BOND PRECAIRE WOONVORMEN

Stop huisuitzettingen. Woonzekerheid voor iedereen, zeker tijdens de coronacrisis.

Stop huisuitzettingen. Woonzekerheid voor iedereen.

We zitten middenin een diepe woon- en coronacrisis. Er zijn 300.000 huizen tekort, het aantal daklozen is de afgelopen 10 jaar verdubbeld. Toch worden mensen nog steeds uit huis gezet.  

Hoe kan je in quarantaine gaan als je geen huis (meer) hebt? Huisuitzettingen, ongeacht woonvorm, zijn onverantwoord, onmenselijk en onacceptabel. Daarom verzetten wij ons tegen alle verhuurders die hier misbruik van maken en hier toch mee dreigen door te gaan.

We roepen daarom op tot de volgende actie:

Heb je last van Inkomensdaling? Eindigend (flex)huurcontract? Te hoge huur of huurverhoging? Kortom: Dreigende huisuitzetting? en wordt er geen rekening gehouden met jouw omstandigheden:

1. Publiceer de naam en het verhaal over je verhuurder op sociale media. #woonzekerheid #huurverlaging #stophuisuitzettingen #woonopstand

2. Meld je bij BPW en word lid, stuur je verhuurder een brief en start met ons een online-campagne tegen dit soort aso-verhuurders.  

3. Maak het probleem zichtbaar in de buurt en hang bijv. de stop huisuitzettingen poster achter je raam.  De poster is hier te downloaden ook hebben we 500 exemplaren op a2 formaat klaarliggen om op te sturen.

4. Deel de petitie ‘Stop huisuitzettingen. Woonzekerheid voor iedereen tijdens de coronacrisis’ en roep de politiek op tot actie.

Samen staan we sterk. Wonen is een mensenrecht. 

Bestaanszekerheid en volksgezondheid zonder garantie van stabiel inkomen, zorg en huisvesting is een illusie. We kunnen niet alleen vertrouwen op de regering, werkgevers en verhuurders maar wel op elkaar. Solidariteit van onderop is dus noodzakelijk. Samen kunnen we een front vormen voor onze woontoekomst en een waardig bestaan.

.

Bekijk de grijskaart van woononzekerheid hieronder. Juist mensen die kampen met woononzekerheid verdienen extra bescherming.

Mijn huur of wooncontract is of dreigt te worden opgezegd tijdens de coronacrisis. Wat kan ik doen? Stappenplan.

1. Stuur een brief naar uw verhuurder dat u niet kan en wil verhuizen op de geplande datum, vanwege de corona en het woningtekort van 300.000 woningen.

2. Als u dakloos wordt geeft dit grote risico’s op coronabesmetting en onnodige verspreiding van het virus. Beter blijft u veilig in quarantaine. Huisuitzettingen en contractopzeggingen zijn onverantwoord en onmenselijk. 

3. Geef aan dat u verlangt dat de verhuurder de contractopzegging ongedaan maakt en het huurcontract voort laat duren. Ook kunt u een huurpauze of huurverlaging voorstellen. Woonzekerheid voor iedereen. Zeker tijdens de coronacrisis. Teken en deel ook deze petitieoproep aan de regering.

4. Wijs de verhuurder erop dat elke uitzetting zonder gerechterlijk uitzettingsbevel illegaal is. Uw verhuurder zal dus altijd eerst naar de rechter moeten als u weigert te vertrekken op de geplande opleverdatum. Wij kunnen u in contact brengen met een huurrechtadvocaat.

5.Publiceer over uw onzekere woonsituatie op uw eigen sociale media. Zo zijn uw vrienden en familie tijdig op de hoogte van de situatie. We kunnen helpen een solidariteitsnetwerk tegen uitzetting te maken Gebruik de hashtags #stophuisuitzettingen #coronavirusnl #woonzekerheid

6. Wijs de verhuurder erop dat wanneer deze niet binnen korte termijn akkoord gaat u voornemens bent samen met solidaire vrienden een (publiciteits)campagne te starten en u verder gaat verweren tegen uw huisuitzetting. Lees hier meer over onze werkwijze

6. Stel een ultimatum van (5) dagen. Zodat u niet te lang in onzekerheid zit over uw leven en woontoekomst.

7. Waardig wonen is een mensenrecht.

nl_NLNL