BOND PRECAIRE WOONVORMEN

Huurders in verzet tegen huurverhoging

Image

Veel huurders in Nederland hadden al te kampen met veel te hoge woonkosten. Dat geldt ook, of misschien wel juist voor de zogenaamde sociale huursector, die veelal een corporatie als huisbaas hebben. Toen kwam ook nog corona. En het regeringsbesluit om desondanks de jaarlijkse huurverhoging toe te staan. Nu is het genoeg geweest, vinden de mensen achter Stop De Huurverhoging. Ze roepen zoveel mogelijk mensen om voor 1 juli mee te doen.

Anna legt uit:

Vraag waarom 1 juli?: Anna : Voor 1 juli moet je bezwaar aantekenen tegen de huurverhoging. Door de huurverhoging te weigeren te betalen (zie hieronder voor de stappen) maak je officieel bezwaar. Als je dat na 1 juli doet ben je volgens de letter van de wet te laat en heb je de verhoging geaccepteerd.

Vraag: En waarom gezamenlijk?: We willen zoveel mogelijk een collectief proces ingaan. Het is immers de typisch Nederlandse aanpak om dergelijke problemen te individualiseren en iedereen apart te behandelen (en in de hoek te dringen). Het is ook goed om met zoveel mogelijk te beginnen. Op de online bijeenkomst aanstaande zondag, waar iedereen aan mee kan doen, wordt ook heel praktisch gesproken over de stappen die je kunt zetten en hoe je dat doet. Daar is ook een toolkit voor gemaakt.

Vraag: Hoe verwachten jullie dat de corporaties gaan reageren? Anna: We willen dat ze het accepteren en dat ze het accepteren, en het zien als het duidelijke signaal. Het is immers coronatijd, en er is openlijk verklaard dat er dan geen strafmaatregelen uitgevoerd zullen worden. Ze zouden de positie van de huurders moeten verdedigen in Den Haag, maar ze doen tot nu toe het tegenovergestelde. We hebben ook, samen met Bond Precaire Woonvormen, mensen die precies weten wat je rechten zijn en wat de huisbaas wel of niet mag doen. Zo mogen ze bijvoorbeeld helemaal niet meteen een incassobureau op je af sturen. Dat wil niet zeggen dat ze het niet zullen doen. Maar in dat geval helpen we elkaar natuurlijk. Samen sta je sterk. En vergeet nooit: ze zijn er voor ons, niet andersom.

Vraag: hoe kunnen mensen zich aansluiten? Anna: doe mee aan de onlinevergadering op 28 juni om 19:30, of stuur een mailtje naar stopdehuurverhoging@gmail.com dan krijg je alvast een stappenplan toegestuurd. Dat is eigenlijk heel simpel:

  1. Stop de automatische incasso.
  2. Maak handmatig de oude huur over.
  3. Houd ingehouden geld apart.
  4. Overleg collectief over vervolgstappen.

Maar het is ook goed om zoveel mogelijk buren enzo mee te krijgen. Hoe meer hoe sterker je staat. Maar ook als de overige bewoners van een blok niet in beweging te krijgen zijn, kun jij natuurlijk de eerste stap zetten. Vaak gaan ze dan later alsnog meedoen. Verder hebben we flyers die verspreid kunnen worden en posters om voor het raam of in de kantine etc. te hangen

Image

Steun de strijd voor woonzekerheid!

Recente berichten

BPW Nieuwsbrief

nl_NLNL