BOND PRECAIRE WOONVORMEN

Solliciteren op je eigen woningDe verkiezingen komen er bijna aan. Dus, laten we eens wat creatiefs doen met onze middelen en tijd, dachten ze bij de gemeente Gorinchem. Robin, steigerbouwer al 2 jaar werkend met flexcontract via een uitzendbureau en Katrin werkzoekende, komen nergens aan de bak voor een fatsoenlijke sociale huurwoning. Zodoende kwamen ze noodgedwongen via anti-kraakorganisatie Camelot in een woning van de gemeente Gorinchem, maar moesten daar binnen een maand alweer vertrekken.

 

Geen probleem, zei de gemeente, dan vragen we gewoon een andere anti-kraakorganisatie, Totaal Beheer, om jullie woning te beheren. En dan mag je, nadat de woning leeg is opgeleverd en je gezamenlijk 2237 euro lichter bent, opnieuw ‘solliciteren’ op je eigen woning bij Totaal Beheer. Alles moet natuurlijk wel netjes volgens protocol hè?! (…) Nou, gefeliciteerd, gemeente Gorinchem, jullie hebben onze aandacht getrokken om eens goed de schijnwerper op deze praktijken te zetten. Slimme zet, zo net voor de landelijke verkiezingen. Toch?

Helaas voel je al aan je water dat het serieus mis gaat hier en dat men het doodnormaal vindt om mensen geld afhandig te maken en in bestaansonzekerheid te zetten. En dan hebben we het nog niet gehad over de ademhalingsproblemen die Robin en zijn vriendin hebben door de schimmel in het huis. IMG_20170308_113819

Persoonlijk heb ik nu al een momentje van, ppffff, ik geloof mijn ogen en oren niet. Daarom gaan we nu een en ander nog even rustig met u doornemen, zodat we het allemaal snappen dat dit niet normaal is. En dan een net wat ander begrip van Normaal. Doen. (Verkiezingsslogan van de VVD). Ik zou om te beginnen de interpunctie al wat willen aanpassen naar: Doe. Normaal.

Wonen is een recht. Mensen zijn geen handelswaar.

Alle gekheid op een stokje, maar het afnemen van woonrechten is een groot en serieus probleem geworden in de afgelopen jaren. Er moet nu een oplossing komen voor deze mensonwaardige praktijken. Robin en zijn vriendin hangt een huisuitzetting boven het hoofd op 21 maart en in andere delen van Noord-Brabant was men in de voorgaande jaren al niet veel beter af.

We hebben duidelijk te maken met landelijke problematiek en onze strijd houdt dus niet op bij het terugeisen van de rechten van Robin en Katrin. Bond Precaire Woonvormen zal alle misstanden aan de kaak blijven stellen tot er een structurele oplossing is voor iedereen!

We eisen dat Robin en Katrin in ieder geval in hun huidige woning kunnen blijven met een normaal huurcontract of geschikte herhuisvesting krijgen met een normaal huurcontract! De Gemeente Gorinchem moet stoppen met uitbesteding aan leegstandsbeheerders die bewoners rechteloos maken en gewoon weer het pand gaan verhuren i.p.v verkoop en flex-constructies.

Ook moeten er bij verblijf in de huidige woning grondige reparaties plaatsvinden aan het huis om de schimmel te verwijderen! De huidige situatie is, vooral bij regenval, onhoudbaar voor gezondheid van de bewoners! Het is dan ook schandalig ze 360 euro (2 persoon x 180,- ex nutskosten) per maand aan “bruikleenvergoeding’’ betalen, terwijl ze zich volgens Camelot niet kunnen beroepen op hun huurrechten.

Robin stelt “het is bizar” de onderbuurman betaalt 140 euro per maand maar hij heeft gewoon een volwaardig huurcontract met alle huurdersrechten. Wonen wordt door huurrecht-flexibilisering en uitbesteding dus tijdelijk, onzeker en duur.  Deze ongelijke behandeling en de groeiende rechtsongelijkheid onder huurders moet veranderen vindt de BPW.

Wat is er gebeurd in dit geval?
Robin en Katrin zijn huurders van een pand in Gorinchem voor Camelot en betaalden daar in zeven weken tijd 2237 euro voor. Het huis is aangetast door schimmel en onherstelbare waterschade. Dit levert ook de nodige stankoverlast op, alsook de genoemde ademhalingsproblemen. Nadat je denkt alles te hebben gehad bij Camelot krijg je dit.
Nu moeten ze dus na een maand tijd de woning alweer verlaten en heeft de gemeente de woning overgedragen aan anti-kraakorganisatie Totaal Beheer en moeten Robin en zijn vriendin de woning eerst leeg opleveren aan Camelot, om zich vervolgens weer voor de woning te moeten aanmelden bij Totaal Beheer. Hoogstwaarschijnlijk een nieuw wurg/bruikleen/huur-contract mogelijk met nieuwe bijkomende kosten tot gevolg. Op dit moment hebben ze de beëindigingsovereenkomst met Camelot nog niet getekend en gaan ze zich verzetten tegen de uitzetting op 21 maart aanstaande.

Camelot is een oude bekende van ons, en dat is niet positief bedoeld. Geregeld krijgen we klachten binnen over hen van bewoners en dat gaat al jarenlang zo. Ze hebben ondertussen al een dode bewoner op hun naam geschreven, maar blijven vrolijk verder gaan met mensen uitbuiten. Daarbij geholpen daar hun vrienden van de VVD. Als je op die manier bewust over lijken heen gaat, is er iets goed mis met jou als mens, met de organisatie in het geheel en ook met het systeem waarin dit een bestaansrecht heeft en kan floreren.

Zeg daarom nu samen met ons: HO! Stop! #FUCKFLEX Zo willen we niet verder. Laat je niet onder druk zetten en kom in verzet voor je eigen woonrechten en daarmee die van ons allemaal.

Wil je meer weten of de bewoners steunen neem contact op me de BPW of met met Robin en Katrin: Brink197 ( at) hotmail.com

IMG_20170309_181847

nl_NLNL