BOND PRECAIRE WOONVORMEN

Dubbele huur betalen of eruit!

stop-huisuitzettingen-bond-precaire-woonvormen-a3Na het verstrijken van een ultimatum van HOD is de oppasovereenkomst voor vijf bewoners in Den Dolder opgezegd.  HOD eist van hen; of je betaald de dubbele huur of je moet eruit.

HOD stelt dat de vijf bewoners eind augustus hun huidige woonruimte moeten verlaten, waar ze pas in januari van dit jaar zijn komen wonen. In februari heeft HOD de ‘oppas’vergoeding (lees verkapt huurcontract) al verhoogd van 220 euro naar 250 euro en zij wil nu via een ander flexcontract (leegstandswet) de huur verhogen naar 430 euro per maand.

Volgens de advocaat van de bewoners, van Hulst, is er sprake van een huur situatie. Er wordt immers geld betaald voor woonruimte. Het huurrecht is dus van toepassing. Volgens het huurrecht mag de huur maar 1 keer per jaar verhoogd worden. Voor 2017 is de maximaal toegestane huurverhoging voor kamers 1,8%

“Dit is typisch gedrag van anti-kraak organisaties, die misbruik maken van de kwetsbare situatie van woningzoekenden”, aldus Abel Heijkamp van de Bond Precaire Woonvormen. ‘Kan je geen sociale huurwoning vinden dan krijg je met dit soort flexuitbuiters te maken. Wij hebben veel van dit soort klachten over HOD en ook over andere antikraakbureaus. Dit is een structureel probleem en onderdeel van een groeiende trend die wij signaleren. Steeds vaker word er extra tijdelijkheid in de tijdelijkheid gebouwd door aaneenschakeling van verschillende typen flexcontracten. Dit terwijl de Tweede Kamer zich heeft uitgesproken hiertegen. Ondanks uitbesteding aan HOD blijft Altrecht als zorginstelling natuurlijk 100% verantwoordelijk voor de maandenlange woononzekerheid van bewoners. Wij eisen huurrecht en woonzekerheid voor alle bewoners, ongeacht (flex)contract. Stabiel wonen is een basisrecht.  Huurders zijn geen verhuisdozen die je steeds een ander tijdelijk contract en huurverhogingen door de strot kan duwen. Deze intimidaties moeten gewoon stoppen.”

Roderick een van de huurders van het pand zegt ”ik voel me er in geluisd, ik had net de dozen uitgepakt en dan komt HOD met dit voorstel. Je moet oprotten als je het er niet mee eens bent. Dat is van de zotte. Ik wil woon en contract zekerheid.  Het wordt tijd dat de politiek huurders gaat beschermen tegen deze willekeur”.

De bewoners geven aan eventueel een ander contract te accepteren mits zij voor dezelfde huur in het pand kunnen blijven wonen totdat het pand her-ontwikkeld wordt. De gemeente Zeist heeft in het begin van dit jaar een gebiedsvisie over het Altrecht terrein aangenomen.

De naam van de betrokken huurder is gefingeerd. Mocht u meer informatie willen of de bewoners willen steunen dan kunt u contact met ons opnemen.

Steun de strijd voor woonzekerheid!

Recente berichten

BPW Nieuwsbrief

nl_NLNL