BOND PRECAIRE WOONVORMEN

Wil je Jenny steunen? Kom dan woensdag 17 april om 09:00 naar de raadscomissie of neem contact op met de BPW of Thuisbasis.

Op vrijdag 12 april heeft Jenny haar eis om niet ontruimt te worden kenbaar gemaakt aan Eigen Haard. Gesteund door buren, vrienden, familie en solidariteitsnetwerk Thuisbasis(*) trokken we naar het hoofdkantoor van Eigen Haard in Amsterdam voor een gesprek met de hoogste baas.

Jenny woont inmiddels al 15 jaar in de Hunzestraat, de straat waar haar kinderen geboren zijn. Het gezin is er geliefd en de kinderen gaan er naar school. Het is ook de straat waar zij sinds twee jaar noodgedwongen als onderhuurder woont. Ze zoekt zich een ongeluk naar een andere woning maar wanneer je geen hypotheek krijgt, niet voldoet aan de inkomstenseisen voor middenhuur en niet genoeg wachttijd hebt voor een sociale huurwoning dan ben je aan jezelf overgeleverd. De zes maanden die Eigen Haard voldoende achtte voor het vinden van een nieuwe woning bleken niet genoeg.

Krijgt ze dan geen urgentie? Om in Amsterdam recht te hebben op een woning moet het gezin eerst verder afglijden. Omdat ze geen verslaving, schulden of psychische problemen heeft, zal ze eerst de crisisopvang in moeten voordat ze in aanmerking zal komen voor een urgentieverklaring. Omdat dit voor Jenny en haar kinderen geen oplossing heeft Jenny besloten te knokken om haar rechten op te eisen. Wij steunen haar daarin.

Het is een situatie die sterk doet denken aan de zaak van Busra die in 2017 tegen haar huisuitzetting in actie kwam. Een zaak die zowel op lokaal als op landelijk niveau veel aandacht kreeg van de media en de politiek. Er lijkt echter weinig te zijn veranderd, gezinnen zoals die van Jenny worden nog altijd ontruimd. Woningcorporaties en wethouders wijzen naar elkaar of schuiven de schuld schaamteloos af op het gezin. Zo zou Jenny een ‘slechte moeder’ zijn omdat zelf een woning in de onderhuur regelde. Dat dakloosheid het alternatief was wordt voor het gemak verzwegen, zo ook de eigen politieke verantwoordelijkheid in het ontstaan van de woningcrisis. Wij vinden Jenny geen slechte moeder maar een vechter, een moeder die tot het laatste moment blijft knokken voor haar gezin en er alles aan doet om dakloosheid te voorkomen.

Aangekomen in het hoofdkantoor van Eigen Haard werden vriendelijk ontvangen door de receptie en niet veel later te woord gestaan door bestuurder Mieke van den Berg. Na het ontvangen van haar eis gaf van den Berg te weten goed op de hoogte te zijn van de zaak. Ze gaf aan de problematiek te begrijpen, met Jenny mee te leven en te erkennen dat er net als Jenny velen in deze situatie zitten maar dat Eigen Haard niet in staat is dit op te lossen. Wel gaf ze aan dat er een goede kans was dat de ontruiming met een paar maanden uitgesteld zou kunnen worden zodat de kinderen het schooljaar in relatieve rust af zouden kunnen maken. Maanden zie zeer welkom zouden zijn alhoewel Jenny niet kon zeggen of ze voldoende zouden zijn voor het vinden van een oplossing. Wel gaf ze aan erkentelijk te zijn voor het gebaar en te begrijpen dat Eigen Haard niet met een oplossing zou kunnen komen, dat was dan ook niet waar ze voor was gekomen. De vraag aan Eigen Haard is niet om met een oplossing te komen, de vraag is om tijd te geven, tijd totdat er een definitieve oplossing voor Jenny en haar kinderen is.

Na onze actie leek er meer aandacht te zijn voor de situatie van Jenny en haar kinderen. Eigen Haard toonde begrip en leek mee te willen denken hoe ze het gezin kunnen helpen maar een oplossing is nog niet gevonden. Om deze reden zullen we de komende weken doorgaan met het organiseren van acties. Om te beginnen door woensdag 17 april om 9:00 uur in te spreken bij de raadscommissie wonen en bouwen.  

Wil je Jenny steunen? Kom dan naar de raadscomissie of neem contact op met de Bond Precaire Woonvormen of met Thuisbasis.

(*)Thuisbasis is een solidariteitsnetwerk opgericht door Amsterdamse leden van de BPW. Een netwerk van bewoners in Amsterdam die elkaar steunen bij directe actie richting de verhuurder.

nl_NLNL