BOND PRECAIRE WOONVORMEN

demonstratie bleckmann beiraweg amsterdam flexwerk

Meer dan 2 miljoen Nederlanders werken met een flexcontract en kampen met werk- en inkomensonzekerheid. 100000den wonen met een onzeker flexcontract. Onze bestaanszekerheid is uitgekleed. Deze situatie is onhoudbaar.

Onlangs werd in Amsterdam Joery ontslagen omdat hij ‘te kritisch’ zou zijn. Het is het zoveelste verhaal van flexmisbruik dat vaak geruisloos passeert. Nu niet. Soldariteitsnetwerk Vloerwerk is een campagne tegen zijn baas Bleckmann begonnen om hem te steunen in zijn eisen. Op 6 december vind een actie plaats. (lees hieronder het verhaal)

Flexwerk en flexwonen werken op elkaar in, het is een neerwaartse spiraal waar je moeilijk uit komt. (Geen vast contract = geen vast inkomen = vaak geen mogelijkheid tot zekerheid in wonen). En flexwerk/flexwonen zijn beiden het resultaat van en noodzakelijk in de inrichting van een neoliberale samenleving – weinig bestaanszekerheid, veel flexibiliteit waarbij de samenleving de risico’s draagt van bedrijven zodat zij zonder risico financieel kunnen groeien. Een klasse, precariaat zo je wil, van wegwerpwerknemers en wegwerphuurders is ontstaan. Dat accepteren we niet langer.

Niet inwisselbaar.

Het fundamenteel gebrek aan zeggenschap en zekerheid over je bestaan is iets wat heel veel mensen raakt. Of het nu in je baan is of je woning. Tijd voor solidariteit dus. Eerder voerde we actie voor woonzekerheid met de campagne #fuckflex De Bond Precaire Woonvormen is nu solidair met Vloerwerk en Joery wiens “contract niet werd verlengd” door Bleckmann omdat hij kritisch was. Wij roepen iedereen op om hem te komen steunen op 6 december en daarna mocht dat nodig zijn. Wij eisen bestaanszekerheid en respect! #fuckflex

Wat: Demonstratie – Stop Onzin Ontslagen.

Wanneer: Vrijdag 6 december om 15.00u.


Waar: Parkeerplaats dichtbij bushalte Ruigoord Dorp, over het spoor aan de linkerkant. De bushalte is met Bus 382 bereikbaar vanaf station sloterdijk. Zie hieronder voor een afbeelding met de precieze locatie. We verzamelen bij het grijze pijltje.

Lees meer op https://vloerwerk.org/2019/10/demonstratie-6-12-stop-onzin-ontslagen/

Deel het event op facebook https://www.facebook.com/events/468836423725057/ .

.—————————————————————————————————————————–

Lees hieronder de achtergrond en oproep van Vloerwerk.

Joery werd ontslagen bij Bleckmann, omdat hij kritiek leverde op respectloos en onveilig gedrag van leidinggevenden. Een kritische stem op de werkvloer werd de mond gesnoerd. Dat heet onderdrukking. Het is mogelijk door de rechteloze positie van uitzendkrachten. De overheid garandeert onze rechten niet meer, en de vakbonden kunnen ze niet meer afdwingen. We moeten dit niet meer accepteren! Neem daarom (een halve dag) vrij van werk, om het heft in eigen handen te nemen. Niemand gaat het voor je doen. Demonstreer op vrijdag 6 december om 15.00u mee in Westpoort (Amsterdam). Stop onzin-ontslagen! Sta op tegen onderdrukking en rechteloosheid!

demonstratie bleckmann beiraweg amsterdam flexwerk

Vroeger was het normaal dat je, voordat je ontslagen kon worden, je meerdere schriftelijke waarschuwingen kreeg. Daar stond dan ook in wat het probleem met je werk was, en hoe je dit kon verbeteren. Dit geldt nog steeds voor mensen met een vast contract. Maar Nederland telt nu twee miljoen flexwerkers!* Joery is daar één van. Hij was verbaasd toen hij hoorde dat hij zijn baan zou kwijt raken. Hij had nooit commentaar gehad op zijn werk, en werd zelfs gevraagd een collega op te leiden. Leidinggevenden reageerden dat hij ‘non-verbale signalen’ had moeten oppikken. De collega die hij had opgeleid nam zijn werk over, en Joery’s contract werd ‘niet verlengd.’ Zo heet dat dan tegenwoordig. Maar het blijft gewoon wat het is: een onzin-ontslag!

Joery klopte aan bij Vloerwerk, en wij stelde met hem een eisenbrief op: zijn baan terug, financiële compensatie voor het gemiste inkomen, en respect voor alle werkers bij Bleckmann. Op onze eisen kwam geen reactie, dus we gingen aan de deur staan om ze kracht bij te zetten. Meerdere keren (zie https://vloerwerk.org/bleckmann ). Het management van Bleckmann luistert nog niet. Bovendien is Joery’s situatie niet uniek. In veel bedrijven maakt het management gebruik van de rechteloze situatie van flexwerkers, om verzet tegen misstanden de kop in te drukken. Ondertussen klotst hun winst tegen de plinten, blijft ons loon achter en onze banen onzeker. Vandaar dat we oproepen tot deze demonstratie. Ondertussen zullen we onaangekondigde acties blijven voeren. Meedoen? Geef je op via info ( at )vloerwerk.org .

De demonstratie is op een afgelegen locatie en op een lastig tijdstip, dat realiseren we ons. Dat is omdat we willen demonstreren waar dit onrecht plaatsvindt. En op een moment dat er mensen aan het werk zijn, bij Bleckmann en de vele omringende bedrijven. Want het gaat dus niet alleen om Joery. Heel veel mensen zitten in dezelfde situatie. We willen laten zien dat je er niet alleen voor hoeft te staan. En een streep in het zand trekken. Dit gaat gewoon te ver. Je kan mensen niet ontslaan omdat ze hun mond open trekken over misstanden. Je kan mensen niet zonder goede reden van hun inkomen beroven. Stop deze flex-waanzin, neem vrij en demonstreer mee!


nl_NLNL