BOND PRECAIRE WOONVORMEN

Cedric met zijn moeder voor zijn bedreigde woning

Voor de broers Brent en Cedric, twee jonge huurders van de Johannes Vermeerstraat 83 in Amsterdam, dreigt binnenkort huisuitzetting door hun huisbaas, Stichting Familiefonds Jan Waal GZ. Alweer dreigen Amsterdamse inwoners van particuliere sociale huurwoningen te worden verdrongen uit de stad in de zucht naar nog meer geld voor vastgoedeigenaren. Dat proces moet hier nu stoppen. De bewoners eisen woonzekerheid!

Kom naar de eisenoverhandiging!

Zaterdag 27/03/21
Rijnstraat 170, Amsterdam

Huisuitzetting: Wat is er aan de hand?

Terwijl de familie Galis al sinds 1960 met meerdere generaties in het huis woont, weigert de eigenaar het huurcontract over te sluiten naar de inwonende kleinzoon Brent. Hij woonde duurzaam samen met zijn, onlangs overleden, oma en verleende haar mantelzorg. Door jarenlang achterstallig onderhoud ziet de eigenaar nu zijn kans schoon om tot renovatie over te gaan en de huidige bewoners in te wisselen. De eigenaar, stichting Familiefonds Jan Waal GZ, nota bene een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) (!), was niet bereidwillig om na het overlijden van zijn oma het huurcontract over te zetten naar Brent, die er al zeven jaar woonde. 

 

In 1971 werd het mondelinge huurcontract wel overgenomen door Charlotte Galis van haar vader. De familie wilde het nu weer zo overzetten. Maar de eigenaar wilde naar eigen zeggen de woning voor “iets meer” verhuren en een renovatie doen zonder terugkeergarantie voor de bewoners. De eigenaar heeft inmiddels ontruiming gevorderd en toegewezen gekregen door de rechter. BPW staat de bewoners bij om dit besluit aan te vechten en hen te ondersteunen.

 

Woononzekerheid is de norm geworden

Woononzekerheid is steeds meer de norm geworden en jongeren en starters zijn hier vooral het slachtoffer van. Dit probleem speelt in heel Nederland, maar heeft vooral in steden als Amsterdam een kookpunt bereikt. Tijdelijke contracten en onbetaalbare huren zorgen voor een toenemende mate aan kansenongelijkheid en onderdrukking in de Amsterdamse volkshuisvesting. Wij willen dat dit stopt en vragen om woonzekerheid, juist tijdens de huidige woon- en corona-crisis. Welk algemeen nut wordt beoogd met het dakloos maken van twee jonge Amsterdammers door deze ANBI instelling?

Huizenwaanzin

De WOZ-waarde van het pand is sinds 2015 bijna verdubbeld. Terwijl de huidige bewoners van deze slecht onderhouden sociale huurwoning inmiddels een huur betalen van maar liefst €837, kan er fors meer geld worden verdiend als zij plaatsmaken voor andere huurders. Zo worden armere bewoners vervangen door rijkere bewoners en verandert de bevolkingssamenstelling van Amsterdam. Al 60 jaar is dit huis het thuis van de familie Galis, nu wordt deze woning ontruimd voor meer winst.

Actie & Eisen

Bewoners en BPW eisen van Stichting Familiefonds Jan Waal GZ om maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen:

1. Stop de huisuitzetting. Vernietig het vonnis.

2. Bied een huurovereenkomst aan.

3. Renoveer alleen met terugkeergarantie voor bewoners.

4. Bied woonzekerheid. Niemand op straat.

Housing Action Day

Deze actie vindt plaats tijdens Housing Action Day, de internationale actiedag voor wonen. Eind maart is traditiegetrouw het einde van de winterstop (‘trêve hivernale’) op huisuitzettingen in Frankrijk. Tegelijkertijd luidt dit het begin van een golf aan huisuitzettingen en nationaal verzet in. Ook in Nederland worden nog dagelijks mensen op straat gezet. Het verhaal van de familie Galis is het symbool van een bredere ontwikkeling die gaande is. Zeker tijdens een woon- en coronacrisis zijn huisuitzettingen niet gepast. Kom ook en laat je stem horen op 27 maart!

Steun de strijd voor woonzekerheid!

Recente berichten

BPW Nieuwsbrief

nl_NLNL