Op 17 oktober kwamen er tussen de 8000 en 10.000 mensen naar de landelijke Woonopstand in Rotterdam. Daar maakte wij met een brede coalitie een gezamenlijke vuist. Het is de hoogste tijd voor een radicaal ander woonbeleid. Maar de woonstrijd gaat verder! Op zowel lokaal als landelijk niveau worden er de komende maanden woonprotesten georganiseerd. Hier een overzicht.
30/10 Woningnood Tilburg
31/10 Nijmeegse Woonprotest
Nederland zit in een wooncrisis. De overheid heeft in de laatste jaren de controle over de woningmarkt door bewust beleid compleet losgelaten. Ze greep niet in bij stijgende huren en beleggers kregen vrij spel bij het opkopen en verhuren van huizen. Ook het in stand houden van de verhuurdersheffing maakt het bijna onmogelijk om nieuwe sociale huurwoningen bij te bouwen. Voor kleine veranderingen in het beleid is het te laat. Voor al die mensen die nu wachten op een huis moet het roer echt om. De tijd dringt. Er is een radicale koerswijziging nodig.
14/11 Woonverzet Den Haag
21/11 Woonprotest Utrecht
Betaalbare woningen zijn onvindbaar in Utrecht en in de rest van Nederland. Een koopwoning is onbetaalbaar voor mensen met een laag of middeninkomen, en als je al recht hebt op een sociale huurwoning sta je 11 jaar op de wachtlijst. Onze stad is niet alleen voor de rijken. We moeten nu massaal van ons laten horen om te zorgen dat er actie wordt ondernomen om de wooncrisis op te lossen. Wij eisen dat de overheid ingrijpt en maatregelen neemt voor meer betaalbare woningen en woonzekerheid voor iedereen. Want wonen is een recht. En woningen zijn om in te wonen, niet om zoveel mogelijk winst op te maken.
Na Amsterdam, Rotterdam en Den Haag volgt daarom op 21 november een groot woonprotest in Utrecht. Het protest start om 13.00 uur op het Jaarbeursplein met sprekers over de wooncrisis en vervolgt met een mars door de stad.
Het Woonprotest Utrecht wordt georganiseerd door een brede coalitie van huurdersorganisaties, bewonersgroepen, activisten en lokale politieke partijen.
28/11 Woonstrijd Groningen
Er is een woningcrisis in heel Nederland. Het aantal dakloze mensen is in tien jaar verdubbeld. De woningnood blijft verder uit de hand lopen. Huren is steeds duurder doordat de hoeveelheid sociale huurwoningen afneemt en de prijzen in de vrije sector extreem hoog zijn. Een huis kopen is met een modaal inkomen bijna onmogelijk.
De prijzen van huizen stijgen in Noord-Nederland het snelst. In de stad Groningen met 25,5% in het afgelopen jaar. (Internationale) studenten die in Groningen en Leeuwarden komen studeren, kunnen onmogelijk aan een kamer komen. En in het aardbevingsgebied zijn de mensen in de steek gelaten door de overheid. Bijna 40 jaar na de eerste aardbevingen, is er nog steeds geen goede compensatieregeling voor de slachtoffers en worden hun woningen steeds onveiliger door de schade.
Het beleid zorgt voor stress en drijft gemeenschappen uit elkaar. Het bedreigt de toekomst van onze regio. Het maakt de steden onbetaalbaar en het aardbevingsgebied onleefbaar. Daar moeten we ons tegen verzetten. We spreken ons uit tégen pandjesbazen die studenten uitmelken. Tégen de landelijke overheid die mensen uit het aardbevingsgebied in de kou laat staan. We moeten solidair zijn met alle mensen die getroffen zijn door deze crisis.
Op 28 november 14:00 schudden we de politiek wakker. Dan maken we een vuist op de Vismarkt.