BOND PRECAIRE WOONVORMEN

Na lange strijd volgt op 19 januari het hoger beroep tegen de huisuitzetting van de chronisch zieke Hans. BPW eist een stop op deze huisuitzetting en verlaging van de huur tot onder de liberalisatiegrens zodat hij kan blijven wonen in zijn huidige woning. We vragen iedereen om solidariteit te tonen en aanwezig te zijn bij de zitting aan de Prins Clauslaan 60, te Den Haag.

Hoger beroep huisuitzetting Hans
Prins Clauslaan 60, Den Haag
19/01/22 11:00u

Zorg dat je minimaal 30 tot 15 minuten van de te voren aanwezig bent bij de Rechtbank Den Haag.

LET OP: Aanmelden om aanwezig te zijn bij de zitting heeft geen zin, er mogen maximaal 2 mensen aanwezig zijn wegens corona. Daarintegen kunnen bewoners zoals Hans wel uit hun huis gezet worden, ondanks corona. Daarom organiseren we een solidariteitsbijeenkomst buiten!

Planning:
10:30
verzamelen, fotomoment, pers

10:45 2 mensen naar binnen

11:30 verwacht einde zitting

11:30 – 12:30 nabespreking met koffie/ thee

Maatwerk is huurverlaging

De ernstig zieke Hans die tijdens corona zijn werk en inkomen verloor, wordt door Staedion zijn huis uitgezet vanwege huurachterstand. Het ‘maatwerk’ van Staedion houdt in dat Hans ondanks zijn ziekte gedwongen wordt te verhuizen naar een woning elders met een tijdelijk huurcontract, maar dat biedt geen oplossing. BPW eist daarom huurverlaging van de huidige woning, zodat Hans kan blijven wonen waar hij al jaren met plezier woont. Niet alleen om woonzekerheid voor Hans te garanderen, maar ook omdat Staedion bevestigd heeft dat wanneer Hans vertrekt, de huurprijs van zijn woning wél wordt verlaagd tot onder de liberalisatiegrens voor een volgende bewoner.

Eisenoverhandiging & huurdersactie

Op 24 september organiseerde BPW Den Haag samen met Hans een eisenoverhandiging bij Staedion. Staedion gaf daarna aan om maatwerk te leveren. Er volgde een gesprek waarbij Hans onder druk werd gezet om toch zijn woning te verlaten, zijn hoger beroep te laten vallen en, alleen dan, elders een tijdelijk en precair contract aangeboden te krijgen. Op 19 januari dient het hoger beroep tegen de geplande huisuitzetting. Staedion had in eerste instantie aangegeven het hoger beroep niet te willen afwachten en kondigde een ontruiming aan op 8 december. Dit is een schandalige vorm van intimidatie. Uiteindelijk zorgde huurdersacties en een spoedprocedure ervoor dat de geplande ontruiming op 8 december toch werd ingetrokken.

Hans overhandigd de eisen aan woordvoerder Staedion tijdens de eisenoverhandiging op 24 september

De BPW is diep verontwaardigd dat iemand die door en tijdens de coronacrisis zijn werk en inkomen als elektromonteur verloor, en notabene hartproblemen en een spier- en bindweefsel ziekte heeft, zo onder druk wordt gezet door een corporatie die weigert passend maatwerk te leveren. Dit veroorzaakt grote stress en slapeloze nachten voor Hans, hetgeen niet bevorderlijk is voor zijn welzijn en herstel. Flexwonen is geenzins een oplossing voor een chronisch zieke bewoner. Woonzekerheid en huurverlaging in de huidige woning en buurt waar Hans geworteld is wel. 

Woonzekerheid voor iedereen

Een huis moet stabiliteit bieden in verschillende levensfasen; ook als je je werk verliest, je huishouden wijzigt of te maken krijgt met een ernstige ziekte. BPW verdedigt dit woonrecht tegenover het doorgeslagen marktdenken van beleggers, en helaas ook woningcorporaties met een sociale taak, zoals Staedion.  

Woonzekerheid

Stop huisuitzettingen

In de Haagse gemeenteraad is een motie aangenomen om geen huisuitzettingen uit te voeren tijdens de coronacrisis. Ook Aedes maakte intentieafspraken met de regering om huisuitzettingen te voorkomen, en maatwerk te leverenTot slot werd er ook nog een motie aangenomen om huisuitzettingen vanwege huurschuld te voorkomen en geven deurwaarders aan terughoudend te zijn met betrekking tot huisuitzettingen. Toch gaan Staedion, wethouder Balster en de verantwoordelijke minister gewoon door met huisuitzettingen tijdens een woon- en coronacrisis, met het hoogste aantal besmettingen sinds tijden. 

Toon je solidariteit

We roepen iedereen op om op 19 januari aanwezig te zijn bij de zitting van Hans en zo Staedion, wethouder Balster en de minister te laten weten dat we deze huisuitzetting niet acceptabel vinden. Toon je solidariteit bij de rechtbank in Den Haag op 19 januari, 11 uur, aan de Prins Clauslaan 60. Meld je aan voor het Facebook event en deel het in je netwerk!

Hans eist samen met de BPW van Staedion:
1. Stop de geplande huisuitzetting!
2. Lever maatwerk: Verlaag de huur tot onder de liberalisatiegrens!
Neem voor meer info contact op via denhaag@bondprecairewoonvormen.nl

Steun de strijd voor woonzekerheid!

Recente berichten

BPW Nieuwsbrief

nl_NLNL