BOND PRECAIRE WOONVORMEN

Bewoners Mijdrecht in actie tegen huisuitzettingen en verkoop sociale huurwoningen

niet-te-koop---stop-verkoopDe huurders van woningen aan de Raadhuislaan te Mijdrecht die via Zwerfkei “geflexibiliseerd” wonen, worden op korte termijn met uitzetting bedreigd. Terwijl er een groot gebrek aan sociale huurwoningen is, geeft gemeente De Ronde Venen, zelf eigenaar van de woningen, niet thuis. Het gevolg: 50+ ers en jongeren worden onverbiddelijk op straat gezet. De woningen zullen vervolgens worden verkocht.

Het idee van verkoop als kluswoningen komt uit de pijplijn van de lokale fractie van het CDA, en heeft de steun van het college en de burgemeester. De woningen komen van woningcorporatie GroenWest, maar zijn eigendom geworden van de gemeente. Het plan was ze te slopen voor de herontwikkeling van het gebied.

Stop huisuitzettingen!

Nu blijken de panden echter opeens van voldoende waarde om ze volgend jaar, variërend van 160.000 tot 250.000 euro, als klus/koopwoning op de markt te brengen. Dit terwijl er in de Ronde Venen zo’n 1000 mensen op de wachtlijst staan voor sociale woningbouw. Daaraan is een groot tekort, en de huizen die dit jaar voor het eerst sinds lang gebouwd worden, vallen voornamelijk onder vrije-sectorhuur. Gemeente de Ronde Venen kiest nu dus voor de winst en verkoop van sociale huurwoningen ten koste van de huidige bewoners.

Rijk erin, Arm eruit.

Een van de bewoners stelt: “Begin Oktober worden 7 bewoners op straat gezet, sommige dreigen zelfs dakloos te worden. Is dit nu sociaal beleid? Gemeente waar bent u mee bezig? U zou zich voor inwoners moeten inzetten. Net als in Amsterdam worden lage inkomens uit de gemeente gedrukt, ze kunnen simpelweg niet mee in de ratrace van steeds meer, steeds hogere huren, steeds hogere prijzen en minder woningen”.

De huurders hebben intussen niet lijdzaam afgewacht, maar zijn eerder dit jaar al naar inspraak- en informatieavonden van het gemeentebestuur geweest en hebben het gesprek met het college van B&W over de aanstaande verkoop gezocht. Vervolgens hebben ze via lokale media aan de bel getrokken.

Per saldo met weinig resultaat. “Wat hebben jullie zelf al gedaan om andere woonruimte te vinden”, kreeg men te horen in een gesprek met de burgemeester, wethouders en Zwerfkei-directeur Eijk Bakker, vertelt één van de bewoners. “Wij vertrouwen erop dat u inmiddels een passende woonruimte heeft gevonden” stelt de gemeente in een brief aan de verontruste bewoners die nu juist naar huisvestingsoplossingen vroegen.  Wederom een voorbeeld waarin de overheid haar taak tot het voorzien in huisvesting verzuimt en bovendien haar verantwoordelijkheid op de burgers afschuift.

voorgevel-raadhuislaanDit is des te meer het geval aangezien de bewoners eerst via Zwerfkei met een rechteloos bewaringscontract a 0 euro in de huizen woonden via Corporatie Groenwest. Toen het pand van eigenaar wisselde, (nieuwe eigenaar Gemeente de Ronde Venen) was de keus: Of je vertrekt, of je gaat vanaf nu via een maandelijkse vergoeding a 125 euro exclusief gas en electra betalen aan Zwerfkei.

De huurders maken dan ook kenbaar graag met een betaalbaar huurcontract in het pand te willen blijven wonen maar staan ook open voor alternatieve (her)huisvesting.

Nu bestaanszekerheid!

Voor de Bond Precaire Woonvormen is “de verkoop van sociale huurwoningen door gemeente en woningbouwcorporaties een doorn in het oog. Zeker als mensen via allerlei dubieuze flexhuurcontracten op straat worden gezet zonder enig recht, moet de gemeente per direct haar verantwoordelijkheid pakken. Wij verzetten ons tegen het ontstaan van een klasse “B”-huurders wiens huurrechten zijn uitgekleed. Samen kunnen we de strijd voor bestaanszekerheid voor ons allemaal winnen”

De bewoners kunnen alle steun gebruiken. Kom je uit de buurt van Mijdrecht en wil je solidair zijn met deze kwetsbare huurders? neem dan contact op met de BPW of stuur een bericht naar raadhuislaan2745mijdrecht@gmail.com

U kunt de actieposter “Niet te Koop” van de BPW aan de rechterzijde van deze pagina downloaden.

Wees solidair, print hem uit en hang’em voor uw raam!

Steun de strijd voor woonzekerheid!

Recente berichten

BPW Nieuwsbrief

nl_NLNL