BOND PRECAIRE WOONVORMEN

In Prinsenbeek dreigt een huurder met een kind van 4 te worden uitgezet door corporatie WonenBreburg. De corporatie heeft onlangs ontruiming gevorderd bij de rechtbank en deze toegewezen gekregen. Per 20 april dreigt huisuitzetting met de deurwaarder. Volgens WonenBreburg had de huurder moeten zien dat haar inschrijfduur niet toereikend was om haar woning te verkrijgen. Door een interne fout binnen de corporatie dreigen Nora en Alisa nu dakloos te worden en moeten zij voor alle overige consequenties opdraaien. BPW ondersteunt deze bewoners in hun hoger beroep en strijdt mee voor woonzekerheid.

Hoe is het probleem ontstaan?

Nora en haar ex-vriend hebben zich in 2018 ingeschreven op ‘Klik voor wonen’ om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning in Breda en omstreken. Na vier maanden kwam Nora in aanmerking voor een huurwoning. In het verleden had Nora zich al ingeschreven in deze omgeving, maar daarna de verlengkosten niet betaald.. Nora stond in het verleden ingeschreven in regio Noord-Holland, waar ze hetzelfde eerder heeft meegemaakt. Na de (her) inschrijving kreeg Nora alle opgebouwde punten terug en kwam in aanmerking voor een woning.

Na het inschrijving in 2018 bij ‘Klik voor wonen,’ had Nora geen verhuisplannen, maar vakantieplannen. Ze was zelf verbaasd dat ze in aanmerking kwam voor de woning van WonenBreburg. Maar omdat ze in het verleden al een dergelijke situatie had meegemaakt, dacht ze dat het goed zat. Nora heeft vervolgens al alle nodige gedaan en prioriteiten gesteld om zo voor het verhuizen te kiezen, aangezien ze dan in de buurt van haar familie zou wonen en ze haar dochter een kindvriendelijke en rustige omgeving kan aanbieden op veilig te kunnen groeien. Nora is tijdens meerdere controles geweest bij Wonenbreburg en toch stellen ze Nora verantwoordelijk voor de fraude die binnen hun organisatie heeft plaatsgevonden. Volgens Wonenbreburg had Nora de inschrijfduur op de pagina moeten zien en had ze hen moeten inlichten. Deze informatie staat echter niet continue op alle pagina’s. Men moet een handeling doen op de site om deze te kunnen zien. Achteraf blijkt dat de inschrijfduur van Nora zonder haar medeweten 14 jaar was verlengd, waardoor ze onwetend eerder in aanmerking kwam voor de woning.

Eerder was er een geval van fraude ontdekt bij de corporatie, waarbij een medewerker tegen betaling inschrijfduren voor woningzoekenden handmatig verlengde. Na deze interne fraude door een medewerker hebben de corporaties maatregelen genomen om herhaling te voorkomen, een onderdeel is dat de medewerkers van de verhuurders die deelnemen aan ‘Klik voor wonen’ de inschrijfdatum niet meer kunnen wijzigen. De woningcorporatie geeft duidelijk aan dat ze accepteren dat de fout bij hen intern zat . Desondanks gaan ze wel door met het ontruimen en mensen met kinderen op straat te zetten.

Bij dit alles is het zeer vreemd dat Nora nooit als verdachte is aangemerkt voor eventuele fraude en ook nooit aan een onderzoek onderhevig is geweest. Bij sommige andere huurders is dit wel het geval geweest. Een van de vragen is dan ook of er nog meer onschuldigen hun woning kwijt dreigen te raken door de administratieve wanorde bij de corporatie.

Woonstress

Bewoner Nora stelt “Ik heb niks verkeerds gedaan en ben onschuldig. Dat een simpel handeling tijdens het navigeren op een site je hele leven kan veranderen is eng. Mijn dochter en ik raken ons huis kwijt, waar we al jaren wonen en waarvoor netjes elke maand de huur betaald wordt, we moeten binnen 14 dagen nieuw onderdak vinden, wat onmogelijk is. Het is absurd dat er besloten wordt om een moeder en kind van 4 jaar op straat te zetten. Waarom moet ik volledig voor de consequenties draaien door een interne fraude door een medewerker, waar ik niets mee te maken heb?

Waarom moet een kind de dupe worden van hun fouten? “Alisa is gewend aan het huis en omgeving, het is gewoon haar veilige plek. Ze is heel blij met haar roze kamer. Ze woont drie minuten van school en heeft al vriendinnetjes die over de vloer komen. Toen ik Alisa heb verteld dat wij moeten gaan verhuizen werd ze heel verdrietig. Het is heel pijnlijk om te zien hoe verdrietig je kind wordt. Enige wat ik kon uitleggen dat niet alles in het leven is eerlijk, maar we moeten het altijd goed blijven doen. We hebben een hechte band met de buren, we eten vaak samen en we maken altijd een praatje. Toen ik dit had verteld, barstte mijn buurvrouw in tranen uit. Ze zei dit kan niet dit mag niet! Je moet dit aanvechten tot waar je kan. Jij, die altijd eerlijk en behulpzaam bent en dan gebeurd er zoiets? Nee! Dit gaat niet gebeuren!

