BOND PRECAIRE WOONVORMEN

BPW ontvangt Minister Blok: Verbied Antikraak, geef huurders Rechten!

Op 19 Mei kwam Minister Blok op werkbezoek om te spreken met een aantal flexhuurders die aangesloten zitten bij de Bond Precaire Woonvormen. Onze verwachting kwam uit: De Minister blijft weigeren verantwoordlijkheid te nemen voor de structurele misstanden bij antikraak en zet zijn plan om huurders en woningzoekenden te transformeren in flexhuurders met steeds minder rechten door.

Kijk hieronder verslag van de dag. BPW aflevering 7 “Verbied antikraak, geef huurders rechten”. 

Het standpunt van de minister is erg helder: “bevalt flexwonen je niet?”: verhuis dan of ga naar de rechter. Maar vraag niet aan de overheid iets te doen voor jouw probleem”. Geen enkele stap word ondernomen om ons recht op fatsoenlijke huisvesting per wet te beschermen.

De BPW stelt “We hoeven van deze Minister niets te verwachten, we zullen zelf onze woonrechten via directe actie op moeten eisen en beschermen. De rekening van Blok’s desastreuse volkshuivsetsingsbeleid kan inmiddels worden opgemaakt: Huurverhogingen, huurrechtflexibiliseringen, huurdersbelasting, armoede, grootschaligeafbraak van sociale volkshuisvesting en ijskoud neo-liberaal huisuitzettings-beleid. “Als 30% van huurders in armoede en onzekerheid woont en de Minster verhoogt “gewoon” de huren, dan is het tijd om op te stappen! Deze marionet van de vastgoedfirma’s dient niet onze belangen maar enkel de belangen van mensen met macht en geld”

De opmerkingen van de Minister zijn een totaal respectloos signaal naar de 10000’den mensen die in geflexibiliseerde huurvormen wonen en bescherming eisen. Ook al kies je hiervoor, of woon je er noodgedwongen. Elke huurder dient met respect behandelt te worden ongeacht individuele positie van de persoon”.

BPW_bezoekministerblok_19mei_Rotterdam (15 van 15)Vervolg werkbezoek.

Later tijdens de dag ging het werkbezoek naar een pand dat was voorgedragen door antikraakbureaus van de VLBN. Het pand was “eigendom” van woningbouwcorporatie Woonstad. Die het via antikraakcontructie en bemiddelingsbureu verhuurde in afwachting van renovatie. Op onze vraag waarom hier al 1,5 jaar antikraak werd verhuurd ipv tijdelijk verhuurd werd geantwoord door een antikraakbureau. “Dat vraagt de markt dus dat leveren wij”. De Minister knikte instemmend; contractvrijheid en rechtloosheid zijn immers heilig voor de neo-liberaal.

De BPW voerde aan dat dit in strijd is met de aangenomen motie die woningbouwvereniging zoals Woonstad verplicht dit via tijdelijke verhuur te doen. Hierop antwoorde de minister “dat is een politieke vraag, we zijn hier om naar de bewoner te luisteren”. Kortom ook als de minister direct word geconfronteerd met aangenomen wet en regelgeving blijft het 2 handen op 1 buik van het de vastgoedbeheerders.

De BPW vroeg aan de studerende bewoner, zou je als flexhuurder wel recht willen hebben op herhuisvesting? “Ja graag”antwoorde de bewoner “dat zou een hele gerustelling zijn”. Toen interrumpeerde de minister “maar zou je daar ook 300 euro extra huur voor willen betalen? Het krijgen van rechten kost namelijk wel geld in dit land!”.

Het word steeds duidelijker, rechtsbescherming is, als deze politiek ontwikkelingen zich doorzetten, enkel nog voor kopers en mensen met “voldoende” geld. Dit terwijl huurbescherming er juist is voor mensen in kwetsbare posities, zoals veel flexhuurders.

Op overheid rust de grondwettelijk verplichting om te zorgen voorvoldoende betaalbare woonruimte van goede kwaliteit. Dat notabene de minister van volkshuisvesting dit niet inziet toon het belang van sociale strijd en acties van onderop eens te meer aan.

Daarom stelt de BPW: Verbied antikraak, geef huurders rechten! De woonstrijd gaat onverminderd door, “we zullen deze regenten laten buigen totdat iedere huurder een goed, betaalbaar en veilig huis heeft”.

Wonen: tijdelijk, flexibele en duur? Stop flexibilisering van onze huur! Lees hier meer over het wetvoorstel ter flexibilisering van het huren.

Doe mee! Sluit je aan bij de BPW.

Steun de strijd voor woonzekerheid!

Recente berichten

BPW Nieuwsbrief

nl_NLNL