BOND PRECAIRE WOONVORMEN

Bewoners Vliertstraat (Den Bosch) in actie tegen huisuitzetting

Bond Precaire Woonvormen Den Bosch steunt de bewonersgroep in de Vliertstraat met haar strijd voor woonzekerheid. Onlangs is bij een onaangekondigde brandveiligheidsinspectie wiet- en knipafval van 4 buitenplanten gevonden voor persoonlijk gebruik. De gemeente ‘s-Hertogenbosch, tevens eigenaar, wil per 23 maart het pand sluiten voor 3 maanden. Hierdoor worden zes mensen dakloos voor 4?! buitenplanten, dit is volstrekt onmenselijk en disproportioneel. Wij eisen nu woonzekerheid voor alle bewoners en dat burgemeester Mikkers de wet Damocles niet misbruikt. 

Kom naar de eisenoverhandiging!

Stadhuis, Markt 1, Den Bosch

Vrijdag 26/03/21, 11:30

Context gedoogbeleid

Eén van de bewoners kreeg afgelopen voorjaar 5 wietzaadjes van een vriend. Hij plantte dit toen buiten in een polder nabij ’s-Hertogenbosch. In het najaar droogde hij de toppen van 4 wietplanten in een droogrek in zijn eigen kamer. Het onbruikbare en natte knipafval werd in een zak bewaard. Uiteindelijk betrof het 2660 gram inclusief knipafval. Niemand liep hierdoor gevaar. Het heeft geen illegale stroom gekost. De paar honderd gram wiet was puur voor eigen gebruik. Juist voor medicinale doeleinden om beter te kunnen slapen in het komende jaar. Hierdoor hoefde de bewoner met een laag inkomen niet naar de coffeeshop om dure wiet te halen van discutabele kwaliteit.

Een huisuitzetting is een lijfstraf

Tot 5 planten is er een gedoogbeleid in Nederland en wordt strafrechtelijke vervolging vaak niet doorgezet. Wel verwijderde de politie dan vaak planten uit de tuin. Echter kan je hiervoor wel je huis worden uitgezet op basis van het bestuursrecht en dat is precies hoe er hier gestraft wordt. 

Als het dan al noodzakelijk zou zijn om de betrokken bewoner te straffen voor het bezit van wiet, doe dat dan via het strafrecht richting de betrokken bewoner. Het OM heeft de betrokkene sinds 12 november nog steeds niet vervolgd en alleen verhoord gedaan.

De kwetsbare bewoners zijn de dupe

Bewoner Bertus: “Beste burgemeester vindt u het rechtvaardig om me te veroordelen tot huisuitzetting zonder dat ik een strafbaar feit te hebben gepleegd? Vervolg me desnoods strafrechtelijk of geef ons een waarschuwing. Maar zet me niet mijn huis uit. Dit is een middeleeuwse vorm van schandpalen en lijfstraffen. Ook wij verdienen woonzekerheid.” 

Bewoner Dave: Ik kom in grote problemen als ik mijn huis verlies en dakloos word. Ik heb niks verkeerd gedaan. Ik sta al jaren ingeschreven en op de wachtlijst voor een woning. Ik kom nog niet in aanmerking als ik een negatieve verhuurdersverklaring heb. Zo komen ik en mijn huisgenoten helemaal klem te zitten. Tientallen Bosschenaren hebben in dit huis gewoond om zelfstandig hun wooncrisis op te lossen en kunstenaars mogelijkheden geboden zich te ontwikkelen. Het zou zonde zijn als het nu zonder spoedeisend belang werd ontruimd en deze mogelijkheid verdwijnt. In Den Bosch zijn de wachtlijsten immens.”

Raadsvragen

De Bossche Groenen hebben in de raadsvergadering van 27 februari jl. vragen gesteld over de geplande sluiting van het pand (zie bijlage). Deze zijn echter nog steeds niet beantwoord. Burgemeester Mikkers heeft, ondanks de vele bezwaren die zijn aangekaart tegen de gang van zaken, onlangs aangekondigd de sluiting van het pand toch door te willen zetten. Hiertegen wordt nu een bezwaar gemaakt en een spoedprocedure tegen de ontruiming gestart.

