BOND PRECAIRE WOONVORMEN

Ehsan woont via een flexverhuurder in een huis van de Amsterdamse woningcorporatie Eigen Haard. Als kunstenaar en freelancer werkt hij in de culturele sector en veel van zijn opdrachten per direct gecancelled. Ook het contract van zijn woning is onlangs opgezegd. “Zelfs al vindt er in de toekomst een renovatie plaats in de woning, dan nog is dit niet gepaste moment om het contract te beëindigen”, stelt hij. “Er is geen spoedeisend belang om mensen nu op straat te zetten.”

Ondanks de grote wooncrisis en coronacrisis gaan de woningcorporatie Eigen Haard en een flexverhuurder gewoon door met huisuitzettingen en contractbeëindigingen van (flex)huurders in Amsterdam Nieuw West! Dit is onmenselijk en onacceptabel.

.

Hoe kunnen mensen in quarantaine gaan als ze geen huis (meer) hebben?

Wij als solidaire huurders laten niemand meer dakloos maken, ongeacht woonvorm.

Wij eisen daarom per direct van Eigen Haard en specifiek voor de huurder van de Bernard Loderstraat 29 – 2 te Amsterdam:

1. Stop de huisuitzetting van Ehsan en geef woonzekerheid.

2. Bied (her)huisvestingsgarantie.

.

Woon- en werkonzekerheid

Uit e-mails in handen van de BPW blijkt dat de flexverhuurder aangeeft geen vervangende woonruimte stelt te hebben. Eigen Haard wijst hiervoor terug naar de flexverhuurder. Ook de GGD stelt niks te hebben en geeft aan de daklozenopvang vol zit. En zo zijn we terug bij af. De precaire inkomenspositie van huurders als Ehsan en het gebrek aan woonrecht zet een groeiende groep van 10000en tijdelijke (flex)huurders klem. Daarbovenop zet de flexverhuurder het mes op de keel via de dreiging met boetes van 250 euro per dag dat de woning niet is verlaten! 

Ondanks uitbesteding aan een partij die werkt met dubieuze (en verkapte) huurcontracten, blijft Eigen Haard als eigenaar natuurlijk honderd procent verantwoordelijk voor de situatie. Met woonrecht moet je niet sollen. Grenzen worden overschreden, want commerciële belangen gaan boven de volksgezondheid en het mensenrecht op wonen.

Waardig Wonen

In wat voor samenleving leven we als woningcorporaties mensen op straat zetten? In wat voor samenleving leven wij als de Minister voor Wonen, Stientje van Veldhoven, zelfs nu niet ingrijpt? Bij een woningtekort van 300.000 huizen, verdubbeling van de dakloosheid in de afgelopen 10 jaar, flexibilisering van wonen en een situatie waarin huurprijzen zijn geëxplodeerd, verwachten wij coulance, maatwerk en medemenselijkheid in deze moeilijke tijden. “Ik ben het zat om steeds zo behandeld te worden. Ik ben niet inwisselbaar, maar een mens”, stelt Ehsan strijdbaar.

We geven een ultimatum van 5 dagen om aan onze eisen tegemoet te komen en beraden ons op verdere acties.

.

Hoe kan je helpen?

1. Deel dit bericht en de video-oproep van Ehsan via Twitter (#stophuisuitzettingehsan) en Facebook (Scan Ovich) en roep je vrienden op om een cirkel van solidariteit rondom deze kwetsbare huurder te vormen. “Let op elkaar” zegt de overheid. Wij geven door deze actie gehoor aan deze oproep door elkaar nu in bescherming te nemen. Deel Ehsans video via facebook en subrcibe op zijn youtube kanaal voor de volgende aflevering.

2. Mail Eigen Haard via info(at)eigenhaard.nl of stuur hen een bericht via social media met het verzoek om deze woning niet te ontruimen. 

3. Teken de petitie ‘Stop Huisuitzettingen’. Woonzekerheid voor iedereen, zeker tijdens de coronacrisis. We roepen de regering op tot een landelijk verbod op huisuitzettingen. https://secure.avaaz.org/en/community_petitions/woonopstand_stop_huisuitzettingen_woonzekerheid_voor_iedereen_tijdens_de_coronacrisis/  #woonopstand #woonzekerheid #stophuisuitzettingehsan

4. Maak woononzekerheid zichtbaar. Hang de poster ‘Stop huisuitzettingen’ achter je raam en toon je solidariteit. Deze is hier te downloaden: https://bondprecairewoonvormen.nl/wp-content/uploads/2016/11/Stop-huisuitzettingen-Bond-Precaire-Woonvormen-A3-1.pdf

5. Word lid van BPW en wees solidair in de strijd voor waardig wonen voor ons allemaal. https://bondprecairewoonvormen.nl/steundebpw-2/

en volg https://www.woonopstand.nl/ voor meer actienieuws.

Heeft u meer vragen of oplossingen? Neem dan contact met ons of de huurder op via contact (at) bondprecairewoonvormen.nl

nl_NLNL