BOND PRECAIRE WOONVORMEN

Den Haag — Alleenstaande moeder Ashadevie en haar zoon Karan staan al maandenlang op het punt om dakloos te worden. Zij huren van woningcorporatie Staedion een woning in het Haagse Regentessekwartier. Nadat de gemeente plots en zonder overleg de hoofdhuurder van hun woning uitschreef en Staedion de hoofdhuurder verzocht het huurcontract contract te beëindigen wil Staedion nu Ashadevie en Karan uit hun huis zetten. Bewoners drongen aan op een werkbare oplossing en een nieuw huurcontract maar Staedion weigert daarop in te gaan.

Actie tegen huisuitzetting Asha & Karan

Staedion, Kon. Julianaplein 2, Den Haag
18/12/20

13.00

Door het totale gebrek aan betaalbare sociale huur en discriminerende wetgeving zoals de Rotterdamwet, zitten Ashadevie en Karan totaal klem en noodgedwongen nog steeds in de woning. Nu dreigt eigenaar Staedion hen op straat te zetten door middel van een kort geding-procedure. Daarom komen wij weer in actie, Ashadevie en Karan zijn de zoveelsten die door Staedion op straat worden gezet, dat kunnen we niet accepteren middenin de winter tijdens een woon- en coronacrisis — zeker niet van een woningcorporatie.

Wij eisen daarom woonzekerheid voor Ashadevie en haar zoon en de opheffing van uitsluitend woonbeleid. Kom naar de actie bij Staedion en het ministerie van BZK op 18 december om 13.00, om ze te steunen en onze eisen aan Staedion en de minister van wonen te overhandigen!

Dreigende dakloosheid

De moeder en zoon worden al maandenlang met uitzetting en dakloosheid bedreigd. Vanaf 21 januari 2020 kwam Ashadevie als onderhuurder op de eerste verdieping van hun huidige woning aan de Newtonstraat te wonen. Met toestemming van de hoofdhuurder en Staedion werd een onderhuurcontract voor onbepaalde tijd aangeboden. Het pand werd toen al enige tijd, in samenspraak met de hoofdhuurder en Staedion, beschikbaar gesteld aan o.a. dakloze jongeren en volwassenen in een precaire woonsituatie. Zo kwamen ook Ashadevie en haar zoon in het pand terecht.

 

Hun woonzekerheid kwam echter desondanks onder druk te staan, toen de gemeente Den Haag in februari een adresonderzoek instelde en besloot om de hoofdhuurder van de Newtonstraat per direct en zonder overleg uit te schrijven. Dit omdat de hoofdhuurder niet kon bewijzen dat zij de woning in de Newtonstraat nog als hoofdadres gebruikte. Ondanks dat Staedion en de hoofdhuurder al met elkaar in gesprek waren over een nieuw te realiseren woonvorm, ging Staedion mee in het besluit van de gemeente en drong er bij de hoofdhuurder op aan het huurcontract vrijwillig, doch dringend, op te zeggen. Door het vervallen van het huurcontract bij Staedion, is ook de onderhuur-overeenkomst van Ashadevie op losse schroeven komen te staan. Ashadevie werd nu, na enig verleend uitstel door Staedion, verplicht om haar woning uiterlijk 30 september 2020 te hebben verlaten, maar kon hier door de gigantische wooncrisis, met een groeiend tekort aan sociale huurwoningen, gewoonweg niet aan voldoen. Ondertussen zijn we bijna 2 maanden verder en heeft Staedion een rechtszaak aangespannen om Ashadevie binnen een week na het vonnis te kunnen ontruimen. Staedion zegt graag een ander gezin te willen huisvesten in de woning, maar ziet niet in dat de wachtlijst voor een huurwoning per saldo niet korter wordt als er daarvoor een ander gezin dakloos wordt gemaakt. 

