BOND PRECAIRE WOONVORMEN

Camelot en Gemeente Boxtel schuldig aan dood door elektrocutie

IMG_6500[1]De gemeente Boxtel, Camelot Beheer en de technische dienst van die organisatie moeten elk een boete van 60.000 euro betalen vanwege de dood van Janneke van Gaal.  De rechter heeft de drie partijen schuldig bevonden aan dood door schuld. De vrouw werd in januari 2013 geëlektrocuteerd toen ze onder de douche stond.

De rechter vindt dat de dood van de vrouw mede het gevolg is van het handelen van de verdachten. Zo was het bekend dat de stroomvoorziening in het antikraakpand waar de vrouw woonde, niet deugde. Eerder kreeg medebewoner Akash Ragoenath (foto) al stroomschokken toen hij onder de douche stond waar Janneke overleed. De oorzaak daarvan is niet adequaat verholpen.

De BPW stelt “dit is de zoveelste misstand voortkomende uit deze rechteloze woon/bewakingsconstructie.  Nu tijd dat de politiek doorpakt en deze bedrijven aan banden legt. Zelfregulering en contractvrijheid leiden tot gigantische uitbuiting en hebben aantoonbaar niet gewerkt. Wij eisen nu actie van Minister Blok en de politiek voordat het weer mis gaat“.

Nalatigheid

Camelot stuurde naar aanleiding van het voorval een niet capabele medewerker van de technische dienst die stelde dat het probleem was ”opgelost”. Dit terwijl de technische installatie bij 3 van de 6 groepen ongeaard was.  Zowel de gemeente en Camelot Beheer zijn “aanmerkelijk nalatig” geweest, vindt de rechtbank.

Naar mekaar wijzen

Camelot en de gemeente gaven in de rechtbank vooral elkaar de schuld. Boxtel verweet Camelot gebrekkig onderhoud, de verhuurder zei op zijn beurt dat de gemeente als eigenaar eindverantwoordelijk is. De rechtbank heeft hun gedrag laten meewegen in het bepalen van de straf.  Ellen Schenkels moeder van Janneke stelde tijdens de zaak over de gemeente Boxtel en Camelot: “Ik zal hun nalatigheid aan de kaak stellen waar ik maar kan”. Ze moest zelfs meermalen vragen om terugbetaling van de borg van Janneke. “Ethisch besef Camelot is ver te zoeken.”  Desalniettemin werkt de gemeente Boxtel nog steeds samen met “gecertificeerd Leegstandsbeheerder” Camelot.

Huurders de dupe

Dat huurders op wachtlijsten van dit geping-pong met verantwoordelijkheid de dupe moeten worden is schandalig.  Het is de zoveelste keer dat Camelot huurders uitbuit. Dat moet stoppen. Wij roepen huurders van Camelot en andere antikraakbedrijven op hun verhaal te blijven melden. Samen staan we sterk om woonrechten op te eisen voor iedereen.

RTL 4

Gisteren rapporteerde ook RTL 4 over de elektrocutiezaak waarvoor Camelot en de gemeente zijn veroordeeld. Kijk hieronder het item terug ( van 12:30 tot 15:30 ) met ook een korte bijdrage van de Bond Precaire Woonvormen.  De misstanden bij rechteloos gemaakte huurders staan immers niet op zichzelf en kunnen morgen weer gebeuren. Wij hopen net als huisgenoot van Janneke, Akash Ragoenath dat er lessen worden getrokken uit deze zaak.  De BPW wenst de nabestaanden, vrienden en familie van Janneke veel sterkte toe.

 

Steun de strijd voor woonzekerheid!

Recente berichten

BPW Nieuwsbrief

nl_NLNL