BOND PRECAIRE WOONVORMEN

Bewoner Mansa

Tien bewoners van de voormalige Tilburgse Jan Ligthartschool (RingbaanOost 275) moeten op 24 februari hun woning uit. Bewoners die via Monoma huren worden ingewisseld voor Stichting Ateliers, een andere tijdelijke gebruiker. Monoma is een antikraakbureau dat eerder bekent stond onder de naam Camelot en nu onderdeel vormt van Mosaic World. Dit inwisselen van bewoners voor ateliergebruik gebeurt in opdracht van de gemeente Tilburg, de eigenaar. BPW ondersteunt de bewoners en eist voor hen woonzekerheid van de gemeente Tilburg. In een tijd van wooncrisis en groeiende dakloosheid moet de gemeente haar verantwoordelijkheid pakken om dakloosheid te voorkomen.

Solidariteitsactie en eisenoverhandiging aan gemeente Tilburg 
24 februari, 14:00
Willemsplein, bij Paleis-Raadhuis, Tilburg

Woononzekerheid

Bewoner Mansa: “Ik ben 62 jaar en dreig op 24 februari dakloos te worden gemaakt door de gemeente Tilburg en Monoma (voorheen Camelot). Ik zit nu met mijn handen in het haar vanwege deze onzekere situatie omdat er geen alternatief wordt geboden. Er wordt geen sociaal plan getroffen door de gemeente. Ook Stichting Ateliers, waarvoor ik word ingewisseld, neemt geen verantwoordelijkheid. De stichting weigert mijn huurcontract over te nemen, terwijl die mogelijkheid wel bestaat. Zowel de gemeente, Monoma als Stichting Ateliers hebben de huidige bewoners niks gevraagd. Nu zit ik helemaal klem. De prijzen in de vrije sector zijn onbetaalbaar. De wachtlijst voor sociale huur in Tilburg bedraagt 10 jaar en ik sta te kort ingeschreven. Wie neemt er verantwoordlijkheid voor mijn woonrecht en bestaanszekerheid?”

Omzeiling huurbescherming door gemeente

Volgens het Brabants Dagblad had de gemeente Tilburg vorig jaar 90 panden in beheer gegeven aan Camelot.  Op deze manier probeert de gemeente Tilburg via antikraakwurgcontracten van dubieuze bureaus de huurbescherming voor bewoners te omzeilen. Zo onstaan er aan lopende band precaire woonsituaties. Camelot komt door structurele misstanden rondom tijdelijke contracten en het gebrek aan woonrechten regelmatig in het nieuws. 

 

Woononzekerheid is gevolg van wanbeleid

Mansa is niet de enige want veel andere bewoners zitten met zo’n situatie in hun maag. Het is onduidelijk waarom de gemeente de bewoners niet een nieuw contract heeft aangeboden en waarom zij worden ingewisseld voor andere gebruikers via Stichting Atielier. Bij navraag door Mansa bij de Stichting Ateliers stelt deze “Wij zien het niet als onze verantwoordelijkheid. Die ligt bij de gemeente en Monoma”. Zo wast iedereen zijn handen in onschuld. Er wordt hier dus straks, tijdelijk kunst gemaakt, waarschijnlijk slechts voor een jaar, op een plek waar mensen nu dakloos worden gemaakt.

 

Stoelendans

Het is onduidelijk wat de gemeente doet om dakloosheid van Mansa en andere bewoners te voorkomen. In de gemeente raad zijn inmiddels vragen gesteld over deze situatie  Het is bizar dat de gemeente Tilburg samenwerkt met Camelot en niet zorgdraagt voor een sociale regeling voor de zittende huurders maar hen gewoon ijskoud inwisselt. Het is de zoveelste keer dat mensen door de antikraakconstructie in de problemen komen door Camelot, waarbij gemeenten schone handen proberen te houden door het vuile werk uit te besteden. Dit speelt niet alleen in Tilburg maar door heel Europa.  Gemeente en verhuurders zouden huisuitzettingen allereerst moeten voorkomen door niet te werken met precaire contracten en te allen tijde (her)huisvesting moeten garanderen zodat het recht op wonen wordt gerespecteerd. De gemeente is als eigenaar 100% verantwoordelijk voor deze stoelendans: de ene flexwoner eruit, de andere flexgebruiker (Stichting Ateliers) erin.  Hierdoor verdwijnt er weer schaarse woonruimte in Tilburg. De BPW vindt dat een ongewenste ontwikkeling aangezien we midden in een diepe wooncrisis zitten.

Bewoners en BPW eisen van de gemeente Tilburg. 

1. Stop huisuitzettingen en het inwisselen van bewoners door de gemeente Tilburg, Monoma en Stichting Ateliers.

2. Biedt woonzekerheid en voorkom dakloosheid van alle bewoners.

3. Gemeente Tilburg moet stoppen met de uitbesteding aan bedrijven die de huurbescherming omzeilen met flexhuurcontracten. 

4. De gemeente Tilburg dient de woonzekerheid van alle Tilburgers ten alle tijde te waarborgen. 

Hoe kan jij de bewoners steunen?

Kom naar de solidariteitsactie en eisenoverhandiging op donderdag 24 februari om 14:00: Willemsplein nabij het Paleis-Raadhuis in Tilburg. We gaan onze eisen overhandigen aan de verantwoordelijke wethouder Oscar Dusschoten (VVD) en politieke partijenLaat zien dat je solidair bent en dat je het er niet mee eens bent dat kwetsbare bewoners dakloos worden gemaakt. Deel dit artikel en meld je aan voor het Facebook evenement. 
 
Ben jij ook een bewoner die op dit moment dakloos dreigt te worden door contract beëindiging? Neem dan contact op via het vragenformulier. Wilt u meer weten over de situatie, of in contact komen met de bewoners? Neem dan contact op via het contactformulier.

Steun de strijd voor woonzekerheid!

Recente berichten

BPW Nieuwsbrief

nl_NLNL