BOND PRECAIRE WOONVORMEN

Actie tegen huisuitzetting gezin met baby in Amsterdam – 12 september 14:00 bij woningcorporatie De Key

IMG_0770PERSBERICHT – Bond Precaire Woonvormen.

Actie tegen huisuitzetting gezin met baby in Amsterdam

Busra, haar man Zoubair en hun baby Souhaib dreigen per 1 oktober in Amsterdam dakloos te worden gemaakt door woningcorporatie De Key. Steeds meer huurders zoals zij komen dankzij onzekere flexhuurcontracten op straat terecht. In Amsterdam was in 2016 al meer dan de helft van de nieuwe verhuringen met een onzeker tijdelijk huurcontract, en werden 374 kinderen dakloos door huisuitzettingen. “We vragen mensen dan ook om hun stem te laten horen, want vandaag zijn wij het, maar morgen iemand anders.” stelt Busra.

Met de actiecampagne voor woon- en bestaanszekerheid #FuckFlex startten Busra, de Bond Precaire Woonvormen, Doorbraak en Niet Te Koop afgelopen maand een petitie. Hierin wordt De Key opgeroepen dit gezin niet op straat te zetten. Op 12 september 14:00 wordt deze breed gesteunde petitie, die meer dan 800 keer ondertekend is, overhandigd bij het hoofdkantoor van De Key. Ook wordt daar dan een flexcrèche geopend: een pop-up opvang voor (flex)huurders die dakloos worden gemaakt. Iedereen wordt opgeroepen om te komen en rolkoffers, yogamatjes en/of kinderspeelgoed mee te nemen. Ook kinderen zijn van harte welkom.

Flexhuren, het fenomeen van tijdelijke in plaats van vaste huurcontracten, heeft een grote vlucht genomen. Tegelijkertijd keldert het aantal sociale huurwoningen en groeien de wachtlijsten. “Door gebrek aan alternatieven zijn woningzoekenden veroordeeld om te leven als flexnomaden, zwervend van tijdelijk onderkomen naar tijdelijk onderkomen.” aldus Abel Heijkamp van de Bond Precaire Woonvormen. “Ze kunnen geen zeker en veilig bestaan opbouwen.” De Key is met haar nieuwe beleid “Ruimte voor beweging’ nu zelfs bezig om al haar huurwoningen te flexibiliseren en tijdelijk te maken. Zo komen steeds meer jonge huurders en gezinnen in de knel.

De organisaties vinden dat De Key haar verantwoordelijkheid moet nemen en woonzekerheid moet geven aan al haar huurders. “Wij willen een stad voor iedereen. Dat gaan we op 12 september opeisen”. Busra is strijdbaar en niet van plan op straat te gaan leven: “Ik ga op 1 oktober niet uit mijn woning als er geen alternatief is. Ik blijf er net zo lang wonen tot ze of met een oplossing komen, of ik zelf iets heb gevonden. Ik ga niet met mijn kind op straat leven.”

Wij vragen woningcorporatie De Key:

– laat dit gezin wonen in hun huis;
– stop de huisuitzetting en biedt hen woonzekerheid;
– wijzig het beleid dat steeds meer flexnomaden en dakloosheid creëert;
– stop met de flexibilisering en verkoop van onze sociale huurwoningen;
– bied vaste huurcontracten aan;
– gelijke rechten: bij huisuitzetting herhuisvesting, ook voor flexhuurders;
– stop het dumpen van sociale verantwoordelijkheid. De Key is als woningcorporatie verantwoordelijk voor stabiele huisvesting voor al haar huurders.

De petitie-overhandiging is onderdeel van de #FuckFlex campagne voor bestaanszekerheid. Dat begint bij het opeisen van goede en stabiele huisvesting voor iedereen. Deze campagne is een initiatief van de Bond Precaire Woonvormen. De actie wordt onder meer ondersteund door, Doorbraak, Niet te Koop, Huurdersvereniging Oost, Faircity en IBW-N. Op 12 september 14:00 gaan we samen met deze organisaties, huurders en kinderen een signaal voor de toekomst afgeven. Een zekere woning; dat verdient iedereen

EINDE PERSBERICHT

Noot voor redactie:

Interviews:
Busra en Abel Heijkamp (van de Bond Precaire Woonvormen) zijn beschikbaar voor interviews.
Neem voor vragen of beeld/foto’s contact op met Abel Heijkamp via 06-47686543 of contact@bondprecairewoonvormen.nl

Datum: 12 september – 14:00u
Locatie: Hoogte Kadijk 179, Amsterdam,  Woningcorporatie De Key

Facebook-event.

Download hier de PERSVERKLARING Actie tegen huisuitzetting gezin met baby in Amsterdam in PDF

Steun de strijd voor woonzekerheid!

Recente berichten

BPW Nieuwsbrief

nl_NLNL