Deze situatie heeft me heel veel stress gebracht, kortom een zware psychologische impact op ons allebei. Het voelt alsof je in een glas water verdrinkt. Gelukkig kwam hulp en steun naar mij toe, waarvoor ik heel dankbaar ben. Het komt erop neer dat de rechter en WonenBreburg geen rekening heeft gehouden met mijn persoonlijke situatie en mij zonder enig bewijs volledig verantwoordelijk hebben gesteld voor frauduleuze handelingen van derden ”.

Alles op een rij

De Rechtbank heeft de huurovereenkomst vernietigd vanwege dwaling. Nora en Alisa moeten het huis ontruimen, het huurgeld wordt gezien als gebruiksvergoeding en Nora moet de proceskosten betalen. WonenBreburg krijgt zijn huurwoning terug, ze krijgen ook het huurgeld en zijn vrij van de proceskosten Nora heeft geen huis meer en is samen met Alisa dakloos, het huurgeld krijgt ze ook niet terug want die wordt gezien als gebruiksvergoeding en ze moet de proceskosten betalen. Alisa raakt haar vertrouwde en veilige omgeving kwijt, Nora moet een lening aanvragen om mogelijk op zoek te gaan naar een woning via de makelaar, Nora krijgt geen verhuurdersverklaring om aan te kunnen tonen dat ze een goede huurder is geweest en haar huur netjes betaald. De vraag is, waar is dit probleem allemaal ontstaan? Wie heeft dit veroorzaakt? Een medewerker van de corporaties toch? Waarom moet Nora volledig voor de consequenties verantwoordelijk zijn?

 

 

BPW wil woonzekerheid voor iedereen. Wij willen onze eisen kenbaar maken aan WonenBreburg en roepen iedereen op om solidair te zijn met Nora en Alissa. Deel dit artikel op sociale media en toon je solidariteit.

Bewoners en BPW eisen van WonenBreburg:

1. Stop huisuitzetting van Nora en haar dochter Alisa!

2. Respecteer hun huurcontract in de huidige woning!

3. Bied woonzekerheid!

Heb jij ook last van woononzekerheid? Meld je bij BPW en word lid. Voor meer informatie, achtergronden of contact met bewoners kunt u contact opnemen via dit formulier.

 

 

(Om privacyredenen zijn de namen Nora en Alissa gebruikt, in plaats van de ware namen van de bewoners. De ware namen en het adres zijn bij Bond Precaire Woonvormen bekend)

UPDATE 13 april: Actie bij WonenBreburg in Breda ‘on hold’

We hadden voor vrijdag 16 april een demonstratie met eisenoverhandiging gepland, samen met bewoonster Nora en bezorgde buren en sympathisanten. Nora dreigde met haar vierjarige dochter Alissa deze maand nog op straat gezet te worden. De deurwaarder had aangekondigd op verzoek van woningcorporatie WonenBreburg op 20 april de boel te komen ontruimen. Eerder had WonenBreburg het huurcontract opgezegd omdat haar inschrijftijd niet zou hebben geklopt. Maar daar wist Nora niets van, en ze had daar ook geen schuld aan.

 

Toen Nora samen met BPW aankondigde niet zomaar te zullen vertrekken en ook te gaan demonstreren op de stoep van Wonenbreburg, gingen er meteen allerlei bellen rinkelen en ballen rollen en de media begonnen erop te duiken.

 

Nu heeft WonenBreburg bekend gemaakt dat de deurwaarder afgelast is, waarmee de meeste urgente nood voor Nora even van de baan is. WonenBreburg heeft nu verklaard dat ze met nieuwe stappen zullen wachten tot er een rechterlijke uitspraak is in het hoger beroep dat de bewoonster heeft aangespannen. Mede op verzoek van WonenBreburg is daarom de aangekondigde demonstratie nu afgelast.

 

Het zou natuurlijk een nog betere oplossing zijn als de woningcorporatie haar hele procedure zou stopzetten en Nora zou laten wonen als voorheen. Maar dit is al een belangrijke stap in de goede richting. We zullen als BPW Nora natuurlijk blijven steunen en houden jullie op de hoogte als er nieuwe ontwikkelingen zijn.

Steun de strijd voor woonzekerheid!

Recente berichten

BPW Nieuwsbrief

nl_NLNL