BOND PRECAIRE WOONVORMEN

Huurverhoging? Nee bedankt, Vestia!

Anita van den Putte woont in Bergeijk en huurt sinds 2012 een sociale huurwoning via Vestia. Toen een aantal jaar geleden bleek dat Vestia de 450 woningen in Bergeijk wilde doorverkopen aan de Duitse investeerder Patrizia, wist ze het binnen drie dagen voor elkaar te krijgen om met 150 huurders te protesteren bij de gemeente. En met succes: er werd afgezien van de verkoop. Sindsdien zet Bewonerscommissie Bergeijk zich actief in voor huurverlaging en de aanpak van achterstallig onderhoud.

“De vrees voor je gezondheid, je inkomen — en dan komt de vrees voor het verliezen van het dak boven je hoofd daar ook nog bij.”

Anita

Vestia maakt veel slachtoffers in heel Nederland. En steeds meer huurders komen door deze wooncorporatie in de knel te zitten. De SP publiceerde daarom onlangs het 46 pagina’s tellende Zwartboek Vestia.

De coronacrisis, die heel het land lamlegde, maakte het er voor Anita beslist niet makkelijker op. “De vrees voor je gezondheid, je inkomen — en dan komt de vrees voor het verliezen van het dak boven je hoofd daar ook nog bij.”

Toen Anita de woning in 2012 betrok, bedroeg de huur € 509,52 per maand. Elk jaar ging de huur maximaal omhoog. Ondertussen staat de teller op € 840,23: een stijging van 65%. Dit komt o.a. door het meewegen van de WOZ-waarde in de huur, maar ook door de grote financiële problemen waarmee Vestia sinds 2012 kampt, en waar de huurders de rekening voor mogen betalen.

Omdat Anita de zorg op zich heeft genomen voor haar geestelijk gehandicapte zoon, moet haar gezin het doen met het inkomen van haar partner. Door de crisis kwam hij echter thuis te zitten. De huur was al te hoog, maar is nu echt nauwelijks nog op te brengen.

Anita is niet de enige die in de knel komt. Verschillende huurders klopten aan bij de Bewonerscommissie. Velen moeten kiezen tussen eten kopen of de huur betalen. Het meest schrijnende geval was een alleenstaande moeder die van slechts € 10,- per week moest rondkomen met haar drie jonge kinderen.

Anita: “Ik heb daar echt slapeloze nachten van gehad. Gelukkig hebben we ze kunnen helpen via de gemeente. Bij veel mensen is de schaamte groot. Dat is natuurlijk totaal scheef en moet echt uit de verdomhoek worden gehaald. Deze situatie kan iedereen overkomen. Daar kun je niets aan doen, het is niet jouw schuld.”

Op deze noodkreten gaf Vestia geen gehoor. Waar woonminister Ollongren (die aangenomen moties voor huurbevriezing weigert uit te voeren) prat gaat op het idee van ‘maatwerk’, gebeurt er in werkelijkheid weinig tot niets. De vrijblijvendheid is veel te groot. Tot overmaat van ramp kwam Vestia nu opnieuw met een voorstel tot huurverhoging, variërend van 5,1-6,6%.

Tot haar verbazing werd Anita uitgenodigd om op 8 juli met minister Ollongren in gesprek te gaan, samen met een aantal andere huurders. Het kabinet en de minister hebben geen idee wat er speelt onder huurders en hoe ernstig de situatie werkelijk is. Anita trekt nu aan de bel en roept iedereen op om mee te doen met de huurverhogingsstaking.

Weiger de huurverhoging!
Doe jij ook mee? Weiger de huurverhoging! Samen kunnen we een duidelijk signaal afgeven. Tot 31 juli kun je de automatische incasso laten storneren: klik hier voor meer informatie.

Solidariteitsactie
Hang komend weekend (31 juli en 1 augustus) een wit laken uit je raam om te laten zien dat je deze actie tegen de huurverhoging steunt. Maak hier een foto van en zet deze online met hashtags #huurbevriezing en #weigerdehuurverhoging! Je kan ook de naam van je verhuurder en je stad vermelden. Het witte-lakenprotest komt overgewaaid van huur(verhoging)weigeraars uit Canada. Een simpele doch subtiele manier om duidelijk te maken dat je solidair bent en niet gaat betalen!

Meer informatie over Bewonerscommissie Bergeijk en hun strijd tegen Vestia: http://www.bewonerscommissiebergeijk.nl/ https://www.facebook.com/bewonerscommissiebergeijk https://vestiamalaise.blogspot.com

Steun de strijd voor woonzekerheid!

Recente berichten

BPW Nieuwsbrief

nl_NLNL