BOND PRECAIRE WOONVORMEN

Op 13 oktober organiseert Socialise Housing across Europe een Webinar met 3 woordvoerders van verschillende huurdersbewegingen en bewonersinitiatieven uit Duitsland, Nederland en Zweden. Over de politieke gevolgen, uitdagingen en transformerende effecten van de opkomende nieuwe huurdersbewegingen. 

13/10 | 18:00 - 20:00 A NEW CYCLE OF HOUSING STRUGGLES.

Code: 159131

Op 12 september van dit jaar liepen 15.000 mensen mee in een demonstratie in Amsterdam om radicale oplossingen voor de woningcrisis te eisen, en er zijn nieuwe demonstraties gepland in Rotterdam, Den Haag en andere plaatsen. Er wordt steeds meer geëist dat de belasting op huurwoningen wordt afgeschaft en dat grote delen van de samenleving sociale huisvesting krijgen. Op 26 september stemden een miljoen mensen in Berlijn “ja” in een referendum voor onteigening en socialisatie van de woningvoorraad van grote verhuurders zoals Vonovia, de grootste verhuurder in Europa. In Zweden heeft de huurdersbeweging in juni met succes de regeringsplannen voor markthuur tegengehouden. Later demonstreerden 1.000 mensen voor een sociaal huisvestingsbeleid in Stockholm. De huurdersorganisatie Ort till Ort eist ook onteigeningen van Vonovia.

Dit zijn slechts drie inspirerende voorbeelden van huurdersprotesten die de afgelopen jaren en maanden in veel landen in Europa en daarbuiten zijn opgekomen. Het is de noodzakelijke reactie op decennia van deregulering van huren en onroerend goed en de daaruit voortvloeiende fundamentele crisis van betaalbare huisvesting. Bewegingen zoeken naar en strijden voor nieuwe vormen van huurcontrole en de socialisering van eigendom van vastgoed. Na een tijdperk van marktwerking en financialisering beschouwen veel mensen het voorzien in huisvesting voor iedereen als een publieke taak en een sociale infrastructuur.

De strijd begint op lokaal/gemeentelijk niveau, en het is hier dat oplossingen worden gecreëerd. Maar de strijd kan niet worden gewonnen zonder de confrontatie aan te gaan met de politiek-economische structuren en machten op nationaal niveau en over de grenzen heen. Met onze evenementen proberen we enkele schijnwerpers van informatie en debat te richten op de inhoud, vormen en aspiraties van de huidige bewegingen, hun politieke impact en uitdagingen. Wat is hun “relatie” met de financiële industrieën die de wereld regeren?

Ons doel is om vragen, behoeften en opties voor verdere actie en communicatie te identificeren.

Verslagen van de bewegingen:

Ondersteunende organisaties: Bond Precaire Woonvormen (NL), globalinfo.nl (NL), MieterInnenverein Witten (D), MieterAKTIONärIn (D), Ort till Ort (Swe)

Georganiseerd door: Socialise Housing across Europe activistisch onderzoeksinitiatief. In samenwerking met de Rosa-Luxemburg-Stiftung.

Zie ook op 27 oktober: “Resisting Transnational Landlords. How to counter the Transborder Strategies of Financial Housing Investors”

Link naar de videoconferentie van 13 oktober

Steun de strijd voor woonzekerheid!

Recente berichten

BPW Nieuwsbrief

nl_NLNL