BOND PRECAIRE WOONVORMEN

Luchtkasteel_Camelot from Thuisbasis on Vimeo.

Afgelopen dinsdag namen we met een aantal Amsterdamse leden van de BPW deel aan een actie bij een nieuw complex containerwoningen in de buurt van station Sloterdijk. De actie, georganiseerd door de Amsterdamse studentenbond ASVA, probeerde de zoveelste illegale poging van Camelot tot het uitbuiten van bewoners aan te vechten.

Voor het complex werd een luchtkasteel opgezet en een spandoek opgehangen: CAMELOT VERHUURT LUCHTKASTELEN. Een mooie actie en een treffende boodschap, een actie die tevens het begin beloofd te zijn van een verdere samenwerking met de Bond Precaire Woonvormen.

Het nieuwgebouwde complex is een goed voorbeeld van de transitie die Camelot heeft ingezet van Antikraak naar Antihuur bedrijf. Een transitie ingezet in hun zoektocht naar effectievere middelen om bewoners meer geld afhandig te kunnen maken.

De containerwoningen worden verhuurd via diverse tijdelijke contracten die in veel gevallen slechts vier maanden duren. Na deze vier maanden wordt de bewoner zonder pardon dakloos gemaakt maar niet voordat deze eerst flink wat geld afhandig is gemaakt. Dit doordat de bewoner bij het tekenen van het contract gedwongen wordt een scala aan bijkomende kosten te betalen, kosten die geenszins redelijk noch wettelijk toegestaan zijn.

Doordat een bedrijf als Camelot ondanks de vele schandalen van de afgelopen jaren nog altijd nauwelijks in de gaten wordt gehouden kan het ongestoord door blijven gaan met dergelijke praktijken. De huurders bevinden zich in onzekere en afhankelijke situaties waardoor zij niet snel naar de rechter zullen stappen, zeker niet aangezien de kosten die zij terug zouden kunnen eisen in veel gevallen niet veel hoger zijn dan de kosten voor een advocaat. Op initiatief van !WOON hebben een aantal huurders zich inmiddels weten te organiseren en zijn zij samen een rechtszaak begonnen om hun rechten op te eisen.

Na de bezettingen van het Bungehuis en het Maagdenhuis lijkt ASVA een meer activistische houding te hebben aangenomen waar ook deze actie een voorbeeld van is. Een positief signaal dat hard nodig is in de strijd om onze rechten op te eisen en een einde te maken aan de uitbuiting van huurders.

nl_NLNL