BOND PRECAIRE WOONVORMEN

Online-meeting 28 juni: Praktische tips bij weigeren van de huurverhoging

Afbeelding kan het volgende bevatten: de tekst 'huurverhoging in coronatijd is asociaa WEIGER de huurverhoging'

Verschillende huurdersgroepen hebben zich georganiseerd om de voorgestelde huurverhoging per 1 juli niet te gaan betalen. Wij vinden het namelijk schandalig dat in tijden van corona een huurverhogingen wordt doorgevoerd door de woningbouwcorporaties en andere verhuurders.

Huurders horen juist bij de mensen die het zwaarst getroffen worden door de pandemie en de economische crisis. Meer dan 800.000 huurder zaten al voor de corornacrisis in de knel door te hoge huren en houden te weinig over voor noodzakelijke kosten van levensonderhoud. Dit aantal groeit met de dag. Gemiddeld betalen Nederlandse huurders meer dan 38% van hun inkomen aan woonlasten. Kortom de huur moet nu omlaag. Huizen zijn er voor mensen, niet voor winst.

Veel woningbouwcorporaties en verhuurders hebben aangegeven dat 0% huurverhoging vooralsnog onbespreekbaar is. Minister Ollongren heeft met haar beleid huurverhogingen van 5,1% tot wel 6,6% in de ‘gereguleerde’ sector mogelijk gemaakt.

2 aangenomen moties om de huurprijs van sociale en vrije sectorwoningen tijdelijk te bevriezen heeft ze klakkeloos naast zich neergelegd. Over de deze week aangenomen motie van afkeuring zegt ze zelfs dat ze dit “ziet als een aanmoediging om door te gaan op de door haar ingeslagen weg”. Niet democratisch. Totaal onverantwoord en onacceptabel stelt de BPW.

Meer actie is dus nodig! Wij willen verhuurders raken waar het pijn doet: via onze huur. Wij zullen, totdat verhuurders en politiek overstag gaan, onze huurverhoging niet betalen. Wij zijn al velen, maar het is belangrijk dat zich meer mensen aansluiten: hoe groter onze beweging, hoe groter de kans van slagen. Sluit je dus ook aan en weiger ook je huurverhoging te betalen!

Mensen uit heel het land gaan meedoen met de actie “Wij weigeren de huurverhoging” per 1 juli.

Hoe?
1. Stop de automatische incasso.
2. Maak handmatig de oude huur over.
3. Maak collectief bezwaar.

Meedoen?
Lees hier een stappenplan dat je kan helpen bij het opzetten van deze actie. “Weiger de huurverhoging”. (0%) is meer dan genoeg.

Lees ook de toolkit Woonzekerheid “Eerst eten dan de huur” van de Bond Precaire Woonvormen voor meer tips en trics.

Op zondag 28 juni, van 19.30 – 21.00 organiseren wij een tweede online bijeenkomst, waarbij we geïnteresseerden precies zullen uitleggen hoe je je huurverhoging kunt weigeren en waar je dan rekening mee moet houden. Het weigeren van je huurverhoging is vrij simpel en er zijn nauwelijks risico’s; het is alleen wel even belangrijk om te weten hoe je dat moet doen. En bovendien is het belangrijk om met elkaar in contact te blijven voor eventuele reacties vanuit verhuurders.

Wil je meedoen, of heb je vragen, geef je dan op via stopdehuurverhoging@gmail.com. Meldt je ook aan bij de facebookgroep WijWeigerenDeHuurverhoging. Zodoende kunnen we ons organiseren, met elkaar in contact blijven, en kunnen we je bovendien een helder stappenplan toesturen over hoe je de huurverhoging precies kunt weigeren.

Steun de strijd voor woonzekerheid!

Recente berichten

BPW Nieuwsbrief

nl_NLNL