BOND PRECAIRE WOONVORMEN

Oproep Housing Action Day 2022 – 26 en 27 Maart – Voor de vierde keer op rij roepen we iedereen op deel te nemen aan de Housing Action Day. Wij, de European Action Coalition for the Right to Housing and the City (EAC), zijn een netwerk van 31 grassroots organisaties uit 19 Europese landen opgericht in in 2013, waar de BPW onderdeel van uitmaakt.

Actie in Amsterdam

BPW Amsterdam organiseerd een ludieke actie tijdens HAD 2022. Scroll naar benenden of klik op de button voor meer info!

Actie in Rotterdam

BPW Rotterdam gaat op Housing Action Day de strijd aan met leegstand. Klik op de button voor meer info!

HAD 2021

Tijdens de Housing Action Day 2021 vonden er 75 acties plaats in 68 steden. Ondanks de pandemie en lockdown maatregelen slaagde een Europese volksbeweging erin haar legitieme eisen voor het recht op wonen én de stad te over te brengen. 

Huisvesting staat centraal in alle hedendaagse sociale vraagstukken. Het raakt aan kwesties van publieke gezondheid, klimaatverandering, racisme, klassisme en genderongelijkheid. Hetzelfde geldt voor het recht op publieke ruimte in steden en landelijke gebieden.

Onteigenen vastgoedbezitters

In afgelopen jaren hebben sociale bewegingen voor het recht op wonen, de stad en grond, democratische besluitvorming centraal gesteld in kwesties van toegankelijkheid en de transformatie van gedeelde ruimtes. Deze bewegingen hebben zich met een grote verscheidenheid aan actievormen georganiseerd en hebben meerdere successen geboekt. De sterke eis van Berlijners om grote commerciële vastgoedbezitters te onteigenen, hun woonvoorraad te socialiseren en financialisering tegen te gaan is hier een goed voorbeeld van.

Huizen voor mensen, niet voor winst!

Maar, terwijl sociale tegenstellingen groeien en herverdeling van onder naar boven toeneemt, leiden mensen onder kortingen op hun inkomen en worden kansen op degelijk werk onder goede omstandigheden hen ontnomen. Leefkosten blijven onverminderd toenemen, net als de energiekosten. Huur -en koopprijzen stijgen en een toereikend politiek antwoord blijft uit. De menselijke waardigheid staat zwaar onder druk als gevolg van massale privatiseringen uitgevoerd onder het neoliberaal beleid van de afgelopen decennia. Overal in Europa blijven overheden de winst van investeerders boven basale mensenrechten plaatsen. We kunnen niet langer stil blijven!

#Stayhome?

De pandemie heeft de situatie verslechterd. De #stayhome campaigne heeft een moeilijk te accepteren niveau van cynisme blootgelegd. De symptomen van deze crisis en de focus van onze strijd verschilt misschien per regio, maar de oorzaken zijn hetzelfde: het is privé eigendom, het is een politiek geinfiltreerd door lobbyisten, het is de groeiende ongelijkheid. In het kort, het is kapitalisme. 2021 was weer een jaar van huisuitzettingen van huurders en eigenaren, van stijgende woonkosten en gentrificatie, van groeiende thuis -en dakloosheid, van marginalisering van geracialiseerde mensen en mensen met een laag inkomen, van privatisering, van land-grabbing, van vernietiging van alternatieve levensstijlen, van verdringing van indigenous gemeenschappen, en van saaie stedenbouw ten gunste van het kapitaal.

Huisuitzettingen en ontruimingen

31 maart markeert het einde van de winterstop op huisuitzettingen in meerdere Europese landen. Dit jaart valt deze dag samen met een mogelijke ontruiming van het Collectif Zone Neutre Occupation KBC, dat zich huisvest in een bezet bankgebouw een paar honderd meter verwijderd van de Europese Wijk in Brussel. Het Collectif Zone Neutre Occupation KBC huisvest rond de 200 mensen die in verschillende maar even precaire juridische omstandigheden verkeren en vechten voor hun recht op huisvesting, werk en verblijf in België. Deze casus maakt de huidige stand van zaken duidelijk door de strijd voor het recht op bewegingsvrijheid en het recht op verblijf met elkaar te verbinden. We veroordelen de geplande ontruiming ten sterkste en staan in volledige solidariteit met het collectief. In de schaduw van de wereldwijd opkomende extreemrechtse bewegingen moeten we ons met iedereen verenigingen in de strijd tegen alle vormen van structureel onrecht.

