BOND PRECAIRE WOONVORMEN

Er is onlangs een nieuwe brochure uitgekomen van the European Action Coalition for the Right to Housing and to the City over de financialisering van wonen. Wonen in Europa word steeds duurder. De brochure legt in heldere taal uit hoe dit komt, wiens belangen hiermee worden gediend en wat we er samen aan kunnen doen om financialisering te bestrijden.

Download hier nu gratis een PDF versie van het rapport (Engelstalig): Download PDF version 

(Door European Action Coalition for the Right to Housing and to the City, bron website Rosa Luxemburg Foundation)

“Elke dag zijn leden van de Europese Actiecoalitie voor Het Recht op Huisvesting en de Stad (een coalitie van 30 groepen waar BPW onderdeel van is) getuige van de uitingen van de huisvestingscrisis en voelen zij de noodzaak om de systemische oorzaken daarvan aan te pakken. We weten dat we moeten erkennen dat financieringskapitaal een enorm voordeel heeft verkregen doordat woningen werden gecommodificeerd (op de markt vrij verkoopbaar) en in toenemende mate omgevormd tot objecten voor financiële speculatie.

Dit proces maakt deel uit van de financialisering van woningen, naast de toenemende dominantie van financiële actoren bij de productie en uitwisseling van woningen en gerelateerde veranderingen in de markt, en bij de staat en huishoudens. Maar we kunnen ook erkennen dat de omvorming van woningen tot een financieel product niet betekent dat kapitaalaccumulatie door uitbuiting niet blijft functioneren in de productie van woningen.

Terwijl we observeren hoe kapitaal wordt geaccumuleerd door huisvesting en hoe de financialisering van invloed is op het eigen woningbezit, particuliere huurwoningen en zelfs sociale woningen, moeten we niet vergeten te vragen hoe dit proces samenhangt met andere vormen van kapitaalaccumulatie in het hedendaagse kapitalisme”.

Website Europese Coalitie / Actie video uit 2017 van de campagne #handoffourhomes

nl_NLNL