BOND PRECAIRE WOONVORMEN

Op 17 oktober kwamen er tussen de 8000 en 10.000 mensen naar de landelijke Woonopstand in Rotterdam. Daar maakte wij met een brede coalitie een gezamenlijke vuist. Het is de hoogste tijd voor een radicaal ander woonbeleid. Maar de woonstrijd gaat verder! Op zowel lokaal als landelijk niveau worden er de komende maanden woonprotesten georganiseerd. Hier een overzicht.

30/10 Woningnood Tilburg

Wanneer je om de tuin geleid wordt door wooncorporaties zoals BVwonen en de Huissleutel, huizen massaal opgekocht worden door grootschalige organisaties zoals Blackstone, enorme aantallen huurwoningen al jaren verkeren in matige tot slechte omstandigheden, studenten niet gehuisvest kunnen worden, huizen gebruikt worden als handel in plaats van woning, het aantal dak- en thuislozen toeneemt, sociale huurwoningen afnemen terwijl leegstand blijft bestaan, huurders in benarde posities geraken en de huizenprijzen door het dak schieten, is het tijd om een collectieve vuist te maken tegen de schuldigen van dit probleem.
Banken, de overheid en het grootkapitaal hebben decennialang de huizenmarkt ondermijnd. Wij, de door het leenstelsel geraakte student, de hardwerkende onder- en middenklasse die ten opzichte van de bovenklasse alle lasten moeten dragen of zij die op een andere manier geraakt zijn, zijn het beu. Samen kunnen wij een vuist maken en als collectief zullen wij in opstand moeten komen tegen hun onderdrukkende kracht. Zij, die onze meest elementaire en fysische rechten van ons afnemen en zonder gevoel voor een rechtvaardige samenleving, gebruik maken van een corrupte markt. Een markt waar hun minister Stef Blok nog niet al te lang geleden voor naar het buitenland ging, om grote corporaties te werven om huizen in Nederland op te kopen. Het systeem is kapot, het systeem deugt niet en er zijn drastische maatregelen nodig om de situatie te verbeteren. De eerste aanzetten zijn al door onze medestanders gemaakt, zoals tijdens de woonprotesten in Amsterdam, maar er is meer nodig.
 
Om die reden gaat Woningnood Tilburg op 30 oktober om 14:00 uur samen met iedereen die onze waarde delen, ten strijde door een protestmars door Tilburg te lopen. Sluit je aan en wees onderdeel van een nieuw en rechtvaardig systeem!

31/10 Nijmeegse Woonprotest

Nederland zit in een wooncrisis. De overheid heeft in de laatste jaren de controle over de woningmarkt door bewust beleid compleet losgelaten. Ze greep niet in bij stijgende huren en beleggers kregen vrij spel bij het opkopen en verhuren van huizen. Ook het in stand houden van de verhuurdersheffing maakt het bijna onmogelijk om nieuwe sociale huurwoningen bij te bouwen. Voor kleine veranderingen in het beleid is het te laat. Voor al die mensen die nu wachten op een huis moet het roer echt om. De tijd dringt. Er is een radicale koerswijziging nodig.

 Ook in onze prachtige stad voelen we de dramatische effecten van het falen van landelijke beleid. Studenten werken zich diepe schulden in om de huur te kunnen betalen en mensen in zogenaamde middenhuur betalen zich blauw. Dat is als je al een kamer of woning kunt vinden; wat het woningtekort betreft staat Nijmegen op een beschamende nummer 3 van Nederland.
 
Na het protest in Amsterdam, dat op 17 oktober in Rotterdam en de geplande demonstratie op 24 oktober in Arnhem is het nu aan ons om ook hier terug te slaan.
 
Op zondag 31 oktober gaan we in Nijmegen de straat op. We roepen lokale politieke partijen, organisaties, verenigingen en alle Nijmegenaren op om samen een vuist te maken naar Den Haag. Zonder een strijdbare beweging gaat er niets veranderen!

14/11 Woonverzet Den Haag

14 november om 14:00 op het Koekamp gaat Den Haag demonstreren tegen het huidige woonbeleid. Jullie steun hebben wij heel hard nodig om dit te kunnen organiseren! Elke donatie is welkom en zal gestoken worden in de organisatie. Alvast hartelijk bedankt en tot de 13e van november!

21/11 Woonprotest Utrecht

Betaalbare woningen zijn onvindbaar in Utrecht en in de rest van Nederland. Een koopwoning is onbetaalbaar voor mensen met een laag of middeninkomen, en als je al recht hebt op een sociale huurwoning sta je 11 jaar op de wachtlijst. Onze stad is niet alleen voor de rijken. We moeten nu massaal van ons laten horen om te zorgen dat er actie wordt ondernomen om de wooncrisis op te lossen. Wij eisen dat de overheid ingrijpt en maatregelen neemt voor meer betaalbare woningen en woonzekerheid voor iedereen. Want wonen is een recht. En woningen zijn om in te wonen, niet om zoveel mogelijk winst op te maken.

Na Amsterdam, Rotterdam en Den Haag volgt daarom op 21 november een groot woonprotest in Utrecht. Het protest start om 13.00 uur op het Jaarbeursplein met sprekers over de wooncrisis en vervolgt met een mars door de stad.

Het Woonprotest Utrecht wordt georganiseerd door een brede coalitie van huurdersorganisaties, bewonersgroepen, activisten en lokale politieke partijen. 

28/11 Woonstrijd Groningen

Er is een woningcrisis in heel Nederland. Het aantal dakloze mensen is in tien jaar verdubbeld. De woningnood blijft verder uit de hand lopen. Huren is steeds duurder doordat de hoeveelheid sociale huurwoningen afneemt en de prijzen in de vrije sector extreem hoog zijn. Een huis kopen is met een modaal inkomen bijna onmogelijk.

De prijzen van huizen stijgen in Noord-Nederland het snelst. In de stad Groningen met 25,5% in het afgelopen jaar. (Internationale) studenten die in Groningen en Leeuwarden komen studeren, kunnen onmogelijk aan een kamer komen. En in het aardbevingsgebied zijn de mensen in de steek gelaten door de overheid. Bijna 40 jaar na de eerste aardbevingen, is er nog steeds geen goede compensatieregeling voor de slachtoffers en worden hun woningen steeds onveiliger door de schade.

Het beleid zorgt voor stress en drijft gemeenschappen uit elkaar. Het bedreigt de toekomst van onze regio. Het maakt de steden onbetaalbaar en het aardbevingsgebied onleefbaar. Daar moeten we ons tegen verzetten. We spreken ons uit tégen pandjesbazen die studenten uitmelken. Tégen de landelijke overheid die mensen uit het aardbevingsgebied in de kou laat staan. We moeten solidair zijn met alle mensen die getroffen zijn door deze crisis.

Op 28 november 14:00 schudden we de politiek wakker. Dan maken we een vuist op de Vismarkt.

Steun de strijd voor woonzekerheid!

Recente berichten

BPW Nieuwsbrief

nl_NLNL