BOND PRECAIRE WOONVORMEN

Bewoners Vliertstraat (Den Bosch) in actie tegen huisuitzetting
Bewoners Vliertstraat (Den Bosch) in actie tegen huisuitzetting

Vliertstraat bewoners uit Den Bosch claimen woonzekerheid. Burgemeester Mikkers trok onlangs de huisuitzetting in. Na 4 maanden van woonstrijd is de ontruiming van 6 bewoners van de Bossche Vliertstraat vanwege 4 buitenwietplantjes van de baan.

In eerste instantie had burgemeester Mikkers op 12 maart besloten dat het pand op 23 maart zou worden gesloten. Binnen enkele dagen hebben bewoners toen samen met BPW Den Bosch actie ondernomen tegen deze onmenselijke situatie. Zo hebben zij hun eisen aan de gemeente kenbaar gemaakt, ingesproken in de gemeenteraad en zijn er raadsvragen gesteld. 

Daarnaast hebben bewoners gesteund door BPW en sympathisanten hun 3 eisen op het stadhuis overhandigd aan burgemeester Mikkers. Er zijn aanvullende maatregelen tegen de ontruiming kenbaar gemaakt door hun advocaat. De buurt en stad voelden zich betrokken bij de zaak van bewoners en boden hen steun.

Eisen

BPW Den Bosch en bewoners eisten van gemeente ’s-Hertogenbosch en burgemeester Mikkers:

1. Stop de huisuitzettingen aan de Vliertstraat

2. Bied woonzekerheid voor alle bewoners

3. Stop misbruik van de Wet Damocles

Op 9 juni zou er een hoorzitting zijn over deze zaak. Een week van te voren kreeg de betrokken bewoner het voorstel dat de geplande sluiting van het pand omgezet zou worden in een waarschuwing voor hem. Voor de 5 andere bewoners werd voorgesteld de zaak in te trekken. Dit omdat de aangetroffen wiet niet in de afsluitbare woonruimte van hen was aangetroffen. 

"Ik heb maandenlang in de stress gezeten door dit proces. Slapeloze nachten, heb mijn keyboard moeten verkopen en geld moeten lenen om de gerechtskosten te kunnen betalen.."

Bewoner Dave: “Ik heb maandenlang in de stress gezeten door dit proces. Slapeloze nachten, heb mijn keyboard moeten verkopen en geld moeten lenen om de gerechtskosten te kunnen betalen. Waarom is de burgemeester niet eerder overgegaan tot een waarschuwing voor de betrokken bewoner? Dit proces van maandenlange onzekerheid heb ik echt als straf ervaren. Ik voel me behandeld als crimineel. Dit heeft heel veel energie, geld en tijd gekost. Uiteindelijk concludeerden ze dat er gescheiden woonunits waren en dat wij er niks mee te maken hadden. Je mag van een eigenaar nota bene de gemeente zelf wel verwachten dat er iets van zorgvuldigheid wordt betracht”. 

In maart stelde de burgemeester na raadsvragen van de Bossche Groenen nog: “Als het disproportioneel was geweest, had ik dit besluit niet genomen“. Nu draait hij toch weer.

BPW Den Bosch - Vliertstraat - Eisenoverhandiging aan gemeente Den Bosch door bewoners
Eisenoverhandiging aan gemeente Den Bosch door bewoners Vliertstraat

Lessen leren voor de toekomst

BPW Den Bosch is blij dat deze huisuitzetting is voorkomen maar wil dat dit machtsmisbruik met ontwrichtende gevolgen in de toekomst wordt uitgesloten. Wij roepen de politiek op: “Legaliseer wiet. Stop huisuitzettingen en misbruik van de Wet Damocles”.

Politieke verandering

Het machtsmisbruik aan de Bossche Vliertstraat valt naadloos binnen een landelijk beeld van burgemeesters die steeds vaker misbruik maken van hun bevoegdheden. Ombudsmannen van Amsterdam, Den Haag en Rotterdam waarschuwden onlangs voor het misbruik van de wet damocles. De wet leidt tot heel veel leed en huisuitzettingen en staat op gespannen voet met het recht op huisvesting. “Burgers komen in de kou te staan door hard antidrugsbeleid van burgemeesters” bleek uit onderzoek van RTL Nieuws. Zij stelde “Te vaak zijn onschuldige burgers en vaak ook kinderen de dupe van dit beleid”. De Wet Damocles veroorzaakt meer dan 1000 huisuitzettingen per jaar.

BPW Den Bosch blijft doorstrijden voor woonzekerheid voor iedereen. Heb je ook last van huisuitzettingen, huurverhoging of de wooncrisis? Sluit je aan bij BPW.

Steun de strijd voor woonzekerheid!

Recente berichten

BPW Nieuwsbrief

nl_NLNL