BOND PRECAIRE WOONVORMEN

De tekorten op het gebied van woonruimte zijn groot. Voor een sociale huurwoning sta je gemiddeld acht jaar ingeschreven. Tussen 2009 en 2015 verdwenen er 262.400 sociale huurwoningen. Studenten moeten hun toevlucht zoeken naar tijdelijke en precaire woonruimte. En dat staat niet op zichzelf.

We praten met Aindriu. Hij kwam als Ierse student naar Nederland voor een studie politicologie en music science. Sinds zijn aankomst in september 2017 is hij op zoek naar een betaalbare kamer met woonzekerheid in Utrecht. Deze zoektocht verloopt uiterst moeizaam.

Eerst sliep hij in een hostel, toen bij vrienden op de bank, daarna in een tijdelijke kamer van vijf vierkante meter voor vierhonderd euro bij een huisjesmelker, om vervolgens in de onderhuur bij studenten in een shortstay woning van SSH terecht kwam. Eind februari moesten Aindriu en zijn huisgenoten deze woning verlaten omdat deze gesloopt werd. Via Holland2stay kreeg hij wel een kamer aangeboden, maar die was niet betaalbaar. Alle kamers zijn rond de zevenhonderd euro per maand. Te duur dus.

Het voorbeeld van Aindriu staat niet op zichzelf. De BPW sprak de afgelopen tijd op het Utrechtse huurders spreekuur veel studenten die kampen met wooncrisis. Woningnood; voor, tijdens of na de studie. Van (illegale) onderhuur, tot antikraak,  van duur particulier tot campings en van auto’s tot matrassen van vrienden; het kamer en woningtekort in Utrecht en omgeving is groot. Geschat wordt dat er landelijk een tekort is van 47.000 studentenkamers een aanzienlijk deel daarvan is in Utrecht.

Aindriu besloot het er niet bij te laten zitten en startte daarom een groep “We Want Woonruimte”, samen met anderen kaart hij de zwakke positie van woningzoekende (buitenlandse) studenten aan en voeren ze actie voor goede (studenten)huisvesting. Kijk hieronder het verhaal van Melanie, Cristina and Aindriu.

Loop je ook tegen dit probleem aan en wil je hen steunen?  Volg dan deze facebook groep van We Want Woonruimte

 

“We Want Woonruimte”.

De Bond Precaire Woonvormen gaat samen met We Want Woonruimte acties organiseren, om de problemen aan te kaarten en concrete oplossingen en veranderingen in het woonbeleid te eisen. 

Op 15 Maart 14:00 is er een protest op het Janskerhof te Utrecht. Doe je mee?

 

What is your housing story? Aindriu

What is your housing story – Cristina

 

What is your housing story? Melanie

Do universities, housing corporations and municipality take responsibility? – Cristina

What does it mean if there isn’t affordable housing? Melanie

nl_NLNL