Burgermeesters misbruiken bevoegdheid

Burgemeesters gaan steeds vaker hun boekje te buiten met de wet Damocles. Michelle Bruijn promoveerde aan de Universiteit Groningen op het cannabisbeleid. Uit onderzoek van haar bleek dat burgemeesters bij 30 procent van de uithuiszettingen ongelijk kregen. De BPW is verontwaardigd dat Burgemeesters zich als sheriff gaan gedragen en mensen steeds vaker op basis van bestuursrecht beroven van hun woonruimte. Zeker nu 5 bewoners, die er helemaal niets mee te maken hebben ook de dupe dreigen te worden, is deze huisuitzetting middenin de woon-en coronacrisis, volstrekt onterecht, onmenselijk en disproportioneel. 

Bewoners en BPW eisen van gemeente ’s-Hertogenbosch en burgemeester Mikkers: 

1. Stop de huisuitzettingen aan de Vlierstraat. 

2. Biedt woonzekerheid voor alle bewoners. 

3. Stop misbruik van de wet Damocles.

Hoe kun je helpen?

Voorkom de huisuitzetting. Kom naar de eisen overhandiging.

 

Wees welkom vrijdag 26 maart 11:30 op de eisen overhandiging aan de burgemeester en raadsleden. Locatie: Stadhuis, Markt 1 te Den Bosch. Neem protestborden mee en houd je aan de corona maatregelen. 

 

Deel dit bericht en het facebook evenement via sociale media! Gebruik de hashtag #stophuisuitzettingvliertstraat.

 

Heb jij ook last van woononzekerheid? Meld je bij BPW. Voor meer informatie, achtergronden of contact met bewoners kunt u contact opnemen via dit formulier.

 

 

UPDATE: De huisuitzetting van de Vlierstraat in Den Bosch zal aanstaande dinsdag 23 maart niet plaatsvinden. De gemeente Den Bosch wacht het hoger beroep van onze bestuursrechtsadvocaten eerst af. Het is nog onduidelijk wanneer dit dient.

 

UPDATE 25 MAART: Gemeente Den Bosch belet vrijheid van vereniging en solidariteit bij eisen overhandiging van bewoners van de Vliertstraat aan burgemeester Mikkers.

BPW Den Bosch is door de afdeling ‘Handhaving en Openbare Orde’ van de gemeente belet om bij de eisen overhandiging, waar notabene een afspraak voor is gemaakt met de burgemeester, solidaire huurders toe te spreken. Enkele gedupeerde bewoners die in woononzekerheid verkeren, wilden op 26 maart kort hun verhaal delen voor het Stadhuis om 11:30u. Daarnaast wilden zij hun eisen aan raadsleden kenbaar maken. Dit zou normaliter voorafgaand aan de overhandiging om 12:00 aan de Burgemeester plaatsvinden, maar wordt nu onmogelijk gemaakt.

Ook kunnen er geen protestborden worden getoond. Aangezien de gemeente in het kader van corona, demonstreren in het centrum heeft verboden en naar een locatie elders verwijst. Uiteraard is een kleine eisen overhandiging met enkele solidaire sympathisanten, conform de corona maatregelen, heel wat anders als een demonstratie. “Er is notabene een afspraak gemaakt met burgemeester. Ook moet de gemaakte afspraak voor het Stadhuis met raadsleden nu weer worden afgezegd. Het is dan ook niet proportioneel dit democratische proces zo te verstoren. Er wordt hiermee actief geprobeerd solidariteit tussen stadsbewoners onmogelijk te maken, door het onnodig inperken van de vrijheid van vereniging en betoging”. BPW Den Bosch vindt dat een kwalijke zaak.

 

U bent dus van harte welkom op de markt, maar mag zich niet als groep samenscholen of verenigen op straat, aldus de afdeling ‘Orde en Veiligheid’ van de gemeente. Dus kom gezellig een frietje eten op de markt… Of steek de bewoners op een andere manier een hart onder de riem. We houden u op de hoogte van de reactie van de burgemeester op de eisen overhandiging die wel doorgaat. Wij eisen:1. Stop de huisuitzettingen aan de Vlierstraat.2. Biedt woonzekerheid voor alle bewoners.3. Stop misbruik van de wet Damocles.Wordt vervolgd.

Steun de strijd voor woonzekerheid!

Recente berichten

BPW Nieuwsbrief

nl_NLNL