“Onze woonsituatie is zo onzeker dat we niet meer normaal kunnen leven. Ook voor de studie van mijn zoon, die in zijn examenjaar zit, is dit niet goed en is het heel erg stressvol”

Uitsluiting van volkshuisvesting

Direct nadat Ashadevie te horen kreeg dat zij en haar zoon hun woning in Den Haag zouden moeten verlaten, gingen zij druk op zoek naar vervangende woonruimte. O.a. in de gemeente Eindhoven, waar Ashadevie al 10 jaar als woningzoekende ingeschreven staat, maar nog steeds niet voor een sociale huurwoning in aanmerking komt. Ook in de gemeente Den Haag, Rotterdam en verschillende krimpgemeenten zijn ze op zoek, maar tot nu toe zonder resultaat. Voor onzekere, tijdelijke en anti-kraak verhuur komen ze ook niet in aanmerking. De gemeente Den Haag, medeveroorzaker van deze situatie, raadt de moeder en zoon aan om zich bij de daklozenopvang te melden, maar omdat Ashadevie nog geen 2 jaar in Den Haag woont, komt ze ook daar niet voor in aanmerking. Kortom: overal worden ze uitgesloten, ze hebben de hele ‘anti-woon-BINGO-kaart’ compleet — waar moeten deze mensen nu naartoe?

De wet die het mogelijk maakt om bewoners te discrimineren op basis van een laag inkomen, wordt ook wel de Rotterdamwet genoemd. Deze wet zou de leefbaarheid in bepaalde wijken moeten ‘verbeteren’. Cody Hochstenbach van de Universiteit van Amsterdam onderzocht in 2015 de effectiviteit van de Rotterdamwet in opdracht van de gemeente Rotterdam. “De bevolkingssamenstelling verandert inderdaad, maar de leefbaarheid en veiligheid verbeteren niet”, zegt Hochstenbach. Volgens Nieuwsuur kwamen Bureau TwynstraGudde en het bureau Statistiek van de gemeente Rotterdam tot dezelfde conclusie. Arme mensen worden dus door de overheid van hun vrijheid van vestiging en hun basisrecht op woonruimte beroofd. De BPW kan niet langer aanzien hoe mensen op tal van manieren van hun grondrechten worden uitgesloten.

BPW en bewoners eisen daarom van Staedion:

1. Stop huisuitzetting van Ashadevie & Karan en voorkom dakloosheid.

2. Biedt hen een formeel huurcontract aan voor het deel van de woning waarvoor ze al huur betalen.

3. Of: biedt waardige herhuisvesting met woonzekerheid in Den Haag of Rotterdam.

BPW en bewoners eisen daarom van de overheid en de minister van wonen (BZK):

1. Stop discriminerend woonbeleid op basis van de Rotterdamwet.

2. Biedt woonzekerheid voor iedereen.
3. Stop alle huisuitzettingen, zeker tijdens de woon- en coronacrisis.

Hoe kun je Ashadevie & Karan helpen?

  • Deel dit bericht via sociale media! Gebruik de hashtag #stophuisuitzettingAsha.
  • Kom naar de eisenoverhandiging op vrijdag 18 december om 13.00 bij het hoofdkantoor van Staedion aan het Kon. Julianaplein nummer 2 in Den Haag.
  • Deel het Facebook event met je solidaire vrienden.
  • Heb jij ook problemen met de Rotterdamwet of dreigende dakloosheid? Meld je bij BPW.

Corona-maatregelen en voorbereidingen huurdersactie

Conform de corona-maatregelen houden we 1,5 meter afstand. En vergeet je mondkapje niet mee te nemen! Voor wie geen mondkapje heeft, zal BPW deze ter plaatse verstrekken. Naast de eisenoverhandiging door Ashadevie aan Staedion zijn er korte toespraken. Door simpelweg naar de actie te komen ben je al een geweldige steun, maar mocht je in de gelegenheid zijn om een spandoek of protestbord te maken: leef je uit! Samen zorgen we voor een krachtig geluid tegen falend woonbeleid.

Nieuwsuur publiceerde op 30 november 2020 een item over de omstreden Rotterdamwet en interviewde hiervoor Ashadevie over haar situatie. Bekijk de video van de Facebookpagina van Nieuwsuur hieronder:

Steun de strijd voor woonzekerheid!

Recente berichten

BPW Nieuwsbrief

nl_NLNL