BOND PRECAIRE WOONVORMEN

Andrej Badin - Raakt zijn huurbescherming kwijt vanwege een huurbeding
Andrej Badin - Raakt zijn huurbescherming kwijt vanwege een huurbeding

Het ene moment heb je een vast huurcontract, het volgende moment is het niets meer waard en kun je wieberen. Kan dit? Ja, vraag maar aan Andrej Badin, student architectuur uit Amsterdam.

 

Andrej huurt al vier jaar lang een kamer in het appartement van een particuliere huiseigenaar. De huiseigenaar annex huisbaas kon op gegeven moment zijn hypotheek niet meer betalen. De bank (ING) gaat het huis via een executieveiling verkopen.

 

Geen nood voor Andrej, zou je denken, want koop breekt geen huur… toch?

 

Huurbeding

Kennelijk niet als het aan de ING ligt. Wat Andrej nooit is verteld, ook niet door de huisbaas, was dat er in de hypotheekakte een zgn. huurbeding is vastgelegd. De bank kan een beroep doen op dit huurbeding. Dit betekent dat:

  • de huiseigenaar de woning niet mag verhuren zonder toestemming van de bank.
  • de bank, om de verkoopopbrengst te verhogen, het appartement zonder huurders er in mag verkopen.

Huurbescherming?

Andrej kwam dit pas onlangs te weten. Van de notaris ontving hij een brief. Daarin werd hij geattendeerd op het huurbeding en de executieverkoop (januari 2021). Vóór die tijd moet Andrej weg. Andrej kan geen beroep doen op huurbescherming, want nu het de huisbaas en de bank niet uitkomt, is het huurcontract ‘opeens’ niets meer waard.

Navraag bij deskundigen (o.a. bij Stichting !Woon) leverde niet meer op dan dat dit een legale praktijk is. Een jurist meldde Andrej zonder blikken of blozen dat je zelf ‘makkelijk’ kan achterhalen of er een huurbeding geldt, want het is ‘openbare’ informatie. Openbaar ja. Je moet het alleen ‘even weten’ en 49 euro neertellen bij het Kadaster.v

Huurders, pas op!

Dit is geen geïsoleerd verhaal. Een huurbeding komt in nog veel meer hypotheekakten voor zonder dat huurders er van weten. Met de huidige corona-crisis zullen er weer de nodige huiseigenaren in hypotheekbetalingsproblemen komen. Met alle gevolgen van dien voor de zich ‘veilig’ wanende huurders met een vast huurcontract.

Inspreken bij de gemeente Amsterdam

De Bond Precaire Woonvormen (BPW) afd. Amsterdam heeft zich om Andrej ontfermd. Woensdag 9 december zal Andrej, met steun van de BPW, inspreken tijdens de raadscommissievergadering Wonen en Bouwen van de gemeente Amsterdam. Hij zal niet alleen zijn verhaal aan de orde brengen, maar ook vragen:

  • of de gemeente op de hoogte is van andere huurders in dezelfde situatie, en
  • wat de gemeente gaat doen om deze huurders te informeren en bij te staan

De vergadering en de inspreekactie zijn live te volgen: woensdag 9 december v.a. 9:00 uur.

Steun de strijd voor woonzekerheid!

Recente berichten

BPW Nieuwsbrief

nl_NLNL