BOND PRECAIRE WOONVORMEN

We vragen jullie hulp in moeilijke tijden nu het coronavirus rondwaart. Huisuitzettingen gaan namelijk gewoon door en dat kunnen we normaal al niet toestaan, maar NU zeker niet.

Eshan

Ehsan dreigt een van de slachtoffers te worden en heeft zich gewend tot de BPW. Uit een online artikel van journalistiek tv-programma De Monitor:

Ehsan heeft nog drie weken. Hij is kunstenaar en werkt als freelancer in de culturele sector. Door de corona-maatregelen zijn veel van zijn opdrachten gecanceld. Hij woont al bijna een jaar antikraak in Amsterdam Nieuw West via een flexverhuurder in een woning van woningcorporatie Eigen Haard. Dat hij zo nu en dan moet verhuizen vindt hij normaal gesproken al erg lastig en stressvol. Ten tijde van deze pandemie vindt hij het echter nog problematischer, zeker omdat hem nu geen vervangende woonruimte is aangeboden.’ 

Verwarring en gedraai

In hetzelfde artikel reageert woningcorporatie Eigen Haard als volgt:

‘Woningcorporatie Eigen Haard laat bij monde van de woordvoerder weten dat ze na overleg vanmorgen hebben besloten deze huisuitzetting niet door te laten gaan. De renovatie van het pand kan nog wel uitgesteld worden. “Inzet van Eigen Haard is dat niemand in deze periode op straat komt te staan. We zullen ons inzetten om voor alle bewoners, of ze nu een vast huurcontract hebben of tijdelijk, een goed alternatief te vinden.” Het uitstel geldt in ieder geval tot half mei waarna de situatie opnieuw zal worden bekeken.’ De Monitor 

Uit de brief van Ehsan zijn naaste buurvrouw op 26 maart 2020 blijkt dat Eigen Haard anders communiceert:

De verhuizing naar een wisselwoning geeft stress voor bewoners. Stress die bewoners nu al ervaren als gevolg van Coronacrisis. Wij vinden het verder niet verantwoord dat er tijdens de verhuizing naar de wisselwoning meerdere bewonerscontacten kunnen ontstaan… Met de kennis van nu willen wij starten met de verhuizing van vaste bewoners (…) in de periode 1 tot en met 15 juni. (zie Youtube video link onder min. 1:00)

Het lijkt alsof Ehsan wordt behandeld als een tweederangs huurder. 

Stop huisuitzetting Eshan

Wat voor de vaste bewoners geldt, moet ook voor Ehsan gelden: Een verhuizing tijdens de corona crisis geeft onnodig stress en zorgt voor ongewenste contacten tussen bewoners. 

Daarom eisen wij dat Ehsan in zijn woning mag blijven, tenminste totdat de Coronacrisis voorbij is.

De BPW heeft geen bezwaren tegen renovatie, zolang dit geen dakloosheid veroorzaakt. Bied Ehsan vervangende woonruimte ook na de coronacrisis.

Hoe kun je helpen?

1. Deel deze email en de nieuwe video-oproep van Ehsan via Facebook (tag Scan Ovich) en ook via Twitter met #stophuisuitzettingEhsan.
Video op facebook
Video op Youtube

2. Mail Eigen Haard of stuur hen een bericht via social media met bovengenoemde eis.
Email:  info@eigenhaard.nl.
Facebook

3. Teken een deel de petitie ‘Stop Huisuitzettingen’. Woonzekerheid voor iedereen, zeker tijdens de coronacrisis. We roepen de regering op tot een landelijk verbod op huisuitzettingen. Gebruik de #woonopstand #woonzekerheid #stophuisuitzettingehsan

Roep je vrienden op om een cirkel van solidariteit rondom deze kwetsbare huurder te vormen. “Let op elkaar”: zegt de overheid. Wij geven door deze actie gehoor aan deze oproep door elkaar nu in bescherming te nemen. We rekenen op jullie. De woonstrijd gaat door.

BPW Amsterdam en Nederland

Meer info

Steun de strijd voor woonzekerheid!

Recente berichten

BPW Nieuwsbrief

nl_NLNL