BOND PRECAIRE WOONVORMEN

REPOST VAN DOORBRAAK – De demo tegen politiegeweld is geen initiatief vanuit de BPW, maar een brede coalitie tegen politiegeweld.

Op zondag 17 oktober kwamen we in Rotterdam in opstand tegen het woonbeleid. Een vreedzaam protest waaraan zo’n 8.000 mensen deelnamen. Een protest dat op de Erasmusbrug wreed werd verstoord door de Rotterdamse politie. Aanstaande donderdag, 4 november, debatteert de Rotterdamse gemeenteraad over dat eenzijdige en keiharde politiegeweld. Het geweld op de Erasmusbrug is de zoveelste toevoeging aan de eindeloze waslijst van schandalen bij het Rotterdamse politiekorps.

Demonstratie tegen politiegeweld

Stadhuis Rotterdam
03/11 19:00 & 04/11 10:00

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft inmiddels een brief over dit optreden verstuurd. Daarin kiezen zij ervoor om het geweld goed te praten en de structurele problemen die bij de Rotterdamse politie spelen voor de zoveelste keer te ontkennen. Als burgemeester Aboutaleb denkt dat de kous hiermee af is, dan heeft hij het mis. Als hij niet uit zichzelf politieke verantwoordelijkheid neemt, dan moeten we hem daartoe aanzetten.

 

Op woensdagavond 3 november, de avond voor het debat, organiseren we daarom bij het Stadhuis een protest tegen politiegeweld. Tegen de verrotte cultuur van racisme en geweld binnen het Rotterdamse politiekorps. Tegen de onvoorwaardelijke hand die hen boven het hoofd gehouden wordt door burgemeester Aboutaleb. De burgemeester die afgelopen maand nog door een clubje is verkozen tot zogenaamd ‘de beste burgemeester van de wereld’. Maar voor veel Rotterdammers is hij iets anders: de meest gewelddadige burgemeester van Nederland.

 

Laat het nu een keer duidelijk worden: politiegeweld is politiek geweld. We zien te vaak dat politiegeweld zich richt op gemarginaliseerde groepen, mensen van kleur en mensen met specifieke politieke overtuigingen. Het buitensporig, ongeprovoceerd en onacceptabel politiegeweld op de Erasmusbrug was dan ook geen opzichzelfstaande gebeurtenis. Dit past in een langslepend patroon van misdragingen van de politie: geweld, racisme, seksisme en seksuele intimidatie, mishandeling van honden en paarden, etnisch profileren, een giftige beschermingscultuur en een fundamentele rot in het hele instituut dat politie heet.

 

Voor veel mensen (vooral voor mensen van kleur) is de politie zelf een grotere bedreiging dan de misdaad die de politie pretendeert te bestrijden. De rechter heeft al meerdere keren dit soort gedrag veroordeeld en toch lijkt de burgemeester de ernst ervan niet te beseffen. In tegendeel: het geweld en de rot bij het Rotterdamse korps lijken alleen maar toe te nemen.

 

Het is tijd dat daar verandering in komt. Wij eisen dat we in onze stad veilig kunnen leven en demonstreren.

 

Woensdagavond staan we vanaf 19:00 uur voor het Stadhuis in Rotterdam om ons vreedzaam verzet tegen politiegeweld te laten zien en ons recht op vreedzaam demonstreren terug te eisen. Donderdagochtend vervolgen we ons protest om 10:00 uur tijdens het gemeenteraadsdebat om onze stem te laten horen. Meer informatie volgt.

 

Wij eisen: 

  1. Een onafhankelijk onderzoek naar het politiegeweld tegen de Woonopstand-demonstratie
  2. Een einde aan het politie-geweld
  3. Een einde aan racisme en discriminatie bij de politie
  4. Een einde aan het steeds verder bewapenen van de politie

Meer weten over politiegeweld en regels om dat een halt toe te roepen? Check Zwart Manifest en Amnesty International. Vragen, persverzoeken of het statement ondertekenen? Stuur een email naar: coalitietegenpolitiegeweld@riseup.net

Steun de strijd voor woonzekerheid!

Recente berichten

BPW Nieuwsbrief

nl_NLNL