020 in Bochum.   Het trefpunt is het hoofdstation van Bochum vanaf 12.30 uur. Van daaruit volgt een rally voor het huisvestingsbeleid in het centrum van Bochum en vervolgens naar het hoofdkantoor van de onderneming in de Universitätsstraße, waar een laatste rally zal worden gehouden.

 

Voor de vroege avond is ook een paneldiscussie gepland, evenals interne netwerkbijeenkomsten van critici van het bedrijf en actieve huurders op de dagen ervoor en erna.

Een officiële oproep voor alle deelnemers wordt nog gecoördineerd.

Geïnteresseerd in deelname ? proteste22<at>mieteraktionaerin.de

Steun de strijd voor woonzekerheid!

Recente berichten

BPW Nieuwsbrief

nl_NLNL