Wij eisen:

– Een verscheidenheid aan alternatieve huisvestingsvormen onttrokken aan de markt om een wereld zonder huisuitzettingen mogelijk te maken

– Een gesocialiseerd eigendom van land en huisvesting

– De opvordering van leegstaande gebouwen en het uitbannen van dak -en thuisloosheid

– De middelen om klimaatneutrale woningen van hoge kwaliteit te bouwen die toekomen aan mensen en niet de opkomende ‘groene’ industrie

– Een radicale praktijk van stedenbouw georganiseerd van onderop, zonder onnodige sloop.

– Een onbegrendst recht op bewegingsvrijheid, huisvesting en publieke ruimte.

Wij eisen de systemische veranderingen om dit te realiseren!

Sluit je aan bij de Housing Action Day 26 en 27 maart 2022 en laat onze eisen horen!

Actie in Amsterdam op 26 maart

BPW Amsterdam organiseert op 26 maart een ludieke actie bij de Stopera, in het kader van International Housing Action Day 2022. Doe mee en kom zaterdag de 26ste naar de Stopera!

Housewarming

Voor de Stopera

26 Maart 2022

14:00u

Uitnodiging Housewarming

Wij zijn Julia en Liza, geboren en getogen in Amsterdam. Het liefst wonen wij de rest van ons leven in deze prachtige stad, maar helaas is het onmogelijk om een betaalbare woning in Amsterdam te vinden. Bíjna onmogelijk, want na lang speuren is het ons eindelijk gelukt iets te vinden dat we kunnen betalen; een prachtige parkeerplaats! Dat moet uiteraard gevierd worden! Bij deze heten we jullie dan ook van harte welkom op de housewarming van ons nieuwe, knusse stekje. Make yourself at home!

Stop de dringende woningnood!

De torenhoge huizenprijzen gaan niet alleen ons aan, tienduizenden Amsterdammers worden geraakt. Daarom vragen we op 26 maart tijdens de internationale woonactiedag aandacht voor de dringende woningnood. De stijgende huizenprijzen zorgen ervoor dat mensen met lage- en middeninkomens het niet meer kunnen betalen om in Amsterdam te wonen. Dit terwijl wij een essentiële bijdrage leveren aan de stad. Vanuit de politiek horen we alleen maar “bouwen, bouwen, bouwen”, maar het realiseren van woningen duurt jaren en veel mensen kunnen daar niet op wachten. 

Daarom eisen we:

1. PAK LEEGSTAND AAN – Leegstaande panden moeten via de gemeente zo snel mogelijk weer bewoond worden

2. GARANDEER BETAALBARE WOONRUIMTE VOOR IEDEREEN – Reguleer huur- en koopprijzen en zorg voor 

permanente huisvesting

3. WEER SPECULANTEN EN BELEGGERS UIT DE STAD – Beleggen doe je op een beurs, niet in onze woonwijken

Actie in Rotterdam op 26 maart

In het afgelopen jaar is de woningnood het onderwerp geweest van protesten op straat en debatten in de gemeenteraad. Terwijl meer dan 13.500 sociale woningen werden gesloopt, staan de nieuwe duurdere woningen nog steeds voor 8,5% leeg. Daarnaast is de collectieve leegstand in kantoorruimtes en winkels meer dan 20%.

 

Leegstand maakt speculatie, “predatory” flexcontracten mogelijk en versnelt gentrificatie. Antikraak bedrijven profiteren van de speculatie en het wanbeheer van woningen terwijl ze de onzekerheid van de huurders uitbuiten.

Midden in een woningcrisis kan leegstand niet getolereerd worden! Voor de Housing Action Day 2022 maken we leegstand zichtbaar! Markeer leegstaande woningen in uw buurt op onze kaart

Wil jij in actie komen?

Organiseer jezelf met de Bond Precaire Woonvormen, een vereniging voor iedereen die tijdelijk, onzeker of te duur huurt en wil strijden voor woonzekerheid.

Steun de strijd voor woonzekerheid!

Recente berichten

BPW Nieuwsbrief

nl_NLNL